Steaua si Rapid sint unite de tramvaiul 41, de un anumit tip de propaganda si de datoriile neplatite catre bugetul de stat. Cluburile care se bat acum pentru un loc in semifinalele Cupei UEFA sint despartite de istorie: Steaua a fost infiintata de industriasul Mociornita, a fost protejata familiei Ceausescu si a ajuns instrument de propaganda pentru Gigi Becali, in timp ce Rapidul a inceput in disidenta, prin beciurile Militiei, pentru a sfirsi sub conducerea vicepremierului Romaniei.

Confruntarea europeana dintre Steaua si Rapid a subsumat aproape in totalitate celelalte evenimente din Romania, un simplu meci de Cupa UEFA devenind peste noapte motiv de faultare intre televiziuni, de pelerinaj politic la stadion sau model de afacere de succes. Sportul este un fenomen social care are priza la mase, aducind popularitate, mediatizare gratuita in exces si uneori procente nesperate pentru politicieni.

Experimentat cu succes in competitiile interne, fotbalul romanesc joaca in aceasta saptamina in liga mare, iar miza confruntarii este uriasa. Chiar daca oina este in continuare sportul nostru national, fotbalul zace de ani buni la loc de cinste, alaturi de gimnastica si, cind este cazul de handbal, in vitrina Romaniei, dovada fiind un recent sondaj al Gallup, care a relevat ca fotbalistul Craioveanu, aproape anonim in Romania, era cunoscut de 1% dintre spanioli.

Avind modelul nazist, puterea comunista, atunci cind nu folosea sportul ca parvan la mizeria de toate genurile din tara, exiba puterea Securitatii, a Armatei si a Politiei prin acest sport, performantele fiind revendicate ca o superioritate a sistemului socialist in competitia cu degradantul capitalism. O metafora amara, care a lasat sechele greu vindecabile cu performante "democratice".

Teoria conspiratiei

Imediat dupa ’89, schimbarea de regim a fost legitimata de performantele echipei nationale, eventualele esecuri fiind subsumate "teoriei conspiratiei", ideii de popor marginalizat, "Europa nu ne vrea". Fotbalul ca oglinda a societatii continua si in zilele noastre, meciurile strategice traducind imaginea Romaniei sufocate de coruptie, iar succesele pe plan extern sint apropiate de integrarea in Europa, "acolo unde ne este locul".

Confruntarea in premiera dintre doua formatii romanesti, Steaua si Rapid, pentru o miza europeana a schimbat datele problemei. Ceea ce era un simplu meci de fotbal a devenit subiect de notite pentru raportorii Uniunii Europene si organizatiile antirasism, principala informatie de dezbatut in buletinele de stiri si talk-show-uri si prilej de pelerinaj, in trening sau in costum, pe la Cotroceni. Joi, intreaga Romanie microbista si nu numai, dar si o parte a Europei vor comenta despre Rapid-Steaua, o confruntare atipica si pentru istoria celor doua cluburi.

De la "farmecul vietii" la "fascinatia puterii"

Istoria Rapidului a consemnat o ciudata schimbare de profil: de la clubul persecutat de toata lumea la proprietatea vicepremierului. "Rapid este clubul oamenilor saraci, al muncitorilor", si-a caracterizat George Copos principalul vehicul electoral in drumul spre postul de vicepremier. Daca ar fi adaugat "condus de unii dintre cei mai bogati oameni din Romania", definitia ar fi fost si mai aproape de adevar. Lucrurile nu au stat asa tot timpul, ci numai dupa ce George Copos a preluat echipa. De la infiintare pina in 1993, anul in care clubul a fost preluat de actualul lui stapin, Rapid reprezenta, intr-adevar, "farmecul vietii", ca sa aplicam tot o eticheta a inspiratului nas Copos.

Povestea incepe in vara lui 1923, cind o grupa de muncitori de la Atelierele Grivita a infiintat Asociatia Culturala si Sportiva CFR. Iar startul a fost unul romantic, cu tricouri confectionate de sotia unuia dintre membrii fondatori, cu crampoane aplicate pe ghete reconditionate din bocancii uzati ai muncitorilor. Unul dintre cele mai tulburatoare evenimente din viata clubului giulestean s-a petrecut insa in 1938. Centrul de greutate al fotbalului romanesc se mutase dinspre Vest spre Capitala, Timisoara, Oradea si Aradul exportindu-si vedetele spre Bucuresti.

Regatenii plateau enorm, iar Capitala Romaniei Mari era impinzita de vedete gen Humis, unul dintre cele mai valoroase virfuri de atac din epoca. Ripensia cistiga tot mai greu titlul, duelurile cu Venus din Bucuresti devenind spectacole extraordinare. Tocmai patronul lui Venus, Gabriel Marinescu, prefect al Bucurestiului, avea sa scrie in istoria Rapidului o pagina antologica.

Puscaria sau Cupa

Intr-una din semifinalele Cupei Romaniei, Rapid intilnea Venus. "Negrii" erau sustinuti puternic de Gabriel Marinescu, prefectul decizind, dupa meciul pierdut de Venus cu 2-1, arestarea a patru jucatori rapidisti, sub pretextul unor nereguli in actele lor de identitate. Auer, Raffinski, Baratki si Vintila au dormit o noapte in beciul Politiei, Marinescu obtinind in schimbul eliberarii lor rejucarea semifinalei. La iesirea din arest Baratki si Raffinski au promis sa marcheze cite doua goluri la rejucare (4-2 pentru Rapid), lucru care s-a si intimplat. Prefectul (cel care le-a spus pentru prima oara rapidistilor "Tiganii din Giulesti") a devenit presedinte de onoare al Rapidului. Si dupa razboi "visiniii" au fost oropsiti de regim, clubul oscilind intre Diviziile A si B atit din cauza propriilor slabiciuni, cit si in urma interventiilor de la cel mai inalt nivel.

Lucrurile s-au schimbat o data cu venirea la echipa a lui George Copos. Deja in 1998, dupa ce Rapid a pierdut titlul in ultima etapa, la Craiova, Adalbert Kassai (secretar general al FRF) i-a taiat vaicarelile lui Copos in direct la PRO TV, la emisiunea lui Ovidiu Ioanitoaia: "De ce te plingi, George? Nu ai avut arbitrii pe care i-ai cerut la fiecare meci?" Rapid devenise o echipa privilegiata, parcurgind un drum inceput in arestul Politiei Capitalei si incheiat in biroul vicepremierului Romaniei.

"Latifundiarul din Pipera" il mosteneste pe Mociornita

Arborele genealogic al Stelei are radacini nobile, sadite in perioada interbelica de catre industriasul Ionel Mociornita. Ocupatia sovietica de dupa 1945 i-a indemnat pe comunisti sa stirpeasca "ramasitele burgheze", astfel ca pe locul in care crescuse si se dezvoltase echipa de fotbal Carmen Bucuresti a fost sadit, pe 7 iunie 1947, primul club militar romanesc, ASA (Asociatia Sportiva Armata). Dupa doar un an echipa a fost rebotezata CSCA (Clubul Sportiv Central al Armatei), iar intre 1950 si 1961 a purtat numele CCA (Casa Centrala a Armatei).

Actuala titulatura se mentine de 35 de ani, iar sub ea "ros-albastrii" au luat Europa sub stapinire, in ’86, cind au cistigat Cupa Campionilor Europeni. Protectia acordata Stelei de catre familia Ceausescu, care a mers pina acolo incit i s-a acordat un trofeu prin decret, a stirnit invidia legitima si chiar ura celorlalte competitoare din tara, insa afinitatile cu clanul erau prea mari pentru ca idila sa se incheie mai devreme de decembrie ’89.

Inainte de a deveni sef al statului, Nicolae Ceausescu a fost ministru al Apararii Nationale, iar in timp a transferat protectoratul asupra Stelei fiului sau mai mic, Valentin. O data cu trecerea vremii, abuzurile au devenit notorii, iar in ultimii ani de dictatura s-a ajuns in situatia ca majoritatea echipelor din provincie sa fie transformate in anexe ale Stelei, ele fiind obligate sa livreze catre Ghencea cei mai valorosi fotbalisti. Sprijinul MApN a continuat si dupa 1990, chiar daca s-a manifestat in alt mod, afacerea cu terenuri dintre minister si Gigi Becali fiind de notorietate. Dincolo de ajutoarele mai putin ortodoxe sau petele negre cu care diverse regimuri si personaje au murdarit-o pe Steaua, nu sint de minimalizat performantele, echipa speculind la maximum conditiile istorice in care si-a dus existenta.

Rica Raducanu: "Pe vremea mea ii bateam pe militari toata ziua"

Simbol al Rapidului, Tamango din Giulesti crede ca orice echipa se poate califica, "important e sa fie liniste, ca abia asteapta astia sa ne suspende".

Cum vedeti confruntarea dintre Rapid si Steaua?

In primul rind, imi pare rau ca am cazut impreuna. Cind sa ajungem si noi mai departe cu ambele echipe - ca eu eram sigur ca ajungem pentru ca le-am eliminat repede pe alea grele - am cazut intre noi. Imi pare rau si d-aia, si d-aia, ca sintem toti romani, dar mai ales de Rapid. Acum intre noi orice rezultat este posibil, ca ne cunoastem bine. Zic unii ca o sa fie 2-0, 3-0. Eu nu cred. Si daca-ti merge jocul bine, tot nu poti sa joci asa, sa dai 2 sau 3-0, cine stie cum, daca vin unii beti! Dar nici asa nu cred.

Cum erau meciurile cu Steaua cind jucati dumneavoastra?

Nu se pune problema cum era atunci. Bateam Steaua toata ziua. Atunci era problema Dinamo. Ca era cu sopirle, cu de-astea. Cu Steaua nu erau meciuri asa tari. Erau clientii nostri.

Cum vedeti jocul Rapidului de pina acum?

In Cupa, tot ce-a jucat Rapid, a jucat tactic excelent. Cu vointa mare din partea jucatorilor si cu schimbarile lui Razvan (n.r. - Lucescu) - cit e de tinar, asa e de inspirat - am cistigat in fata atitor valori. Ati vazut si dumneavoastra ce sansa am avut la fiecare meci, de-am stat cu inima de ne-a sarit pina in ultima secunda. Pina la urma sint frumoase victoriile astea, dar parca tot mai bine e sa dai 2 sau 3-0 si sa te distrezi decit sa stai cu inima asa… de mori dracu!

Ce asteptati de la suporteri?

Oricine ar cistiga, sa fie liniste sa nu ne facem de ris in lume, ca sintem urmariti. Astia abia asteapta sa ne dea in cap, cred. Sa ne suspende, sa nu mai mergem incolo… Spectatorii sa fie multumiti ca am ajuns pina aici, sa vada un meci frumos si sa uram succes echipei care va merge mai departe.

Cum vedeti duelul portarilor Coman - Carlos?

Nu pot sa zic de alde Carlos ca nu l-am vazut prea mult. Are un pic de nebunie, de dribling, dar pe Dani Coman il stiu foarte bine. Nu cred ca decid portarii meciul asta.

Lacatus: "Era mai bine in semifinala"

Cel mai iubit jucator stelist din toate timpurile crede ca era de preferat ca razboiul romano-roman sa aiba loc in urmatoarea faza a Cupei UEFA.

Ai fi vrut ca Steaua sa aiba alt adversar in "sferturi"?

Nu mai poate fi vorba despre alegere, pentru ca daca ai ajuns aici, inseamna ca ai valoare.

Era preferabil ca un meci Steaua-Rapid sa fie evitat?

As fi vrut o asemenea partida, dar in semifinale. Atunci eram siguri ca aveam o echipa romaneasca in finala, ceea ce ar fi insemnat enorm pentru noi toti.

Poate vreuna dintre echipele romanesti sa cistige cupa?

Eu cred ca da. Daca ajungi in semifinale sau in ultimul act, nu mai ai ce pierde si joci fara nici o inhibitie.

Este intimplator faptul ca Steaua si Rapid au ajuns pina aici?

Nici vorba, este o gogomanie sa se sustina acest lucru. Uitati-va numai la numele echipelor pe care le-am lasat in urma, atit noi, cit si Rapid, si o sa vedeti ca nu e o intimplare.

La anul se poate ajunge in Champions League?

Cred ca inca e greu, dar peste doi ani sint aproape sigur ca vom avea din nou o echipa romaneasca in cea mai tare competitie intercluburi.

Ce se intimpla cu echipa ta acasa, de ce nu prea marcheaza?

Cred ca este vorba despre ghinion. Jocul nostru nu a fost deloc unul rau la Bucuresti, nu cred ca ne-am dezamagit suporterii altfel decit prin rezultatul final. Nu poate fi vorba despre probleme in ofensiva, atita vreme cit la Heerenveen sau la Sevilla echipa a marcat cite trei goluri.

Rapidul e in foame, Steaua are experienta
Au driblat pentru fiecare dintre cele doua echipe romanesti care se vor confrunta in sferturile Cupei UEFA. Acum trebuie sa aleaga. Si nu le este usor.

Dumitru: "Au incalzit bilele"

Lita Dumitru: ,,Mi-as fi dorit sa vad aceasta infruntare intre Steaua si Rapid in finalaUEFA, dar ne-a lucrat forul european. Sint sigur ca au incalzit bilele. Asta e, sintem prea mici. Oricum, in sferturi, cred ca prima sansa o are echipa lui Razvan Lucescu. Rapidul la ora actuala are un joc complet. Sansele Stelei, prin accidentarea lui Iacob, au scazut considerabil. Degeaba tot striga Gigi Becali ca Steaua are sanse 90% sa bata Rapidul. Gigi bate cimpii, nu Rapidul.

Nanu: "Oricum e derby"

Stefan Nanu: "Fie ca au jucat in campionat, fie ca joaca acum in UEFA tot timpul acest meci a fost un derby. Acum interesul este mai mare pentru ca miza este enorma, pentru Rapid fiind cea mai mare performanta. Sansele sint egale, dar va conta foarte mult forma de moment".

Vladoiu: "Atentie la tribune"

Jean Vladoiu: ,,Sansele sint egale, se vor infrunta doua echipe valoroase. La asemenea nivel se poate intimpla orice. Dupa parerea mea, in aceasta editie a cupelor europene, fotbalul romanesc s-a autodepasit. Chiar daca in sufletul meu exista o simpatie anume pentru una dintre echipe, voi incerca sa fiu neutru. Sper ca spectacolul sa fie atit in teren, cit mai ales in tribune. Sa invatam din experienta turcilor si sa ne purtam civilizat. Trebuie sa avem mare grija, pentru ca cei de la UEFA abia asteapta sa scape de zona asta care nu le aduce mare profit financiar’’.

Puscas: "Avantaj Giulestiul"

Marcel Puscas: "Avantajul este al Rapidului, pentru ca are o foame mai mare de rezultate, a prins un culoar foarte bun, joaca pe teren propriu, spre deosebire de Steaua. "Ros-albastrii" au o experienta mai mare si un numar mai mare de spectatori. Va conta insa absenta lui Victoras Iacob. Raportul este insa oarecum egal, fiecare echipa avind avantajele si dezavantajele ei".

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.