Meciurile Steaua-Rapid se joaca in Giulesti, pe "Lia Manoliu", la UEFA si la Bruxelles. FRF a incercat sa avertizeze asupra riscurilor ce ar deriva din actiunile violente, dar conducatorii celor doua cluburi au trecut pe linga subiect. In timpul seminarului, liderul galeriei steliste era incatusat de Directia pentru Combaterea Crimei Organizate.

Sfertul de finala Rapid-Steaua, din Cupa UEFA, este considerat meciul de fotbal cu cel mai ridicat grad de risc programat vreodata in Romania. Problema o constituie nu neaparat arhicunoscutele batai intre suporteri, ci faptul ca de ele va lua cunostinta si UEFA, iar ceea ce pentru noi a devenit obisnuinta, forul european transpune in sanctiuni dure. Pe ultima suta de metri, FRF incearca sa vopseasca situatia in roz, iar la Casa Fotbalului s-au adunat ieri reprezentanti ai cluburilor Steaua si Rapid, ai galeriilor, Consiliului National de Combatere a Discriminarii (CNCD), Jandarmeriei, Agentiei Nationale pentru Tineret (ANT) si ai unor firme de paza.

Iresponsabilii

Scopul a fost de prevenire a incidentelor, dar, in ciuda celor doua ore de discutii, se pare ca nici Valeriu Argaseala, de la Steaua, nici Constantin Zotta, de la Rapid, n-au inteles nimic din ce s-a vorbit. "Trebuie sa plecam de la prezumtia de nevinovatie in ceea ce priveste posibilele incidente", a spus Argaseala. "Stam si vorbim despre ce rau ar putea sa iasa, cind ar trebui sa fim fericiti ca avem doua echipe in sferturile de finala", sint cuvintele lui Zotta, iar moderatorul acestei intilniri, directorul sportiv al FRF, Daniel Prodan, a gasit de cuviinta sa declare: "Lasati la o parte ce s-a intimplat, ce a fost. Este istorie. Haideti sa pornim pe un drum nou".

"Lasa rasismul in ofsaid!"

Mult mai constient de aceste incidente s-a dovedit a fi presedintele CNCD, Csaba Asztalosz, care considera foarte importanta prevenirea violentei de limbaj si a scandarilor rasiste, in acest sens urmind sa lanseze impreuna cu ANT campania "Lasa rasismul in ofsaid!". Actiunea cuprinde tiparirea si distribuirea de pliante care sa avertizeze suporterii ce utilizeaza limbaj discriminatoriu asupra riscurilor la care isi supun echipele favorite, UEFA dictind, pentru asemenea fapte, actiuni ce pleaca de la pierderea meciului cu 0-3 pina la eliminarea din competitie a echipei sau chiar a Federatiei, pe o perioada de doi ani. De asemenea, se vor confectiona doua bannere, ce vor contine sloganul "Lasa rasismul in ofsaid!" scris in romana si engleza, si pe care Rapid si Steaua le vor prezenta la intrarea in teren.

De asemenea, combaterea discriminarii este un capitol distinct in raportul de tara, care va fi prezentat peste doua luni la Bruxelles, astfel ca meciul are importanta si la nivelul Uniunii Europene. Steaua a avut deja de suferit din cauza scandarilor rasiste in aceasta editie a Cupei UEFA, fiind nevoita sa dispute un meci la 300 km de Bucuresti, dupa ce forul european s-a autosesizat ca urmare a comportamentului suporterilor romani impotriva jucatorilor de la Shelbourne.

Negocieri pe bilete

Clubul Rapid va pune vineri in vinzare biletele pentru partida tur pe care giulestenii o vor disputa miercuri in prima mansa a semifinalei Cupei UEFA, contra Stelei. Tichetele vor costa 15 lei grei la peluze, 25 la tribuna a II-a, 40 la tribuna I, 150 la tribuna 0 si pot fi achizitionate doar de la casele de bilete ale stadionului de sub Podul Grant. In privinta biletelor acordate suporterilor "ros-albastri", nu s-a cazut inca de acord, UEFA obligind clubul gazda sa aloce un numar de locuri care sa se incadreze intre 5 si 10% din capacitatea arenei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.