Pentru al doilea an consecutiv, Fernando Alonso a cistigat cursa de Formula 1 din Bahrain. Plecat in cursa ultimul, Raikkonen a terminat al treilea, dupa Schumacher, care are o masina mult mai buna decit cea de anul trecut

Fernando Alonso si-a avertizat oponentii din Formula 1 sa nu se apropie de titlul mondial si, pentru a impune respectul rivalilor, a cistigat prima cursa a sezonului, disputata ieri in Bahrain. Uzurpator al tronului detinut de dictatorul Michael Schumacher, ibericul, plecat al 4-lea, tocmai de acesta a trebuit sa se teama si, dupa ce l-a depasit pe "locotenetul" Massa (Ferrari) inca din primul tur, a pornit cursa de urmarire.

Succesul a inceput sa-i surida din turul 38 (din 57), cind a iesit de la boxe, pe circuit, roata la roata cu Schumacher, care venea lansat din spate. Cei doi s-au departajat la primul viraj, care a fost pe partea lui Alonso, astfel ca spaniolul a intrat in posesia primului loc, pe care nu l-a mai cedat pina la sfirsit. Performerul zilei a fost Kimi Raikkonen, care a plecat de pe ultima pozitie a grilei, din cauza ruperii suspensiei spate in prima sesiune de calificari. Finlandezul a recuperat 19 pozitii, insa a alimentat doar o data, faptul ca a plecat din spate aducindu-i, conform regulamentului, avantajul de a alimenta consistent inainte de cursa.

Traditia de partea lui Alonso

Traditia de dupa 1990 ne arata ca, in proportie de 99%, pilotul care cistiga prima cursa a sezonului este si cel care devine campion mondial, concluzia acestei statistici fiind rodul muncii din intersezon a tehnicienilor. Exceptiile sint putine, dar completate de performante care creeaza o imagine asupra celor mai rapide monoposturi ale anului. Asa s-a intimplat sezonul trecut, cind Fisichella (Renault) a plecat din pole-position si a cistigat cursa de debut, dar Alonso, devenit ulterior campion, a fost inregistrat cu cel mai bun timp pe tur si, plecat de pe grila din pozitia a 13-a, a terminat pe locul trei. Senna in 1990 si 1991, Mansell in 1992, Prost in 1993, Schumacher in 1994, 1995, 2000, 2001, 2002 si 2004, Damon Hill in 1996, Jacques Villeneuve in 1997 si Mika Hakkinen in 1998 sint cei care in ultimii 15 ani au cistigat Grand Prix-ul din startul sezonului si s-au incoronat apoi campioni mondiali.

Sepang peste sase zile

Si campionii din ceilalti ani au atras atentia asupra potentialului lor, chiar daca nu au cistigat prima cursa. Astfel, Hakkinen, in 1999, a plecat din pole-position la Melbourne, dar a abandonat in turul 21, iar Michael Schumacher, in 2003, a plecat de asemenea din pole-position. In 56 de ani de Formula 1, 25 au fost cazurile in care acelasi pilot care a cistigat prima etapa a devenit si campion la sfirsitul sezonului, insa din 1950 pina in 1989 aceasta similitudine a fost consemnata doar de 12 ori. Urmatoarea etapa a sezonului 2006 va avea loc duminica, in Malaysia.

Clasament: 1. Fernando Alonso (Renault) - 10 p; 2. Michael Schumacher (Ferrari) - 8 p; 3. Kimi Raikkonen (McLaren) - 6 p; 4. Jenson Button (Honda) - 5 p; 5. Juan Pablo Montoya (McLaren) - 4 p; 6. Mark Webber (Williams) - 3 p; 7. Nico Rosberg (Williams) - 2 p; 8. Christian Klien (Red Bull) - 1 p. •

Ultimul record

Michael Schumacher aproape ca a doborit si ultimul mare record al Formulei 1. De simbata el este co-detinator al celor mai multe plecari din pole-position, egalind o performanta care era trecuta doar in dreptul lui Ayrton Senna. A fost prima oara, dupa Grand Prix-ul de la Budapesta, din august 2005, cind septuplul campion mondial a placat de pe prima pozitie a grilei de start, Marele Premiu al Ungariei fiind dealtfel singurul de anul trecut in care pilotul lui Ferrari a beneficiat de acest avantaj.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.