Nicolae Vieru este un personaj controversat. Nici nu avea cum sa fie altfel, atit timp cit a stat patru decenii in conducerea Federatiei Romane de Gimnastica, inevitabilele momente de criza ale acestui sport aducindu-l, uneori pe buna dreptate, in deloc confortabila postura de tap ispasitor. Contestat de unii, dar admirat de altii, este indiscutabil una dintre cele mai reprezentative figuri din istoria gimnasticii romanesti. Salariat al forului de specialitate vreme de 40 de ani - un record de longevitate in sportul romanesc -, a fost pe rind profesor de educatie fizica, tehnician la clubul Triumf Bucuresti, antrenor la lotul national masculin, antrenor federal, secretar general si presedinte: ,,Am parcurs toate etapele posibile in aceasta activitate", isi incepe confesiunea Vieru. El nu a stralucit ca gimnast, dar a facut cariera in posturi de conducere.

Recordman in FIG

Desi la finalul lui 2005 a decis sa se retraga de la conducerea FRG, multumindu-se cu titlul de presedinte onorific, in plan international Nicolae Vieru continua sa profeseze: ,,Sint recordman in momentul de fata in forul international de specialitate. Sint singura persoana cu opt mandate. In 2008, implinesc 32 de ani de activitate in FIG. Am avut patru mandate ca vicepresedinte si alte patru ca membru in Comitetul Executiv al FIG. Am fost presedinte sau membru al diverselor comisii".

Acuzat de legaturi cu "agenturili"

Din indelungata cariera de sef al gimnasticii romanesti nu au lipsit momentele tensionate, dar si perioade de pauza datorate regimului comunist si nu numai. ,,In ‘83, ne intorceam de la Europenele de la Göteborg, unde obtinusem nu mai putin de noua medalii. Pe aeroport am fost informat ca am fost avansat directorul Institutului de Cercetari. Mi s-a spus ca se primisera indicatii ca la federatie sa fie numita o femeie in functia de secretar general. Era in ascensiune Elena Ceausescu, asa ca devenise o moda ca femeile sa conduca. In locul meu, la federatie, a fost numita Maria Login, o femeie cu state politice, care, de altfel, fusese presedintele FRG. Dupa o perioada, generalul Dragnea, care era pe-atunci seful Sportului, m-a chemat la el in birou, a scos din seif o hirtie si a inceput sa-mi citeasca, injurind, invinuirile pentru care fusesem schimbat din functie: scria ca am legaturi neoficiale cu strainii si ca rezolv problemele de serviciu in interes personal. Am cerut sa merg in audienta la Comitetul Central. Acolo mi s-a spus sa stau linistit, ca nu am nici un fel de dosar’’, povesteste Nicolae Vieru.

Repus in functie de partid

Dupa ce a stat pe tusa citeva luni, pentru ca nu avea statut de cercetator, Nicolae Vieru a fost numit instructor principal la Centrul de Perfectionare al Antrenorilor. ,,Desi eram vicepresedinte la forul international, in Romania nu aveam decit o functie onorifica de membru in Biroul Federal al FRG. Abia in 1987, la recomandarea partidului, pentru ca se obtinusera rezultate slabe in gimnastica, am fost numit presedinte al federatiei. Nici nu m-am putut bucura in ziua aceea, pentru ca, dupa doar citeva ore, mi-a murit mama." Imediat dupa Revolutie, ministrul Sporturilor de atunci, Mircea Angelescu, l-a numit seful serviciului metodic din MTS, pentru ca, un an mai tirziu, succesorul acestuia, Bogdan Niculescu-Duvaz, sa-l indeparteze din functie pe motiv ca se doreste promovarea tinerilor. ,,La propunerea doamnei Lia Manoliu am fost numit presedinte executiv al federatiei de gimnastica. Am pastrat aceasta functie pina in decembrie 1999, cind m-au destituit Crin Antonescu si Ioan Dobrescu, dupa scandalul Playboy. In martie 2000, am fost ales presedinte de catre Adunarea Generala, care m-a reconfirmat in 2002. In 2005 am decis sa ma retrag’’, a mai spus Vieru.

Bela Karoly a predat handbal

O tragedie inregistrata in familie urma sa reprezinte rampa de lansare pentru Bela si Martha Karoly. "Martha era antrenoare de gimnastica la Scoala Sportiva din Petrosani. La campionatul de copii, echipa pregatita de ea venise pe locul trei. Pentru ca le murise o fiica, au vrut sa plece din Petrosani, sa lase in urma aceasta tragedie. Au solicitat federatiei un post in alt oras. Au beneficiat de o conjunctura favorabila. La federatie, secretar general adjunct era Lovy Francisc. Acesta avea o anumita afinitate pentru Bela, asa ca l-a propus pentru centrul de la Onesti. Initial, Bela a fost incadrat la scoala sportiva-sectia handbal, iar Martha lucra, alaturi de Maria Simionescu, la centrul olimpic de gimnastica’’, povesteste fostul presedinte al FRG. Dupa plecarea, din diverse motive, a antrenorilor Marcel Duncan - cel care o descoperise pe Nadia Comaneci - si mai apoi Valeriu Munteanu, Martha a solicitat sa lucreze la lot cu sotul ei. ,,Martha nu a fost o gimnasta stralucita. La fel si Bela, el fusese atlet si acum era specialist in handbal. A devenit insa o regula, iar viata a demonstrat-o, ca marii sportivi nu ajung niciodata mari antrenori, pentru ca isi consuma pasiunea si talentul in perioada in care fac performanta ca sportivi."

Ceausescu a ordonat retragerea

Unul dintre cele mai memorabile, dar si tensionate momente traite de Nicolae Vieru este legat de Campionatul European de la Praga, din 1977, unde Romania a decis sa se retraga din concurs, la comanda lui Nicolae Ceausescu. ,,Scandalul de la Praga a pornit de la faptul ca acasa, la televizor, transmisia era urmarita si de Ceausescu. Totul decurgea pe fondul unor ostilitati fata de delegatia noastra. Organizatorii si presa ceha nu aveau tocmai cuvinte de lauda la adresa noastra. Dupa ce cistigase individualul compus, Nadia a evoluat la sarituri. A condus pina la ultima concurenta, care era Neli Kim, campioana olimpica, din URSS, la acest aparat la Montreal. Nadia sarise bine, in timp ce Neli Kim facuse un pas la aterizare. Ea insa avusese un exercitiu cu grad de dificultate mai mare. Arbitrele i-au dat o nota mai mare ca a Nadiei si Kim a luat aurul. La televizor, comentatorul Cristian Topescu si antrenoarea Atanasia Albu au inceput sa vocifereze ca sintem furati de arbitri. A urmat concursul la paralele, pe care, de altfel, Nadia l-a cistigat. In timpul evolutiei la acest aparat, eu - care eram in juriul de apel al concursului impreuna cu doamna Maria Simionescu - am fost batut de cineva pe umar: 'Sint de la ambasada si am primit dispozitii sa va comunic sa va retrageti din concurs. La ora 20.30 va asteapta un avion la aeroport>>. Initial, nu am vrut sa ascult ordinul. Urma sa luam toate celelalte medalii. Asa ca l-am trimis pe metodistul nostru, Ilie Istrate, la ambasada, sa vada despre ce este vorba. La un moment dat, am fost chemat la telefon de Ilie: 'Nicolae, ia repede fetele, arbitrii si antrenorii ca-i de rau. Ordinul e de la cel mare>>. In clipa aceea am inghetat. Am inteles ca dispozitia era de la Ceausescu. Mi s-a facut frica, a fost prima data in viata mea cind am inteles ce inseamna stresul. De cind daduse dispozitia Ceausescu trecuse ceva timp. Mi-era teama ca nu cumva sa spuna ca nu ii ascultam ordinele. In timp ce am cerut sa plecam, se derula concursul la birna. Am asteptat sa-si termine Nadia exercitiul - care, de altfel, a fost magnific, ea primind in unanimitate 10 - si am plecat. Teodora Ungureanu plingea si ma ruga sa o las sa concureze si pe ea. Toata lumea era agitata si stresata. Am plecat la ambasada si am stat acolo pina a venit avionul trimis de la Bucuresti. In avion ne montam ce sa spunem: nenorocitii de arbitri ne-au furat. Cind am ajuns la Bucuresti, peste 11.000 de oameni, in frunte cu primarul Capitalei, Ion Dinca, cu adjunctul ministrului de Interne, Danescu, si cu presedintele CNEFS, generalul Dragnea, ne asteptau la aeroport. Tin minte ca tinerii aveau lozinci: Nadia 10, arbitrii 3. Ne-au primit ca pe niste eroi, la autogara prezidentiala de la Otopeni. Fetele plingeau, Nadia era suparata ca nu a ramas sa-si ia medalia. De la Otopeni am fost dusi la hotelul Sport de la 23 August, unde ne astepta Ilie Verdet impreuna cu o masa imbelsugata cu de toate. Bela insa a trimis fetele la culcare. Le cam infometa."

Ploconeli in fata lui Titov

Daca in tara povestea a fost uitata in citeva zile, la nivel mondial greul abia acum incepea. ,,La sedinta forului international din Elvetia s-a discutat acest caz. Mi s-a spus: "Vieru, pentru ce ai facut, esti pasibil de pedeapsa. Fusesem la Moscova cu plocoane pentru presedintele de atunci al forului international, Titov. Stiam ce ma asteapta. Ne-am facut autocritica, spunind ca nu am avut incotro, ca a fost ordin. Am scapat doar cu avertisment".

Palinca romaneasca la FIG

Teama de arbitrajele ostile si de comploturile germano-sovietice i-a determinat, nu de putine ori, pe oficialii romani sa recurga la cadouri pentru prietenii din FIG. ,,Impreuna cu seful Sportului, generalul Dragnea, si cu adjunctul lui ne-am dus cu cadouri la Arthur Gander, pe atunci presedintele FIG. Ii luasem o sticla de coniac, iar pentru sotie o ie. Nu am fost insa singurii care mergeau cu plocoane. Cum ne indreptam noi spre biroul acestuia, numai ca se deschide usa si ies de acolo alte delegatii, bineinteles, care fusesera si ele sa lase darul’’, se amuza Vieru. De altfel, la fiecare sedinta a forului international, fostul presedinte al FRG nu uita sa ia cu el si o sticla de palinca: ,,Lui Gander ii placea mult palinca de la noi’’.

O Dacie si 100.000 de lei

Cele mai frumoase amintiri ale fostului presedinte al FRG sint legate insa de perioada Nadiei Comaneci. "Nadia a fost ca si copilul meu. A fost o sportiva geniala ca talent, care mi-a scos multe lacrimi de bucurie. A avut o inteligenta motrica iesita din comun. Dupa o perioada de vacanta, fetele uitasera compozitia de la sol. Ea isi cunostea nu numai exercitiul ei, ci si pe al colegelor ei".

In anii ‘70, performantele pe plan international obtinute de gimnastele noastre nu erau rasplatite suficient de sistem. De altfel, abia inaintea Olimpiadei de la Montreal s-au instituit premiile. ,,Ele erau stabilite si aprobate de Comitetul Central. Astfel, pentru Montreal s-a decis ca medalia de aur sa fie recompensata cu o Dacie, cea de argint cu o Skoda, iar pentru bronz se oferea un Trabant’’, povesteste Nicolae Vieru. Performantele obtinute la Jocurile Olimpice urmau sa-i aduca Nadiei nu mai putin de trei Dacii, o Skoda si un Trabant. ,,Nimeni nu se astepta la asemenea performanta. Ca dovada, la intoarcerea acasa, cei din Comitetul Central au dat-o la intors cu recompensele. Ei spuneau ca nu este normal ca un copil sa primeasca cinci masini. Sustineau ca Nadia este minora si nu poate conduce. Asa ca i-au dat 100.000 de lei, iar pentru parinti o Dacie’’, afirma Vieru.

I-au confiscat pozele

Fiind o personalitate cu rezonanta mondiala, Nadia a trezit multa invidie printre conducatorii tarii. Toti cei din jurul familiei Ceausescu au fost ostili celebritatii Nadiei. ,,In 1984, Nadia a fost invitata ca oaspete de onoare la Olimpiada de la Los Angeles. Dupa multe insistente si interventii a fost lasata sa plece din tara. Acolo, Nadia a stat in tribuna intre presedintele Statelor Unite, Ronald Reagan, si conducatorul forului olimpic international de la vremea respectiva, Juan Antonio Samaranch. Desi americanii i-au trimis poze Nadiei alaturi de Reagan si Samaranch, ea nu a reusit sa intre in posesia lor, deoarece au fost confiscate", povesteste presedintele de onoare al FRG.

Nadia a ramas fara Mercedes

In SUA, Nadia era extrem de iubita. "Ea a facut sa creasca de zece ori numarul copiilor legitimati la gimnastica. Daca in 1976 SUA avea doar 46.000 de gimnasti, un an mai tirziu, dupa Olimpiada de la Montreal, numarul lor a crescut la 460.000. Din 1977, in fiecare an faceam turnee in Statele Unite cu echipa de fete. Pentru acestea primeam 100.000 de dolari, bani care bineinteles intrau in bugetul statului. In 1978, trebuia sa facem o demonstratie organizata de studioul de la Hollywood, 20 Century Fox. Nadiei i se promisese, pentru acest turneu, un Mercedes. Asta il facuse chiar si pe Bela Karoly invidios pe Nadia. Din nefericire, inainte de plecare, mama Nadiei, dar si cea a Teodorei Ungureanu au facut reclamatie la partid ca nu primisera bani de ajuns dupa Mondialele de la Strasbourg. Pentru a le sanctiona, conducerea a anulat turneul. Americanii au pierdut din cauza noatra 200.000 de dolari’’.

Sotii Karoly au fugit din hotel

In urma unui astfel de turneu demonstrativ, in 1981, Bela si Martha Karoly au decis sa nu se mai intoarca acasa. "Nadia era spre sfirsitul carierei, din urma nu mai venea nimic. Antrenorii nu mai voiau sa dea sportive la lot, pentru ca de glorie profita doar Bela Karoly’’, povesteste Vieru. Chiar daca delegatia era intotdeauna insotita de un securist, "aflat mereu pe urmele Nadiei", Bela si Martha Karoly au reusit sa scape de vigilenta acestuia. ,,Cu o seara inainte de plecarea spre tara, Bela a fost invitat sa petreaca alaturi de niste romani stabiliti in SUA. La intoarcere, era foarte incintat, povestea ca a mincat sarmale, ca a iesit un chef pe cinste. Cred ca atunci, de fapt, si-a aranjat plecarea. A doua zi, dimineata, am propus sa mergem la cumparaturi. Aveam avion pe la ora 16.00, asa ca ne-am gindit ca avem doua ore la dispozitie pentru a face cumparaturi. Nadia a plecat cu securistul pe urma, care o insotea tot timpul, coregraful Geza Poszar a luat alte doua fete. Cind am ajuns la hotel, Nadia a fost cea care m-a anuntat. Statea vizavi de camera mea. Cind m-a vazut, a inceput sa rida: 'Ha-ha-ha, au plecat. Am fost la ei in camera si nu mai sint. Si-au luat si bagajele>>. Imediat m-am dus la valiza mea, unde tineam toate pasapoartele. O deschisesera si isi luasera actele cu ei. Am anuntat ambasada, iar acasa a trebuit sa dau declaratii, s-au facut cercetari, analize." •

De la rusi vine sistemul centralizat

Plecat in URSS, la un schimb de experienta, prin anii ’60, Nicolae Vieru s-a intors de acolo cu o idee care urma sa revolutioneze gimnastica romaneasca: ,,Eu am venit de la rusi cu ideea ca gimnastica este un sport ce trebuie profesionalizat in scoala. Trebuia sa le oferim conditii: masa, casa, scoala, sala de pregatire - toate in acelasi loc, pentru ca fetele sa-si poata dedica majoritatea timpului antrenamentului. La propunerea mea, in 1969, s-a creat centrul olimpic de la Onesti". Sapte ani mai tirziu, din cauza unor disensiuni intre Bela Karoly si factorii locali, centrul gimnasticii romanesti s-a mutat la Deva.

Margitta von Moltke, ii dadea pe ascuns sarlota Nadiei

Margitta von Moltke este presedinta Fundatiei de Caritate "Rasarit de Soare", asociatie care sprijina deopotriva oamenii saraci si sportivii de la diferite cluburi. Nascuta in 1930 la Berlin, Margitta a intrat in 1965 in staff-ul concernului german "Adidas", cu care a mers pe la toate marile competitii sportive, in special gimnastica. "M-am imprietenit cu Bela Karoly si am venit de mai multe ori in Romania. Numai la Onesti, acolo unde se antrena lotul, am fost de vreo zece ori." Cele mai vii amintiri se leaga insa de Nadia, pe care a urmarit-o la antrenamente si concursuri. "De multe ori, Nadia minca doar mere si bea apa minerala pentru a-si pastra greutatea. Avea uneori probleme cu greutatea, dar dupa concursuri noi le mai luam deoparte, fara sa vada Bela, si le mai dadeam cite o sarlota, cite ceva dulce, pentru ca le era si lor pofta de ceva mai bun", isi aminteste nemtoaica.

Despre Nadia isi aminteste ca era un copil firav si foarte ascultator. "Tinara gimnasta s-a intrecut pe sine, le-a depasit clar si spectaculos pe toate celelalte concurente, invingind in cele din urma pina si tabela de afisaj", spune Margitta von Moltke despre performanta Nadiei la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976.

Bellu, pacalit dupa ‘89 de ,,securisti"

Daca inainte de 1989 securistii erau omniprezenti la lotul feminin de gimnastica, ei nu au disparut complet nici dupa Revolutie. ,,In 1993, la Deva, a venit un barbat care i-a cerut antrenorului Octavian Belu, pe atunci coordonator al lotului feminin, sa-i asigure cazarea in camin, sustinind ca a fost trimis sa asigure securitatea fetelor. Eu am aflat de prezenta acestuia de la directorul scolii. Sincer, mi s-a parut suspect si am pus politia sa cerceteze. S-a demonstrat ca era vorba despre un escroc. Reusise sa-l pacaleasca pe Octavian Belu", povesteste Vieru.

"Vierule, ce pazesti, cum a fugit Nadia?"

Fuga Nadiei din tara avea sa-l aduca din nou pe Nicolae Vieru fata-n fata cu conducerea partidului: "In 1989, am fost chemat seara de acasa de presedintele Sportului de atunci, generalul Oprita. Eram presedintele federatiei, la acea vreme. A inceput sa tipe la mine: Vierule, ce pazesti de nu stii ca Nadia a parasit tara? Cum te-ai ocupat tu de ea, ce educatie i-ai dat? La momentul respectiv, Nadia era antrenor federal in cadrul FRG. M-a trimis la mama ei sa o intreb ce stie. Mama ei sigur ca stia ceva, pentru ca ulterior am aflat ca o condusese pina la granita. Atunci bineinteles ca nu a zis nimic. Au venit ofiteri de Securitate, mi-au luat declaratii despre ce banuiesc in legatura cu plecarea Nadiei. Ultima oara, Nadia fusese lasata sa mearga intr-o tara capitalista in 1984. De atunci, desi era antrenoare federala, a fost lasata sa plece doar in tari sopcialiste. Dupa fuga Nadiei, s-a organizat sedinta mare la partid."

Revolta ,,Printisorului"

Universiada din 1981 avea sa aduca o modificare in nomenclator. ,,La Universiada, in sala, era prezent si Nicu Ceausescu, acesta urmarind-o intens pe Nadia in acea perioada. La un moment dat, am fost anuntat pentru a merge sa fac premierea: secretarul general Nicolae Vieru. Imediat, Nicusor a sarit ca ars: in tara asta exista un singur secretar general. De altfel, imediat s-a schimbat titulatura, astfel ca secretarul general a devenit secretar federal", povesteste Vieru. Despre relatia de ,,amicitie’’ pe care Nadia o avea cu mezinul familiei Ceausescu, isi aminteste: ,,Dupa Universiada, Nicu le invita mereu pe Nadia, pe Anca Grigoras, dar si pe antrenorul Gorgoi la restaurant. De ziua Nadiei ii facea mereu cadouri: parfumuri, lanturi, casetofoane. Nadia era invitata mereu la petrecerile organizate de el. De altfel, dupa ce s-a retras din gimnastica, Nicu a angajat-o coregraf la ansamblul UTC’’.

BELA, INVIDIOS PE "EROUL MUNCII" NADIA

"In 1976, impresionat de performanta Nadiei de la Montreal, Ceausescu i-a oferit titlul de erou al muncii socialiste. Aceasta distinctie i-a fost inminata intr-un cadru festiv, la Sala Polivalenta, acolo unde s-a aflat intregul Comitet Central al PCR. Nu i-a picat bine lui Bela Karoly, care primise doar ordinul muncii clasa I. Era invidios ca Nadia avea o decoratie mai mare, iar pentru asta o ironiza deseori", isi aminteste Vieru.