Atacat tot mai mult atat din tara, cat si de peste Ocean, tehnicianul de numele caruia se leaga performantele gimnasticii feminine romanesti din ultimii 24 de ani, Octavian Belu, a demisionat din functia de antrenor-coordonator al lotului.

Pana nu de mult izvor neintrerupt de medalii si performante care au facut ca numele Romaniei sa fie rostit cu admiratie si respect pe toate meridianele lumii, gimnastica autohtona pare sa se afle acum in pragul colapsului. Octavian Belu, antrenor coordonator al lotului feminin, a demisionat din toate functiile detinute in cadrul FRG. La randul sau, Mariana Bitang a depus o cerere de concediu la scoala din Deva unde este incadrata, urmand ca in scurt timp sa se decida asupra viitorului sau la lotul national de gimnastica.

INGANDURAT.

Cel de numele caruia se leaga toate performantele gimnasticii feminine romanesti din ultimii 24 de ani este hotarat sa se retraga definitiv din prim-planul reflectoarelor. "Este un gand care ma framanta de mai mult timp. Motivul este legat de actiunea nejustificata si dirijata de deningrare a persoanei mele. De fapt, eu consider ca nu este vorba neaparat de un atac la adresa lui Octavian Belu, ci la cea a intregului sport de performanta, deoarece am ajuns in situatia in care sunt condamnate absolut toate eforturile care se fac la acest nivel de competitie", a spus ieri Octavian Belu.

COMPLOT.

Ferindu-se sa acuze fara a avea dovezi, Octavian Belu s-a aratat convins ca evenimentele in care numele sau a fost implicat in ultimul timp n-au fost rezultatul unor simple coincidente. "Din mai multe directii, cineva concerteaza mai ales impotriva mea, cu scopul de a ma determina sa renunt la functia de antrenor coordonator al lotului national. Toate aceste lucruri, acest lung sir de 'coincidente>>, nu mai reprezinta surprize pentru mine. Tot ce se intampla este previzibil, cum este si cazul procesului cu Oana Petrovschi. Daca ma gandesc la perseverenta cu care am fost denigrat in incercarea de a fi discreditat moral, prin povestile telenovelistice privind viata mea privata, mi-e destul de clar ca este vorba de un complot", a mai declarat tehnicianul.

AFECTAT.

Cum era si firesc, evenimentele in care numele sau a fost implicat in ultima perioada au lasat urme in sufletul lui Belu. Mahnit de situatia creata si de toata nebunia mediatica iscata in jurul vietii sale private, tehnicianul n-a mai avut dispozitia sa intre in sala de antrenament de la Deva: "In loc sa fiu dedicat muncii mele, am devenit concentrat pe aspectele juridice ale procesului cu Oana Petrovschi. N-am mai fost la antrenamente, pentru ca nu mi-am mai gasit argumentele si motivatia sa fac acest lucru in starea grea de tensiune pe care o traiesc. La ultima infatisare care a avut loc la tribunal am considerat ca a spune adevarul este o datorie morala, asa ca nu m-am ferit sa vorbesc despre banii pe care i-am primit de la sportiva. Este un sistem care se practica peste tot in sfera sportului de performanta. Pe de alta parte, este o chestiune cu impact moral, nu financiar. Cata vreme nu exista niste contracte intre federatie si sportive, aceste lucruri nu vor putea fi reglementate. In prezent, tot ceea ce primesc eu este salariul de 9-10 milioane de la FRG, for cu care am semnat numai un contract individual de munca".

ABANDONAT.

Paradoxal, desi sunt implicati de aceeasi parte a baricadei in litigiul cu fosta gimnasta Oana Petrovschi, intre Octavian Belu si Federatia Romana de Gimnastica nu se poate vorbi in prezent de nici un fel de colaborare in cadrul procesului. La ultima infatisare de la tribunal, avocatul FRG a stat impasibil pe intreaga desfasurare a sedintei completului de judecata, in vreme ce greul a fost dus de aparatorul lui Octavian Belu si al Marianei Bitang.

CUMPANA.

Toata tevatura artificial creata in jurul lui Octavian Belu si al Marianei Bitang le-a afectat in mod egal si pe componentele lotului national de la Deva. "Din pacate, fetele se afla acum intr-un moment foarte dificil. Eu le-am spus ca, dupa Olimpiada, era de asteptat sa treaca printr-o perioada mai confuza, care insa acum este prelungita de ultimele evenimente. Eu, din postura de persoana 'controversata>>, in care toata lumea ma vede si ca un om atacat, si ca unul atacabil, n-am siguranta ca astfel de atacuri nu vor mai fi dirijate si alimentate pe viitor, atat moral, cat si financiar. In acest moment, eu nu ma simt capabil sa intru in sala si sa vad in fiecare fetita o viitoare acuzatoare. Nu pot sa lucrez asa, nu mai am pozitia si dispozitia din care sa conduc", a zis, in incheiere, Octavian Belu.

ULTIMA ORA.

Se stie ca Belu si Bitang au fost curtati de Statele Unite, China si alte tari pentru a antrena loturile de gimnastica ale acestora. Ieri, la cateva ore dupa ce si-a anuntat demisia, Octavian Belu a primit o oferta din Statele Unite.

ACUZATII

"Desi suntem invinuiti comuni, FRG parca nu se implica deloc. Senzatia pe care mi-au dat-o pana acum a fost aceea a unor observatori, care nu vor sau inca nu-si dau seama ca este totusi vorba de un proces. Nu am ce sa mai zic de declaratiile facute de presedintele FRG, Nicolae Vieru, care au lovit ca nuca-n perete. Practic, a pus o pata pe palmaresul meu de pana acum. Eu ma aflu la cealalta extrema, deoarece cred ca acest proces se poate transforma intr-un precedent foarte periculos, care nu-i va indeparta atat pe copii de salile de gimnastica, cat pe antrenorii de specialitate de ideea de a mai lucra in aceasta disciplina. Lipsa unui contract clar va face ca aceasta activitate sa fie foarta periculoasa. Daca toate traumatismele si microtraumatismele vor fi mereu exagerate, cu siguranta ca nu s-ar mai face sport aproape deloc", a mai afirmat cel mai galonat tehnician din istoria gimnasticii romanesti.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.