Pentru un sportiv de mare performanta, vacanta de vara reprezinta un tabiet pretios. Una dintre putinele perioade din an in care el dispune de timpul propriu si care este dramuita cu o grija aproape la fel de mare cu cea acordata banilor din conturi. Nu e usor sa-l convingi sa-ti acorde cateva zeci de minute... Cu atat mai mult cu cat este vorba de un fotbalist care, macar in presa internationala, este disputat in prezent de Chelsea, Barcelona, Inter, Milan sau Real Madrid. Intre un drum in Resita natala si o intalnire cu prietenii pe care nu i-a mai vazut de mult, Cristi Chivu accepta o discutie pe indelete cu ProSport. Subiecte sunt, slava Domnului!: nationala al carei capitan este, criza fotbalului italian, zvonurile legate de un eventual transfer, finalul de campionat, cariera sa de pana acum.

Ajuns la locul intalnirii, coboara natural de la volanul propriei masini. "Mi-am luat inapoi carnetul la numai o luna dupa ce mi-l ridicase Politia, dupa ce mi-am depus dosarul la Politie", spune anticipand intrebarea legata de incidentul avut cu ceva vreme in urma, cand agentii de la Circulatie i-au ridicat permisul pentru o concentratie de alcool de 0,22 la mie. Zambeste protocolar cand este mitraliat cu blitul, usor stanjenit, dar constient ca "a poza" este un verb trecut pe "fisa postului".

"Dupa ce am iesit din Cupa UEFA, in vestiarul Romei majoritatea spunea ca Rapid sau Steaua va castiga trofeul. M-am simtit extraordinar."

"La meciul cu Chievo m-am dus in carje la stadion, dar am jucat pana la sfarsit dupa ce am facut infiltratii. Eram nervos si l-am injurat tot timpul pe arbitru. La final, i-am cerut scuze si i-am facut cadou tricoul."

PRO: Stam de vorba cu viitorul fundas al lui Real, al Barçei sau al lui Chelsea?
Chivu: Stai de vorba cu Cristi Chivu... De la Roma.

PRO: Nu te poti face ca nu stii despre ofertele care se tot vehiculeaza in dreptul numelui tau.
Chivu: La modul cel mai sincer va spun, incerc sa nu imi incarc memoria cu toate aceste zvonuri. M-am obisnuit ca de trei ani, mereu cand e perioada de transferuri, sa se discute intens pe aceasta tema. In prezent sunt jucatorul Romei, am primit o singura oferta tocmai de la aceasta echipa de a-mi prelungi contractul, iar mai departe am impresari care se ocupa. Daca va mai aparea ceva, voi sti numai daca o formatie sau alta va face demersuri concrete pe care, eventual, clubul meu le va lua in calcul.

PRO: Tot sincer intreb si eu. Nu crezi ca ar fi un pas pe loc in cariera ta daca ai ramane la Roma?
Chivu: Deloc. Nu mi se pare ca vorbim despre o echipa modesta. Din contra. Sunt planuri mari aici si sunt onorat ca sunt inclus si eu in aceasta strategie.

PRO: Este vorba si de contextul general, cu intreg fotbalul italian macinat de un scandal monstru.
Chivu:
Nu vad cu ce vor fi afectati jucatorii care si-au vazut de treaba lor pe teren. Este cert ca, intr-un fel sau altul, credibilitatea fotbalului italian are intr-o oarecare masura de suferit prin tot acest scandal. Se resimte o stare de soc, dar sunt sigur ca ea va fi depasita si italienii vor avea ambitia sa demonstreze ca in ciuda celor petrecute au cel mai puternic campionat din Europa. Acum insa sunt acasa si incerc sa ma detasez de toate aceste probleme. Voi avea timp sa ma conectez la realitatea fotbalului italian din 13 iulie, cand se termina vacanta.