FIFA a pus In vInzare ieri primele bilete pentru Cupa Mondiala din 2006, gazduita de Germania, care este dominata de seriozitatate, matematica si, mai nou, de cel mai murdar fotbal din lume. In aceeasi zi in care forul mondial a scos la vinzare primele bilete, scandalul pornit in jurul arbitrului Robert Hoyzer a atins un nou prag, fiind dezvaluite noi nume conectate la reteaua mafiota croata.

Primul roman din scandal

Cotidianul "Bild" a publicat o noua lista - pe care sint noua jucatori, trei arbitri si un functionar - de persoane suspecte ca ar fi participat la meciuri trucate sau chiar ar fi aranjat astfel de partide. Conform publicatiei germane, numele si informatia vin chiar de la acuzat, Robert Hoyzer, devenit principalul martor al autoritatilor. Printre cei mentionati de arbitrul de 25 de ani se afla si internationalul roman Laurentiu Reghecampf, despre care centralul ar fi precizat ca a participat la trucarea unor meciuri pe vremea cind evolua la Energie Cottbus, jucatorul transferindu-se in ianuarie la Alemannia Aachen. "Chiar daca suna ciudat, pentru mine aceasta este cea mai serioasa afirmatie a lui Robert Hoyzer de pina acum", a precizat presedintele Federatiei Germane, Theo Zwanziger, in "Bild". Interesant este insa faptul ca, daca in cazul celorlalti exista date exacte si faze care se "potrivesc", numele lui Reghecampf nu este legat de nici un meci.

"Coechipier" cu Piplica

Reghecampf nu este singurul jucator de la Energie Cottbus implicat in scandal, "Bild" sustinind ca si numele portarului gruparii germane, Tomislav Piplica, a fost mentionat alaturi de cel al romanului, dar nici infractiunile bosniacului nu sint cunoscute.

Reghecampf intra prin alunecare

Contactat ieri, Laurentiu Reghecampf a negat acuzatiile, precizind ca are pregatita apararea, de care se ocupa acum avocatul clubului. De altfel, jucatorul roman a declarat oficial ca nu are nici o legatura cu acest scandal: "Nu am fost si nu sint implicat in nici un fel in influentarea rezultatelor vreunor meciuri. Nu am fost contactat de nimeni niciodata in acest sens, nu a incercat nimeni sa ma influenteze sau sa-mi ceara sa influentez eu vreun rezultat". Dincolo de aceasta declaratie oficiala, Reghecampf ne-a precizat ca, in cazul in care Hoyzer a sustinut ca a participat la meciuri aranjate, il va da in judecata, la fel intentionind sa procedeze cu publicatia germana.

Ancheta-caracatita

Tribunalul sportiv al Federatiei Germane de Fotbal a precizat ca a fost sesizat in zece cazuri de partide suspecte ca ar fi fost manipulate in cadrul acestui scandal. Meciurile asupra carora planeaza semne de intrebare s-au disputat in perioada august-noiembrie 2004, ancheta urmind sa fie finalizata, conform Tribunalului din Frankfurt, "cel mai sigur inaintea urmatoarei faze a competitiei, sferturile de finala, programate pe 1 si 2 martie".

Greseala recunoscuta

Ancheta a ajuns deja sa aiba un oarecare ciclu: negare, recunoastere, dezvaluiri. Astfel, dupa ce Robert Hoyzer a negat, a recunoscut, iar acum dezvaluie numele implicate, alti doi jucatori au ajuns la jumatatea drumului. Primul a fost capitanul lui Paderborn, Thijs Waterink, care a marturisit ca a primit 10.000 de euro inaintea partidei cu HSV, impartiti in vestiar, iar al doilea este portarul croat al lui Dinamo Dresda, Ignjac Kresic, care a confirmat ca a primit suma de 15.000 de euro in iunie 2003, dupa o victorie intr-un meci de campionat: "Este adevarat, noi am primit bani de la o terta persoana dupa victoria obtinuta in fata echipei Munster".

Lista lui Hoyzer

Alaturi de Reghecampf si Piplica, arbitrul Hoyzer a mai dezvaluit si acuzat alte nume:
• Jürgen Jansen (arbitru): a informat mafia croata de partidele la care poate interveni;
• Dominik Marks (arbitru): a participat la trucarea meciurilor Karlsruhe-Duisburg 0-3 si Hertha Amatori - Bielefeld 2-1;
• Felix Zwayer (arbitru-asistent): a influentat de la tusa rezultatul unui meci pentru 300 de euro;
• Thijs Waterink (jucator - Paderborn): a primit 10.000 de euro inaintea partidei Paderborn-HSV, din Cupa Germaniei;
• Steffen Karl si Markus Ahlf (jucatori - Chemnitz): au trucat partida Chemnitz-Dresda si au fost vazuti pariind sume mari pe acest meci;
• Ignjac Kresic (jucator - Dresda): stabilea contactele pentru unul dintre sefii mafiei, aflat in arest;
• Torsten Bittermann (jucator-Dresda): intermediar pentru mafia croata;
• Wieland Ziller (functionar, fost arbitru FIFA): racola arbitri si jucatori pentru mafie.
"Am fost in acel bar"

Laurentiu Reghecampf crede ca totul i se trage de la cafeaua bauta in localul banuit de autoritati ca era spatiul folosit de mafia pariurilor.

Cum a aparut numele tau in acest scandal al meciurilor trucate?
Am fost acum doi ani in barul acela din Berlin, dar nu am vorbit cu nimeni acolo. Nu m-a contactat nimeni pentru a aranja meciuri sau ceva de genul asta. Este pur si simplu un bar in care vin multi sportivi, multi oameni din lumea sportului. Nu este nici macar un bar de pariuri sportive. Am stat acolo si am baut o cafea.
Dupa ce numele tau a fost amintit in acest caz, ai fost audiat sau contactat de autoritati?
Nu am fost audiat, nici macar sunat. Nu m-a contactat nimeni, pentru ca informatia sau declaratia nu este oficiala. Este o informatie din culise a ziarului "Bild". Care este un ziar de scandal.
Cum a reactionat noul tau club, Alemannia Aachen?
Clubul a angajat un avocat, pentru ca in joc sint imaginea si numele meu, dar si prestigiul clubului. Am dat deja o declaratie oficiala, in care mi-am precizat pozitia in legatura cu acest scandal si cu implicarea numelui meu.
Ce vei face daca informatia publicata de cotidianul "Bild" se dovedeste falsa?
Daca arbitrul Hoyzer a declarat ca am fost implicat in trucarea unui meci, o sa-l dau in judecata. Voi da in judecata si ziarul "Bild". Dar trebuie sa existe o declaratie oficiala ca sa-l pot da in judecata pe Robert Hoyzer, pe ce publica "Bild" nu pot face acest lucru.