Pe 26 ianuarie 1963, in zorii zilei, Jose Mourinho a ieșit la lumină. N-a fost un copil sărac. Din contră. Tatăl, Felix, era portarul "naționalei" Portugaliei și al Vitoriei Setubal. Mama, Maria Julia, era profesoară și provenea dintr-o familie de aristocrați in regimul dictatorial al lui Salazar. "Nu mi-a lipsit niciodată nimic", recunoaște Mourinho.

Ze, cum era alintat, a făcut primii pași pe gazon, iar mingea a devenit prietena lui. "Nu se despărțea niciodată de ea", povestește mama, care iși amintește cum micuțul "alerga pe teren după minge, intrerupind pregătirea Vitoriei". "Așa am descoperit bucuria fotbalului. Meciuri, vestiare, călătorii, autocare, cantonamente. M-au acaparat", zice Jose.

Spionul

Timpul a trecut. La 15 ani, băiatul il ajuta pe tatăl său, ajuns antrenor. Ce făcea? Spiona. "Inaintea unor meciuri, il trimiteam să urmărească echipele adverse. Stătea zile in șir. Vedea antrenamente, jocuri, iși nota tactici, sisteme, curiozități, le analiza și imi arăta un raport. Desăvirșit. Datorită lui ciștigam multe partide". Și nu doar atit. In timpul meciurilor, pentru că Felix nu putea părăsi zona din fața băncii de rezerve, Ze fugea in jurul terenului și ii transmitea el mesajele pentru jucători. Direct.

A visat să ajungă fotbalist. Insă nu strălucea deloc. Era apărător la Rio Ave și intra din cind in cind doar pentru că tatăl era antrenorul echipei. Intr-un meci cu Sporting, președintele clubului l-a amenințat pe Felix că il demite dacă il mai folosește pe fiul său. La 19 ani, Jose n-a suportat o asemenea umilință.

Cu "bunicul" pe "Camp Nou"

S-a decis. "Voi fi antrenor". N-a fost ușor. Maria Julia il inscrisese la Academia de Studii Economice, la management. A luat examenul, s-a dus la primele cursuri. După citeva zile i-a zis mamei: "Să nu te superi, nu sint făcut pentru așa ceva". Avea alt drum. A intrat la ISEF, Institutul de Educație Fizică.

Și la 25 de ani era profesor de sport. "Ciștigam mai mult decit jucind fotbal la amatori". Viața s-a accelerat. Manuel Fernandes, antrenorul lui Setubal, I-a invitat la club. "Am pregătit juniorii un an, tineretul un an și in 1990 am trecut la seniori, ca secund". O scurtă experiență la Amadora, inainte de a fi prezentat lui Bobby Robson, la Sporting. Știa patru limbi străine, engleză, spaniolă, italiană și germană, nu i-a fost greu să intre in grațiile britanicului, căruia i-a fost și translator, și asistent.
După un sezon la Sporting și alte trei la Porto, au ajuns impreună la Barcelona. Era atit de legat de Robson, incit colegii glumeau pe seama lui: "Cine e tinărul arătos venit cu bunicul pe ? Mourinho!".

Șomer după Benfica

In vara lui 2000 s-a intors in Portugalia. Era antrenor principal. Benfica nu i-a priit. S-a certat cu președintele clubului și a plecat după 9 meciuri. "Am fost prima și singura dată șomer. In șase luni am citit zeci de cărți de fotbal, am văzut sute de casete cu meciuri. Și in somn făceam scheme de joc".

Leiria n-a fost decit catapulta spre FC Porto și Europa. In doi ani și jumătate a ciștigat Cupa UEFA și Liga Campionilor, plus toate trofeele din vestul Peninsulei Iberice. Ze era celebru in 2004, la 41 de ani. Voia și mai mult.

Atacind Insula

Atunci a apărut Roman Abramovici. S-au intilnit la Monte Carlo, pe iahtul "Pelorus". "Proiectul m-a cucerit" și Mourinho n-a mai stat pe ginduri. A semnat cu Chelsea. "Anglia nu e Portugalia", l-a ironizat Ranieri, fostul manager, dar lusitanul i-a replicat prompt. "Sint campionul Europei".

Unde e acum? Pe locul 1 in Premier League. Arsenal, la zece puncte distanță, de-abia mai răsuflă in timp ce Chelsea e lansată intr-un marș triumfal spre titlu. Și spre Cupa Ligii. Doar e in finală. Iar Liga Campionilor și Cupa Angliei rămin deschise.

"In Anglia, fotbalul e jucat cu dragoste, pasiune și instinct, dar toate acestea nu ajung. Acest sport trebuie și gindit"

Jose Mario Santos Mourinho

S-a născut pe 26 ianuarie 1963, la Setubal, in Portugalia
A jucat la Belenenses (juniori) și la Rio Ave (prima echipă), trecind la amatori: Restelo și Sesimbra
A antrenat la Vitoria Setubal (1988-1991, juniori, fitness trainer, asistent), Amadora (1991-1992, asistent), Sporting Lisabona (1992-1993, asistent și translator); FC Porto (1993-1996, asistent), FC Barcelona (1996-2000, asistent), Benfica (august 2000 - decembrie 2000, antrenor principal), Uniao Leiria (2001- ianuarie 2002), FC Porto (ianuarie 2002 - 2004), Chelsea (din iulie 2004)
A ciștigat Liga Campionilor (2004), Cupa UEFA (2003), titlul de campion al Portugaliei (2003, 2004), Cupa Portugaliei (2003)

FAMILIE

Cu Matilde de 25 de ani
S-a imprietenit cu Matilde in 1980. Jose avea 17 ani, ea 15. Legătura s-a strins tot mai mult și trei ani mai tirziu cei doi se căsătoreau. Au fost mereu impreună. "Sintem un cuplu solid, imposibil de despărțit", se mindrește Jose, care caută mereu liniștea familiei. Matilde și cei doi copii, Tita, fetița de 9 ani, și Jose Mario, de 5 ani, "sint viața mea". Iată-i impreună fericiți la premiera filmului de desene animate "The Incredibles" . Lipsește doar ciobănescul german numit, sugestiv, Gullit. Olandezul e jucătorul favorit al lui Jose.

FINANCIAR

"Nu caut luxul exorbitant"
Are un salariu excelent, 3,5 milioane de euro pe sezon, și promisiunea lui Abramovici ca in curind va fi plătit cu 7,5 milioane. Despre bani, Mourinho crede: "categoric e mai bine să-i ai decit să nu-i ai. Am o casă superbă și tot ce poate face o familie fericită. Vacanțe frumoase, haine de calitate, școli bune pentru copii. Dar nu mă interesează extravaganțele. Imi pot permite o mașină scumpă, dar nu am o colecție. Cind cumpăr una, o vind pe cealaltă. Ce să fac cu 10 mașini?".

DOSAR

Documentul secret
In vara lui 2000, după ce plecase de la Barcelona, Mourinho s-a retras la Ferragudo, un sătuc pe coasta atlantică a Portugaliei, unde s-a născut tatăl său. Aici a inceput să scrie la documentul la care nimeni nu are acces și continuă să adauge notiție și astăzi. "E dosarul, ghidul meu de antrenament, unde imi țin toate secretele, o sistematizare a ideilor mele. Acest document nu a fost și nu va fi publicat niciodată".

MENTORI

Sir Bobby și Van Gaal
Bobby Robson și Louis van Gaal au fost profesorii lui Mourinho. "Robson nu e atras de studierea și sistematizarea pregătirii. E omul gazonului, pentru el contează contactul direct cu jucătorii", il descrie Jose. "Van Gaal lucra foarte metodic. Plănuia totul la cel mai mic detaliu dinainte". Mourinho a luat ce era mai bun din fiecare stil.

CAZUL MUTU

I-am spus lui Mutu: 'Ești deja un băiat bogat. Viitorul tău e asigurat. In Romania ești un rege. Dar după retragere nimeni nu-și va mai aminti de tine dacă reușești lucruri importante. Acestea rămin in istorie>>"

S-au ciocnit de la inceput

"Trebuie să existe empatie intre manager și fotbaliști. Cu cei cu care nu reușești să creezi o legătură, relația nu va dura. In ianuarie acești jucători pot pleca, la fel cind se incheie sezonul". Intre Mourinho și Mutu nu a fost nimic. Cind s-au intilnit prima oară, portughezul l-a intrebat: "E adevărat că ai probleme cu drogurile?". Aflase de la Ranieri. Mutu a negat, rizind, dar după meciul cu PSG, in care a fost rezervă, romanul n-a venit la antrenament, motivind o accidentare. Mourinho l-a sunat pe Ioan Becali: "Unde s-a lovit, pe bancă sau acasă?". A doua zi a cerut un test-surpriză și Mutu, care a relatat ulterior că a vrut să-l bată pe manager după ce nu l-a lăsat să joace la "națională", a fost depistat pozitiv. Cocaină. S-a despărțit mai repede de Chelsea. In octombrie. Nici vara, nici iarna.

"Știe totul despre jucătorii săi. La ce oră se culcă, ce mănincă, cit și cum se antrenează. Vrea să controleze fiecare aspect al vieții lor"
Joel Neto, jurnalist portughez