Finala Cupei Mondiale din 1998. Pe arena "Stade de France" din Paris se infruntau nationala tarii gazda a turneului final, Franta, si campioana mondiala en titre, Brazilia. Desi era vazuta ca o inclestare cu "scantei", partida n-a avut practic nici un istoric. Franta a invins net, cu 3-0, o Brazilie mai obosita ca oricand si a castigat trofeul suprem. Doua dintre golurile de atunci ale "cocosilor" au fost inscrise de Zinedine Zidane, jucator pentru care acest turneu final reprezinta ultima competitie la care participa in calitate de jucator.

La opt ani distanta de atunci, cele doua echipe se intalnesc din nou. De data aceasta nu in finala Mondialului, ci in "sferturi". Chiar daca raportul de forte pare sa se incline serios in favoarea jucatorilor "cariocas", barzilienii au primit destule critici din cauza jocului lor, despre care multi sustin ca "scartaie" serios. De partea cealalta, "cocosii" au inceput gafait Mondialul, dar dau semne de trezire, victoria repurtata in "optimi" cu Spania determinandu-i pe fanii lor sa anticipeze o revenire la gloria de odinioara.

Jucatorii brazilieni il lauda pe Zidane…

Zinedine Zidane a avut parte de multe critici si ironii la aceasta editie a Cupei Mondiale. Destui au fost aceia care au spus despre el ca e batran, terminat, ca nu mai face nimic si alte chestii de genul acesta. Totusi, "Zizou" are si admiratori. Si printre acestia se numara si adversarii sai din aceasta seara, fotbalistii brazilieni. "Zidane este cel mai bun jucator din lume si, pentru mine, va fi intotdeauna. Nu ar trebui sa se retraga", afirma coechipierul francezului de la Real Madrid, Roberto Carlos.

"Chiar daca va ajunge in finala, Zidane trebuie sa continue. Pentru mine, el este un profesor. Am invatat foarte mult de la el. Este un adevarat maestru", a mai adaugat fundasul stanga al reprezentativei braziliene, care la Real Madrid evolueaza cu Zidane pe flancul stang si alcatuiesc, dupa parerea argentinianului Jorge Valdano (directorul sportiv al lui Real) "cea mai frumoasa asociere din fotbal". Recent, Roberto Carlos rezuma clasa lui Zidane in felul urmator: "Tu ii trimiti o ghiulea, iar el iti trimite inapoi o mangaiere". Roberto Carlos sustine ca nu are nici un fel de resentimente fata de Zidane dupa "dubla" reusita de francez in finala de acum opt ani.

Nici Ronaldo n-a ramas mai prejos. Chiar daca in general este zgarcit la vorba, "Ronnie" nu s-a sfiit sa le declare ziaristilor: "Il iubesc pe Zizou". Robinho, care in 1998 avea doar 14 ani, spune ca "pe atunci nu-mi imaginam ca Zidane imi va deveni prieten", insa astazi il vede ca pe "un adversar dificil, pe care trebuie sa-l batem".

Cafu a fost si el elogios la adresa lui Zidane: "Este un jucator pe care toata lumea il admira. Nu ma gandesc deloc la retragerea sa. El poate sa se razgandeasca si maine". Pentru Ronaldinho, Zidane este "un jucator pe care toata lumea doreste sa-l vada evoluand, unul dintre cei mai mari fotbalisti din lume. Este pacat ca se va retrage. Un mare jucator atat in teren, cat si in afara lui".

Nici componentul formatiei franceze Olympique Lyon, Juninho Pernambucano, n-a ezitat in a-l lauda pe Zidane, caracetrizandu-l drept "un jucator excelent. El este creierul Frantei. Stie sa puna balonul exact acolo unde doreste".

Cu toate aceste laude, jucatorii "selecao" afirma la unison ca spera ca meciul cu Brazilia "sa fie ultimul al acestui minunat fotbalist".

… Zagallo nu prea

Daca jucatorii din nationala Braziliei s-au intrecut in a-l lauda pe Zinedine Zidane, directorul tehnic al Selecao, Mario Lobo Zagallo, s-a aratat mai egoist. Chiar daca recunoaste, la randul sau, ca "Zidane este un jucator minunat", Zagallo a afirmat: "Sper din toata inima ca acesta sa fie ultimul lui meci". "In 1998 a existat acea problema grava cu Ronaldo, de care va amintiti toti (n.r. atacantul brazilian s-a simtit rau si a fost internat in spital chiar in dimineata zilei in care a avut loc meciul), insa de data asta avem un Ronaldo in forma", a mai tinut sa precizeze Mario Lobo Zagallo, care era selectionerul Braziliei in 1998. Totodata, tehnicianul a facut referire si la semifinala castigata de nationala din "tara cafelei" in fata Frantei lui Kopa si Fontaine la Cupa Mondiala gazduita in 1958 de Suedia: "Brazilia a pierdut Mondialul in 1950 si 1954 si atunci i-am surprins cu un 5-2. Insa asta se intampla acum 48 de ani!".

"Nu este o revansa"

Meciul cu Franta nu este privit de selectionerul Carlos Alberto Parreira ca o revansa dupa finala pierduta de fotbalistii sud-americani in fata "cocosilor" la Mondialul din 1998. "Acest meci nu are nici o legatura cu finala jucata in 1998. Nu este un climat de razbunare si nimeni nu se gandeste la asa ceva. Noi jucam pur si simplu impotriva Frantei un meci decisiv", a declarat selectionerul campionilor mondiali en titre.

Parreira, care a urmarit victoria Frantei in fata Spaniei (3-1), in optimile de finala ale Cupei Mondiale din Germania, a spus despre acel meci: "a fost unul de calitate. Franta a aratat ca a evoluat intr-un moment important al turneului si a meritat victoria".
In alta ordine de idei, Carlos Alberto Parreira adminte ca Ronaldinho nu a evoluat prea stralucit pana acum, insa este convins ca atacantul Barcelonei isi poate imbunatati jocul. "Ronaldinho isi poate imbunatati jocul, mai ales la constructie, iar eu sper ca va avea ocazia sa o faca atat in sferturile de finala, cat si in semifinale si in finala", a anticipat tehnicianul Selecao.

Domenech vrea un meci de referinta

Selectionerul echipei Frantei, Raymond Domenech, spera ca meciul formatiei sale cu Brazilia sa fie unul care sa ramana in memoria iubitorilor fotbalului. "Ideea este ca acest meci sa constituie una dintre cele mai frumoase pagini ale Mondialului, astfel ca peste cinci sau zece ani sa ne amintim de el. Vreau ca oamenii sa pastreze in memorie un mare moment al fotbalului, pentru mine acesta este cel mai important lucru", a declarat Domenech. Si antrenorul francez a tinut sa precizeze ca aceasta partida nu are absolut nici o legatura cu finala de acum opt ani: "Trecutul e trecut, meciul acesta va fi cu totul altceva, cu jucatori diferiti, care doresc sa scrie o pagina de istorie".

Arbitreaza "calaul" Australiei!

FIFA l-a desemnat pe spaniolul Medina Cantalejo sa conduca la centru intalnirea Brazilia - Franta! Asta cu toate ca "fluierasul" a facut "praf" partida Italia - Australia, din optimile Cupei Mondiale din Germania. Atunci, Cantalejo i-a aratat foarte usor cartonasul rosu lui Materazzi, iar apoi, simtindu-se probabil cu musca pe caciula, a inventat un penalty pentru italieni in ultimele secunde de joc ale intalnirii, penalty care a fost transformat de Totti si astfel Australia a plecat acasa.

De altfel, ibericul s-a aflat in primavara acestui an in centrul mai multor scandaluri provocate de deciziile sale. Astfel, Medina Cantalejo a stricat practic derby-ul campionatului Spaniei, FC Barcelona - Real Madrid, iar apoi i-a nemultumit atat pe rapidisti cat si pe stelisti la confruntarea-retur din "sferturile" Cupei UEFA, neacordand lovitura de la 11 metri la faulturile comise asupra lui Buga si, respectiv, Cristea.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.