Ieri dimineata, a trecut in nefiinta in urma unui stop cardiac Traian Tomescu, proeminenta si unanim apreciata personalitate a fotbalului romanesc, printre altele antrenor emerit si membru de onoare al Federatiei Romane de Fotbal.

Traian Tomescu s-a nascut in localitatea Harsova, judetul Constanta, in anul 1920. A fost profesor de educatie fizica si sport, fiind totodata licentiat in drept. A jucat fotbal la Braila, la formatia AS Primaria intre 1936-1938, continuand la Dacia Unirea Braila in perioada 1939-1940, apoi la PTT Bucuresti. A renuntat sa mai joace fotbal, dandu-si seama ca nu poate face performanta din cauza numarului mare de dioptrii. A continuat totusi sa faca sport, desfasurand o intensa activitate polisportiva in perioada studentiei. A fost jucator de baschet la AS Drapelul, in divizia B, apoi a jucat handbal in divizia A, la ANEF Bucuresti. De asemenea, a participat la curse de canotaj de mare fond pe Dunare si la trei concursuri de maraton in cadrul clubului Atletic Club Roman.

Din 1957 a inceput o noua activitate, cea de antrenor de fotbal, prima echipa pe care a pregatit-o fiind Ceahlaul Piatra Neamt. A urmat UTA, unde a antrenat pentru o perioada scurta. In perioada 1958-1962 a fost secretar tehnic al FRF, in ultimul an al acestui mandat revenindu-i si functia de secretar al Comisiei de organizare a turneului UEFA de la Bucuresti. Timp de un an (1962-1963) a fost antrenor federal, dupa care a revenit ca antrenor de club, pregatind intre 1962 si 1963 formatia Siderurgistul Galati. In perioada 1964-1976, a fost seful Sectiei de Fotbal din cadrul Municipiului Bucuresti, tot in acest interval activand ca profesor-antrenor la Scoala Sportiva nr. 2 din Capitala, printre elevii sai numarandu-se actualul presedinte al FRF, Mircea Sandu, Marica, Lica, Grosu, Ciuca, fotbalisti care ulterior au evoluat in Divizia A. Intre 1976 si 1982 a lucrat in cadrul clubului de fotbal Sportul Studentesc, dupa care s-a pensionat.

A revenit in actualitate dupa 1989, avand o prezenta activa in fotbal, indeplinind functia de vicepresedinte al Comisiei Campionatului National si presedinte al Comisiei de Apel a FRF, iar in ultima perioada a fost membru al acestui for.

Dumnezeu sa te odihneasca in pace, nea Traiane!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.