Lovitura de teatru in procesul intentat de gimnasta Oana Petrovschi

Lovitura de teatru in procesul intentat de gimnasta Oana Petrovschi Federatiei Romane de Gimnastica si antrenorilor Octavian Belu si Mariana Bitang. Pentru prima oara in istoria gimnasticii romanesti, un antrenor a recunoscut ca a primit bani de la o sportiva cu ocazia unor competitii private. "Am primit astfel de sume de bani de la Oana Petrovschi, fara a-i cere acest lucru in mod expres (...) Apreciez suma primita la 3.000 de euro. A fost un gest ocazional, ocazionat de competitiile private. E un gest care a existat, exista si va exista!", a declarat, ieri, antrenorul Octavian Belu in fata judecatorilor Tribunalului Bucuresti. Belu a precizat ca este vorba de un gest privat al sportivilor, bazat pe relatiile de apropiere dintre antrenori si elevii lor. "Nu este o cutuma. Este un gest nefortat, neimpus, neconditionat de nimic", a afirmat antrenorul, adaugand ca este vorba de "un procent aleator", si nu de o suma fixa. De altfel, antrenorul s-a aratat dispus sa-i returneze banii Oanei Petrovschi "daca aceasta considera ca s-a pregatit singura sau a participat singura la competitii".

Spre deosebire de Belu, antrenoarea Mariana Bitang a negat categoric ca ar fi primit vreun leu de la reclamanta Petrovschi. Antrenoarea a refuzat insa sa spuna daca a procedat la fel si cu celelalte sportive din lot. Octavian Belu si Mariana Bitang s-au prezentat, ieri, in fata instantei pentru a raspunde interogatoriului formulat de gimnasta Oana Petrovschi, care-i acuza pe cei doi ca au fortat-o sa concureze accidentata, fara avizul medicilor, la diferite competitii nationale si internationale. Pentru rele tratamente si tratamente inumane, Oana Petrovschi solicita celor doi antrenori, dar si Federatiei Romane de Gimnastica, 1,5 miliarde de lei, suma reprezentand daune morale in urma afectiunilor grave pe care ea le-ar fi dobandit la coloana vertebrala. Supusi unui tir de aproape douazeci de intrebari, antrenorii au raspuns aproape la fel.

Atat Mariana Bitang, cat si Octavian Belu au aratat instantei ca, in primul rand, ei sunt antrenori ai lotului de senioare si nu de junioare, astfel ca problemele de sanatate ale Oanei Petrovschi le erau total necunoscute. Mai mult, cei doi au sustinut ca ei nu se ocupau de selectia gimnastelor din punct de vedere medical, ci doar de selectia tehnica a acestora, in conditiile in care atributiile medicale reveneau medicilor sportivi. In aceasta situatie, au sustinut cei doi, problemele de sanatate ale Oanei Petrovschi le-au aflat abia dupa inceperea procesului. De asemenea, antrenorii au afirmat ca fisele medicale ale sportivelor le erau cunoscute doar sub forma unor concluzii potrivit carora gimnastele erau declarate apte sau inapte pentru antrenamente. Cu acest prilej, cei doi au raspuns si acuzatiilor potrivit carora Oana Petrovschi a evoluat la paralele cu patru kilograme in plus fata de greutatea ei normala.

Accidentata fiind la un picior, pus ulterior in ghips, Oana Petrovschi sustine ca a fost obligata sa evolueze la paralele cu un saculet de nisip, de doua kilograme, la celalalt picior. Atat Belu, cat si Bitang au aratat ca nu au obligat-o in nici un fel pe gimnasta, ba, mai mult, metoda folosita de ei se practica la nivel mondial. Referitor la acuzele cum ca au fortat-o pe gimnasta sa participe la competitii, raspunsul a fost, din nou, categoric: "Nu era in interesul nostru sa ne prezentam la concursuri cu sportive cu probleme de sanatate!", a declarat Octavian Belu. Altfel, instanta de judecata a dispus, in baza unei adrese sosite de la Institutul de Medicina Legala, ca Oana Petrovschi sa se prezinte la aceasta institutie in vederea efectuarii expertizei medico-legale dispuse anterior. Aceeasi instanta va lua in discutie la urmatorul termen de judecata si cererile de interventie voluntara in interesul paratilor Belu si Bitang formulate de cinci persoane, printre care si gimnastele Gina Gocean si Lavinia Milosovici.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.