Presedintele FRF, Mircea Sandu, a prezentat ieri macheta noii arene nationale, care va fi ridicata pe actualul amplasament al Stadionului "Lia Manoliu". Tot ieri s-a incheiat si inspectia UEFA, care a durat doua zile, directorul general al FRF, Ionut Lupescu, mentionand ca reprezentantii forului continental s-au aratat impresionati de proiectul prezentat de FRF cu privire la organizarea finalei Cupei UEFA din 2009.

Reprezentantii FRF s-au aratat extrem de increzatori in sansele ca Bucurestiul sa obtina dreptul de a organiza finala Cupei UEFA din 2009, desi contracandidatele sunt orasele Copenhaga (Danemarca) si Hamburg (Germania). "Nasul" a dezvaluit si motivele. in 2009, FRF va sarbatori centenarul, iar Hamburg a gazduit meciuri ale Cupei Mondiale in acest an. Mai mult, UEFA vrea sa atribuie organizarea unor astfel de evenimente unor tari care intra in Uniunea Europeana, pentru a intra si pe piata est-europeana.

Un atu al candidaturii FRF consta in zonele de agrement puse la dispozitia suporterilor. Locatiile pentru aceste zone sunt in apropiere de stadion, una la parcul de pe strada Maior Coravu, iar alta, parcurile IOR. Investitia pentru constructia celor doua stadioane, unul destinat exclusiv fotbalului, cu o capacitate de 53.000 locuri, si unul pentru atletism si rugby, 12.000-15.000 locuri, se ridica la aproximativ 100 milioane de euro.

Noua arena de fotbal va avea trei niveluri si subsol, tribune acoperite in totalitate si se va ridica la standardul de cinci stele impus de forul european. Numele stadionului va fi stabilit de proprietarul lui, Primaria Generala a Municipiului Bucuresti.

In urma discutiilor avute cu reprezentantii UEFA, Mircea Sandu a precizat ca semnalele sunt pozitive. "Singura problema ar fi asigurarea unui calendar pentru construirea stadionului. Speram ca pana la finalul anului 2008 stadionul sa fie construit, iar pana in februarie 2009 sa-l mobilam complet in interior", a mentionat seful FRF.

Inspectorii UEFA au avut miercuri si ieri o serie de intalniri cu reprezentanti ai Guvernului Romaniei, Primariei Generale, Autoritatii Nationale de Turism, Jandarmeriei, Agentiei Nationale pentru Sport si ai Autoritatii Nationale Aeroportuare.

Sistemul de securitate, dat ca model in Europa

Presedintele executiv al Comitetului Local de Organizare a finalei Cupei UEFA a precizat ca a fost prezentata viziunea FRF, mentionand ca daca stadionul era deja construit, in proportie de 99 la suta Bucurestiul primea dreptul de a organiza finala din 2009. Dar cum lucrarile vor demara abia in luna octombrie, forul fotbalistic de la Bucuresti trebuie sa astepte pana la sfarsitul acestui an sa afle daca ultimul act al Cupei UEFA din sezonul 2008-2009 se va desfasura in Romania. "Nu avem nimic real, nici stadionul, dar am prezentat locatiile proiectului nostru si garantia politica. Din analiza celor de la UEFA, suntem pe un drum bun. Daca stadionul era gata, aveam 99% sanse sa aducem finala la Bucuresti. Acum, avem o sansa foarte mare sa reusim, dar trebuie sa demaram lucrarile la stadion", a comentat Lupescu.

Comisia UEFA a fost impresionata de sistemul de securitate propus de Jandarmeria Romana. Dispozitivul fortelor de ordine care au asigurat paza inaintea, pe durata si la finalul meciului Steaua - Middlesbrough (1-0), din turul semifinalelor Cupei UEFA, a fost filmat de catre trimisii forului european, urmand ca acea caseta sa fie multiplicata si oferita ca model tuturor celor 52 de federatii nationale afiliate la forul continental.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.