Iata o intrebare care staruie pe buzele tuturor microbistilor asa-zisi neutri. In ceea ce ne priveste, este clar ca "sfertul" de astazi ne supune atentiei o "ciocnire" intre doi titani sensibil egali ca forta si valoare, dornici mai mult ca oricand sa paseasca in semifinale si astfel sa intre in careul de asi ce va desemna marea castigatoare. Acum, ca va fi Anglia sau Portugalia este greu, foarte greu de anticipat, insa cert e ca, atat englezii (lideri in grupa B si invingatori in "optimile" cu Ecuador), cat si lusitanii (locul I in grupa D si triumfatori in faza secunda cu Olanda) sunt optimisti in perspectiva duelului de astazi. Mai ales ca supusii coroanei britanice - fara nici o performanta notabila din 1990 incoace - viseaza sa biseze titlul mondial cucerit in 1966, in timp ce republicanii Figo, Pauleta, Cr. Ronaldo, Deco, Gomes si ceilalti finalisti de la Euro 2004 tanjesc fie si dupa bronzul obtinut la acelasi turneu final din 1966. Toate acestea in conditiile in care, iata, Anglia si Portugalia repeta azi "sfertul" european din 2004, castigat de lusitani la loviturile de departajare…

Beckham: "Trebuie sa uitam trecutul"

Apropo de inclestarea din urma cu doi ani, capitanul Albionului, David Beckham, spune ca reprezentativa tarii sale trebuie "sa uite trecutul" si sa se axeze astazi doar asupra evolutiei care sa aduca o dulce revansa in fata Portugaliei. "Trebuie sa uitam ceea ce s-a intamplat pana acum. Trecutul este trecut si nu ne mai putem concentra asupra sa. Trebuie sa privim increzatori spre viitor si, totodata, sa fim relaxati inaintea acestui joc, pe care sunt convins ca-l vom castiga", a precizat mijlocasul echipei Real Madrid.

Si asta dincolo de faptul ca englezul a avut numai cuvinte de bine la adresa fostului coleg "madrilen" si adversar in aceasta seara, Luis Figo. "De multi ani, el este unul dintre cei mai buni jucatori din lume. A evoluat la cluburi mari si joaca de mult timp la un nivel inalt. Poate provoca probleme oricarei echipe, indiferent de aparare. Va fi unul dintre jucatorii caruia trebuie sa-i acordam o mare atentie", l-a laudat Beckham pe prietenul Figo.

Pe de alta parte, legat de partidele mai putin reusite de pana acum (indeosebi cel cu Ecuadorul), selectionerul Angliei, Sven-Goran Eriksson, a declarat ca prioritatea sa nu este ca elevii lui sa joace bine, ci sa obtina victoria. "Desigur, dumneavoastra doriti mereu sa evoluam foarte bine, dar mai important este sa castigam meciurile. Fotbalul este foarte bizar. Cote d’Ivoire a avut prestatii foarte bune, Ghana, Olanda si Spania la fel. Unde sunt ele astazi? Va spun eu, acasa", a subliniat suedezul, care a adaugat ca a lucrat cinci ani in Portugalia si cunoaste bine mentalitatea fotbalistilor din aceasta tara.

Scolari, "nasul" Albionului

De partea cealalta, evocand izbanda din 2004, lusitanii privesc increzatori spre duelul de astazi, cand nici nu concep sa nu se califice in semifinale. Mai ales ca insusi selectionerul brazilian al portughezilor, Luiz Felipe Scolari, are atuul succeselor repurtate in dauna Angliei, atat cu selectionata "cariocas" (la CM 2002), cat si cu cea lusitana (la CE 2004). "Desi sunt constient ca ne asteapta un meci foarte greu, sper sa-i inving si de aceasta data pe englezi. Elevii mei sunt increzatori in fortele proprii, asa ca nu vad unde ne-ar fi superioara Anglia", a declarat Scolari, adeptul unui stil de joc inspirat din manuscrisele (vechi de 2600 de ani) ale filozofului chinez Sun Tzu.

"Cand putem ataca, trebuie sa parem ca nu putem. Cand ne folosim fortele, trebuie sa parem inactivi. Cand suntem departe, trebuie sa-i facem pe adversari sa creada ca suntem aproape", a concluzionat Scolari, ingrijorat in ceea ce priveste neutilizarea "artistului" Deco (suspendat) si incertitudinea ce planeaza asupra folosirii lui Cr. Ronaldo (accidentat).


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.