Steaua si HCM Constanta rescriu istoria handbalului masculin romanesc. Cele doua echipe s-au calificat in semifinalele Challenge Cup, respectiv Cupa Cupelor, eliminind adversari redutabili

Intrate in ultimii ani intr-un con de umbra, jocurile sportive din Romania incep sa faca din nou performanta in Europa. A fost de-ajuns ca Asesoft sa cistige FIBA Cup sau ca nationala feminina de handbal sa cucereasca medalia de argint la CM din Rusia pentru ca salile de sport sa se umple din nou. Iar acest lucru s-a vazut la sfirsitul saptaminii trecute, cind sute de oameni - care doreau sa incurajeze echipele HCM Constanta si Steaua in tentativa lor de a se califica in semifinalele cupelor europene la handbal masculin - au ramas la portile Polivalentei din Bucuresti sau ale Salii Sporturilor de pe litoral, dupa ce jandarmii au fost obligati sa inchida usile de acces in salile arhipline.

La capatul unui meci dramatic sustinut in compania macedonenilor de la Vardar Skopje, Steaua a reusit sa se califice in penultimul act al Challenge Cup. Ros-albastrii trebuiau sa cistige la o diferenta de patru goluri si au invins la cinci, 34-29 (14-13), astfel ca dupa 16 ani vor juca din nou o semifinala de cupa europeana.

Rafuiala in tribune

Steaua nu a reusit un joc spectaculos in prima repriza. Mai mult, calificarea parea compromisa in minutul 53, cind scorul era egal, 26-26. Multi credeau ca doar un miracol le-ar aduce calificarea ros-albastrilor. Dar acestia au avut un final de meci magic. ,,A fost o victorie fantastica. De mult nu am mai trait asemenea momente in handbalul masculin. Chiar daca multi nu mai credeau in calificare la jumatatea reprizei a doua, am demonstrat ca, daca lupti pina la capat, poti rasturna carul mare", a afirmat antrenorul Stelei, Vasile Stinga.

Partida nu a fost lipsita de incidente atit pe teren, cit si in tribune. Daca stelistii au facut cunostinta cu duritatea adversarilor - Mazilu avind nevoie de interventia medicilor pentru a-si reveni dupa lovitura in fata aplicata de Vasiuk -, suporterii celor doua echipe si-au impartit la rindul lor pumni si coate. Profitind de neatentia fortelor de ordine, un grup de suporteri stelisti au patruns in sectorul rezervat celor 150 de fani macedoneni, carora le-au luat mai multe bannere si steaguri cu insemnele clubului Vardar. Numai interventia jandarmilor a reusit sa readuca linistea in tribune.

Constanta vrea Cupa

Daca meciul Stelei a fost unul interzis cardiacilor, partida de la Constanta, din sferturile Cupei Cupelor, a reprezentat doar o formalitate pentru gazde. Elevii lui Aihan Omer au facut spectacol, impunindu-se categoric, cu 35-28 (17-12), in fata lui Skjern Handbold, o echipa care a cistigat de doua ori Challenge Cup si care avea in componenta trei internationali danezi medaliati cu bronz la Europene. Chiar daca invinsesera in meciul tur la o diferenta de patru goluri, constantenii au vrut sa transeze soarta calificarii inca din primele minute.

Si au reusit, ei conducind practic meciul de la un cap la altul. "Nu cred ca s-au asteptat la o replica atit de buna din partea noastra. Ne-am facut jocul, ne-a mers aproape totul, atit in deplasare, cit si pe teren propriu. Daca vom repeta aceste evolutii, cred ca putem obtine o performanta si mai mare. Poate, de ce nu, sa aducem cupa la Constanta", a declarat unul dintre eroii partidei, portarul Rudi Stanescu. Steaua si HCM Constanta isi vor afla adversarele din semifinale marti, cind este programata, la Viena, tragerea la sorti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.