Presedintele Romaniei, Traian Basescu, i-a decorat ieri, la Palatul Cotroceni, pe componentii echipei de handbal Steaua cu Ordinul "Meritul Sportiv" ca urmare a castigarii de catre acestia a Cupei Challenge. Seful statului a apreciat ca succesele obtinute in handbal in ultimii doi ani demonstreaza faptul ca sporturile de echipa reprezinta o constanta a activitatii sportive din Romania, putand fi unul din promotorii valorilor tarii noastre.

"Ati demonstrat in meciul de la Bucuresti ca, pentru niste barbati care vor sa castige, cinci goluri nu inseamna o piedica de netrecut", le-a spus seful statului elevilor lui Vasile Stanga. Traian Basescu a mai precizat ca, tinand cont de faptul ca din actualul lot de handbal fac parte copii de fosti campioni mondiali, precum si antrenori care au cucerit trofeul suprem in vremea cand jucau, ar putea fi luata in calcul organizarea Campionatului Mondial de handbal din 2009 la Bucuresti. "Bucuriile pe care ni le aduceti voi sunt atat de profunde si parca ne reprezinta pe noi toti intr-o competitie cu viata. Va multumesc mult ca ati stiut sa fiti invingatori in Cupa Challenge", a incheiat Basescu. "Faptul ca au dat mana cu presedintele tarii sper sa-i ambitioneze. Organizarea unui Campionat Mondial in Romania poate fi un motiv in plus pentru handbalistii nostri sa mai treaca pe la Palatul Cotroceni", crede antrenorul Stelei, Vasile Stinga, care i-a inmanat presedintelui Romaniei un fanion.

"Daca n-ar fi fost publicul!"

Mult foarte mult, reprezinta publicul uneori un factor decisiv in cristalizarea unui succes in sport. Este un fapt indeobste cunoscut, subliniat constant in cronicele si comentarile gazetarilor, in reportajele colegilor de la televiziune. Fara public, s-a vazut cel mai recent la cateva fin meciurile fotbalistilor de la Steaua si Dinamo - nu numai ca jocul in sine n-a mai avut sare si piper, dar nici protagonistii, jucatorii nu au participat cu toata fiinta lor la intrecere. Fara spectatori totul capata parca o alta semificatie. Devine o simpla formalitate. Chiar si mentalitatea de invingatori a jucatorilor echipei gazda se estompeaza pana la disparitie. Intr-adevar, cu totul altceva se intampla atunci cand tribunele sunt arhipline, cand la emotiile celor din teren participa si spectatorii.

Freamatul tribunelor se transmite parca, prin telepatie si "eroilor" din arena. Este ceea ce a tinut sa sublinieze, dupa fantastica finala din Challenge Cup de la Bucuresti, handbalistul Viorel Mazilu, unul dintre cei mai indragiti titulari ai echipei Steaua, castigatoarea trofeului la actuala editie. Viorel Mazilu, in spirit de fair-play, a tinut sa recunoasca: "Daca n-ar fi fost publicul, acei suporteri fantastici, nu mai am fi reusit sa cucerim cupa!" A declarat-o cu toata franchetea, trecand pe plan secundar propriul orgoliu, de sportiv de marca nu numai in echipa militara ci si in lotul tarii nostre.

Viorel Mazilu si-a continuat ideea: "Toate golurile noastre li se datoreaza spectatorilor, publicului, celor 6.000 de fani ai echipei noastre. Poate ca nu toti au apartinut echipei miliare. Dar la ora meciului cu Sporting Horta toti spectatorii au vibrat pentru Steaua. Ceva mai mult, nu rareori de-a lungul finalalei, s-a putut auzi rostindu-se pe langa "Hai Steaua!" si "Hai, Romania"!" Si mai tine Viorel Mazilu sa sublinize: "La un moment dat nu eram in stare sa trecem de pragul de patru goluri, in vreme ce timpul se scurge in defavoarea echipei mele.

Cu 7 minute inainte de final, perca imi pierdusem increderea, pentru ca si ratasem cateva ocazii foarte bune. Atunci am simtit sala tot mai aproape. Nu mai asa ne-am revenit...". Viorel Mazilu s-a aratat impresionant si de faptul ca intre spectatori s-au aflat si colegii sai, fotbalistii. Asa dezamagiti cum au fost dupa esecul de la Middlsbroug, Cosmin Olaroiu si toti fotbalistii Stelei, inclusiv nefericitul Carlos (cu... merite in neimplinirea din returul semifinalei Cupei UEFA) au mai gasit resurse spre a fi alaturi de handbalisti la asprul examen al meciului cu sportivii portughezi.

Si la fel de impresionat s-a aratat Viorel Mazilu de faptul ca intre cei care au felicitat echipa sa, intre primii s-au aflat chiar rivalii din campionat, handbalistii de la Dinamo Baumit si HCM Constanta. Sa recunoastem, este o cu totul alta lume, aceasta a handbalului, in care adversarii stiu sa se respecte. Iar in afara terenului se comporta nu numai civilizat ci si ca adevarati prieteni.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.