Campionatul primei divizii trebuia sa inceapa la sfarsitul saptamanii trecute, dar din cauza unui vantisor si al unor fulgi de zapada cazuti din ceruri peste o parte din tara, domnii de la LPF in cap cu acest indispensabil care se numeste Valentin Alexandru s-au speriat ca de moarte si s-a decis amanarea cu sapte zile. Bucurie mare pe unii, pe cei lenesi, puturosi, comozi, care numai de starea terenurilor nu se ocupa, in preocuparea dumnealor la loc de frunte stau afacerile, banii negrii.

Pe unul dintre antrenorii din Divizia A chiar l-am auzit graind ca amanarea e ca o mana cereasca pentru el ca mai avea de pus la punct ceva aspecte ale pregatirii echipei sale. Ca, vezi Doamne, n-a avut timp destul la dispozitie. In cele trei luni de cand s-a incheiat turul cu ce s-o fi ocupat "marele meserias", ce-or fi facut iubitii lui jucatori?

Si ca sa incheiem chestia asta cu amanarea vrem sa mai spunem doar atat. Oare ce vor acesti conducatori de cluburi si antrenori, sa vina altii si sa le faca ordine in casa lor? Cine sa vina sa le mature gunoiul, ca de ani de zile il ascund sub pres iar ei se ascund in spatele falsei probleme a lipsei de bani? Cati bani ii trebuie unui club de Divizia A sa-si gazoneze terenul si sa aiba grija de el?

Am intrat totusi in saptamana pornirii la drum a returului cu speranta ca nu va mai veni o fulguiala si inca o gafa a LPF. Si intrand in linia dreapta a reluarii disputei ne-am intrebat si noi, asa cum se intreaba mai toti suporterii fotbalului: care echipa a dat peste iarna cele mai mari "turnuri" in privinta legitimarii de jucatori? Ei, care sa fie ele?

De la Pancu se vrea mai mult decat de la Moldovan
Unii dintre conducatori le-au spus "lovituri de imagine", pentru a se lauda fiecare cu ce mare isprava a facut. Noi inclinam sa le spunem ca acei suporteri din Cismigiu "tunuri". A dat un tun si s-a procopsit, in sensul asta! La acest capitol eu consider ca Rapid a facut cele mai importante doua achizitii: Viorel Moldovan si Daniel Pancu. Viorel Moldovan, pentru ca este unul dintre cei mai buni atacanti ai fotbalului nostru din ultimii ani. El s-a remarcat, dupa ce a plecat din tara, atat in Elvetia, cat si in Franta.

Mai ales in Franta care are unul dintre cele mai puternice campionate din lume. Revenit la "Poli" Timisoara, desi l-au vrut si Dinamo, si Steaua si, mai ales, Gloria Bistrita, locul de unde a plecat ca foarte tanar jucator, Moldovan a ajuns, iata, la Rapid. Acest "tun" s-ar putea sa lanseze ultimele lui salve si sa se contribuie macar la castigarea Cupei de catre giulesteni.

Daniel Pancu inseamna o revenire la matca echipei de unde si-a luat zborul spre insoritele maluri ale Bosforului. Reprimit cu mare entuziasm in Giulesti, Pancu va trebui sa joace in asa fel incat sa nu dea nici un rateu, pentru ca altfel nu va avea ingaduinta nici unui suporter. In el, cei din tribunele stadionului isi pun o speranta mai mare decat in Moldova, pentru ca el este de-al casei. Viorel Moldovan si Daniel Pancu sunt cu adevarat doua "guri de foc" de care toti adversarii ar trebui sa se teama.

Se reface cuplul N&D

Liderul campionatului, Dinamo, a fortat pe o cu totul alta directie. Conducatorii din "Groapa" au marsat pe valorile lor imprastiate prin Extremul Orient, fiind avizi de bani, desi ei toti se dau ca mari milionari, in dolari bineinteles, ca in lei tot poporul roman este milionar!
Prin aducerea acasa a lui Ionel Danciulescu se spera in formarea celebrului "duo" de atacanti, Niculescu - Danciulescu, devastator acum doi ani cand cei doi marcau gol dupa gol si echipa devenea campioana tarii. S-a refacut celebrul N&D, dar va fi el tot atat de percutant ca in editia 2003/2004?

Eforturi disperate a facut Dinamo, si in special Gigi Netoiu, de a-l readuce in "Groapa" pe Dan Alexa. Acesta a fost considerat inainte de a pleca in China unul dintre cei mai duri jucatori din Divizia A! S-o mai fi cizelat el in fotbalul din tara care organizeaza proxima Olimpiada. Tare ma tem ca nu. Dan Alexa este insa un jucator pe placul si pe... stilul antrenorului sau, cel supranumit Sapaliga.
In sfarsit, tot o revenire este si Cosmin Barcauan. In privinta lui, cred ca Mircea Lucescu i-a facut o favoare lui Dinamo, dandu-i drumul sa joace pana in vara in Sos. Stefan cel Mare. Sa redevina "caine pana la moarte", asa cum jura toti cei care devin dinamovisti.

Un milion pentru un gol, cel al lui PleSan cu Germania!

Pe langa niste "tunuri" de mai mic calibru, un fel de obuziere, "Poli" Timisoara a dat si un tun mare de tot. Asa zice lumea. Eu nu prea sunt de acord, dar poti sa te pui contra curentului. "Tunul" despre care s-a scris si se mai scrie se numeste Mihaita Plesan. Un milion de euro a scos de la tescherea domnul Marian Iancu (omul pandit de procurori pentru a-i urma la "racoare" lui Ovidiu Tender, prietenul sau) ca sa-l scoata pe Plesan din mijlocul haitei "cainilor rosii" si a-l aduce sub comanda lui Gica Hagi.

Un singur meci, acea neuitata victorie cu Germania, l-a facut mare printr-un gol de exceptie. De atunci Pelsan n-a mai "produs" nimic. Sa fie Orasul Florilor mediul care sa-i priasca lui Mihaita. M-as bucura si s-ar bucura si Victor Piturca, selectionerul. "Tunurile" mai mici ale banatenilor se numesc Emerghara, Izvoreanu, Simec, Stoica, Stanici si Gluscevici. Despre calibrul fiecaruia ne vom convinge pe parcursul returului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.