Proaspat ,,uns’’ antrenor coordonator al lotului olimpic feminin de gimnastica, Nicolae Forminte nu asteapta de la elevele sale rezultate spectaculoase la Europenele de la Volos.

Cum s-au adaptat fetele la noul cod de punctaj?

Dupa parerea mea, noul cod de punctaj nu schimba gimnastica, ci doar sistemul de arbitrare. Se schimba exigentele. Acum, o nota de 16 echivaleaza cu un 9,8-9,85, nu mai exista 10. Ca sa obtii o astfel de nota trebuie sa lucrezi perfect din punctul de vedere al executiei si apoi sa aduni cit mai multe puncte la dificultate. Ca la orice inceput, se vor face tot felul de supozitii. Cred ca dupa primul concurs oficial - Europenele de la Volos - se vor face corectari ale codului dupa cum va fi cazul. In ceea ce ne priveste, trebuie sa regindim prioritatile de pregatire. Acest joc trebuie stapinit bine de antrenor. Se vor vedea elemente noi, unele au iesit din cod, altele si-au schimbat valoarea. Cea mai mare noutate va fi la sarituri, unde fetele trebuie sa invete un exercitiu nou in totalitate. Dar nu cred ca vor fi probleme.

Care vor fi primele competitii la care vor participa gimnastele de la Deva?

La sfirsitul acestei saptamini, Sandra Izbasa va concura, pentru prima oara dupa noul cod de punctaj, la etapa de Cupa Mondiala de la Lyon. Ea va face toate cele patru aparate. Va urma, in perioada 24-27 martie, intrecerea de la Cottbus, tot o etapa de Cupa Mondiala. Aici vom fi reprezentati de Andreea Munteanu, care va concura la paralele si poate la sol, si de Steliana Nistor, care va lucra la paralele si birna. Cele doua sint gimnaste cu experienta si vreau sa le menajez pentru a fi apte la Europene, unde vor concura la doua-trei aparate. Ele sint inca in recuperare, dupa perioada lunga de repaus, cauzata de unele probleme de sanatate.

Mai sint probleme de greutate in cadrul lotului?

Era normal ca dupa vacanta fetele sa se intoarca in cantonament cu ceva kilograme in plus. Acum insa s-a revenit la normal. De altfel, eu ma uit rar in caietul de greutate. De-a lungul timpului, in gimnastica romaneasca s-a tot vorbit despre surplusul de greutate. Eu am convingerea ca fetele au inceput sa constientizeze singure lucrul acesta. Cine va intelege si se va adapta cerintelor va merge mai departe, cine nu - va pleca acasa.

Va face Catalina Ponor parte din lotul pentru Campionatele Europene de la Volos?

Ar trebui sa fiu nebun sa spun ca Ponor nu are loc in echipa. Ea insa va trebui sa o demonstreze si in concursuri. Catalina va participa la etapa de Cupa Mondiala de la Cottbus. Vor urma Internationalele Romaniei de la Ploiesti. Decizia de cooptare a ei in echipa pentru Europene o vom lua in urma notelor. In situatia in care nu voi fi multumit de modul in care se va prezenta in concurs, eu imi voi spune punctul de vedere. Daca federatia va insista ca Ponor sa mearga la Volos, eu nu ma voi opune. In cazul unui esec insa, responsabili vor fi antrenorul Matei Stanei si conducerea forului de gimnastica.

Care va fi obiectivul lotului feminin de gimnastica la Volos?

Din cite stiu, eu am ca obiectiv pe termen lung- formarea unui lot competitiv. Nimic nu se poate intimpla peste noapte. Asta nu inseamna ca la Volos nu vom face tot posibilul pentru a obtine medalii cit mai stralucitoare, dar va fi greu. Lucrurile insa se vor schimba de anul viitor. Vor veni in lot cinci-sase junioare foarte bine pregatite. Ele vor avea avantajul ca sint sanatoase, iar toata pregatirea va fi structurata in conformitate cu noul cod de punctaj. In 2008, vor mai aparea alte cinci junioare valoroase. Teoretic, viitorul gimnasticii feminine romanesti este asigurat.

Nadia contesta noul sistem de notare

Una dintre cele mai mari contestatare ale noului cod de punctaj este romanca Nadia Comaneci, prima gimnasta care a obtinut nota 10. ,,Am vazut Cupa Americii la televizor. Sportivii, si nu doar ei, par derutati de noul cod de punctaj. In gimnastica incerci sa obtii nota perfecta, care reprezinta ce poti face tu cel mai bine. Inainte, perfectiunea era reprezentata de 10. Acum, ce este perfect? 21,99.2?’’, se intreaba Nadia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.