Vicepremierul George Copos a prejudiciat bugetul statului cu aproape jumatate de milion de euro in cazul „Bratu“ si va trebui sa raspunda in fata Parchetului pentru evaziune fiscala. DNA verifica si alte transferuri suspecte de fotbalisti

Garda Financiara a incheiat verificarile in cazul "Bratu", pasind continuarea anchetei pe aspectele penale Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie. Concluzia comisarilor de la ANAF este ca gruparea condusa de George Copos nu a inregistrat in contabilitatea aferenta anului 2003 venituri in valoare de 1,65 milioane de dolari, prevazute in contractul de transfer al fotbalistului Florin Bratu la Galatasaray, bugetul statului fiind astfel prejudiciat cu 1,4 milioane de lei noi (circa 400.000 de euro, reprezentind 25% impozit pe profit).

Conform aceleiasi surse, Rapidul a inclus venituri de doar 100.000 de dolari in acel an. Garda Financiara a verificat, in urma unor controale efectuate in perioada 20 februarie-8 martie 2006, modul in care au fost inregistrate sumele rezultate din transferul lui Bratu, precum si evidentierea si achitarea obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat de catre AFC Rapid, impresarul sportiv Gheorghe Popescu si presedintele de la acea vreme al AFC Rapid, Ioan Becali. Suma totala pe care Galatasaray s-a angajat sa o achite AFC Rapid pentru transferul lui Bratu se ridica la 1,75 milioane de dolari. Pina in prezent, clubul roman a inregistrat incasarea sumei de 630.230 de dolari, din care 100.000 de dolari in 2003.

Parchetul a preluat cazul

Totodata, Gheorghe Popescu a incasat de la clubul turc suma de 600.000 de dolari, iar Ioan Becali a primit 500.000 de dolari. "Cei doi nu au virat catre AFC Rapid respectivele sume, retinindu-le cu titlu de imprumuturi acordate de AFC Rapid. Atit incasarea sumelor, cit si acordarea acestora ca imprumuturi nu au fost insa inregistrate in evidenta contabila a AFC Rapid", afirma ANAF. In plus, Gheorghe Popescu a incasat, la 1 septembrie 2003, inca un milion de dolari de la Galatasaray, pentru care a platit de curind un impozit de 400.000 de dolari. ANAF a transmis Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie actele realizate de Garda Financiara cu privire la transferul lui Bratu la Galatasaray.

DNA extinde ancheta

In paralel cu aceasta ancheta, procurorii anticoruptie au solicitat Politiei Romane, Parchetului instantei supreme si altor institutii sa le remita dosarele pe care le-au constituit ca urmare a unor sesizari privind tranzactii neinregistrate in contabilitatea cluburilor de fotbal, in legatura cu transferurile de jucatori. Potrivit unor surse judiciare, aceasta solicitare survine mediatizarii transferurilor in cazurile "Bratu" si "Mutu", procurorilor Departamentului National Anticoruptie revenindu-le atributia de a face cercetari, tinind cont de prejudiciul estimat la peste un milion de euro. Surse din cadrul FRF sustin ca pe lista transferurilor vizate se afla cele ale lui Ciprian Marica, Razvan Rat, Florin Cernat si Marius Niculae.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.