Presedintele Balkan Petroleum a cautat un debuseu pentru bani negri si un certificat de imunitate in fotbal pentru problemele cu justitia

Marian Iancu a crescut in Giulesti si a minuit cheia franceza inainte de a controla conturi de sute de milioane de dolari ca presedinte al Balkan Petroleum. De fotbal s-a apropiat fiind sfatuit de prieteni ca aceasta asociere poate functiona ca un certificat de imunitate, dupa ce noul patron al Politehnicii Timisoara a facut cunostinta inclusiv cu arestul in urma anchetei din dosarul RAFO.

Cercetarile au inceput in urma cu trei ani, dupa mai multe sesizari ale serviciilor secrete si ale Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, ce vizau circuite financiare intre rafinariile SC RAFO Onesti, SC CAROM Onesti si mai multe societati comerciale. Fratii Iancu sint acuzati, printre altele, de evaziune fiscala, spalare de bani si asocierea in vederea savirsirii de infractiuni.

Implicarea in fotbal, intr-o zona in care exista inflatie de consumatori de acest sport, a facut ca numele lor sa fie asociat cu fair-play-ul, cu performanta, garant fiind insusi Gica Hagi, cel mai mare fotbalist roman al tuturor timpurilor. Mai mult, publicatiile straine nu mai scriu despre fratii Iancu & Tender folosind titulaturi gen infractori, personaje controversate, ci ii plaseaza, pentru invidia lui Gigi Becali, in topul unora dintre cei mai importanti investitori ai Europei de Est, alaturi de Roman Abramovici si alti multimilionari zonali.

Scutul Hagi

Poli Timisoara a fost preluata de BkP, compania condusa de Marian Iancu, la sfirsitul anului 2004, iar de la inceputul lui 2005, acesta si-a intrat efectiv in atributii. Schimbarile s-au vazut imediat. Investitiile masive in clubul timisorean de fotbal s-au concretizat prin aducerea unor jucatori considerati valorosi si a antrenorului Cosmin Olaroiu, care a reusit sa scape de retrogradare echipa condusa pina atunci de Toni Dobos.

De asemenea, pentru ca jucatorii sa nu fie deranjati in timpul cantonamentelor Marian Iancu a cumparat un intreg hotel, Tristar, de la un om de afaceri local. Ulterior, Marian Iancu a reusit sa mai dea o lovitura de imagine, aducindu-l pe fostul mare jucator roman Gheorghe Hagi pe post de antrenor. Reversul s-a simtit imediat, fostul selectioner trimitind patronului bezele de pe marginea stadionului in momentul in care acesta se afla dupa gratii.

De la Iancu, fara numar

In repetate rinduri, Marian Iancu, administratorul Politehnicii Timisoara, a declarat ca doreste ca firma pe care o conduce sa scoata bani din fotbal. De aceea, sustine el, este nevoie ca Poli sa faca performanta si pentru asta a acceptat sa ofere echipei un buget care depaseste zece milioane de euro anual. De fapt, de la venirea lui Hagi ca antrenor la Poli, investitiile au depasit cinci milioane de dolari.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.