Nadia Petrova critica federatia nationala, punind accentul pe sacrificiile pe care trebuie sa le faca familiile jucatoarelor ruse de tenis. In multe cazuri, mafia este cea care asigura finantarea pregatirilor

In topul celor mai bune 20 de jucatoare de tenis figureaza sapte rusoaice. Nadia Petrova, a opta in lume si a treia intre compatrioate, nu se poate plinge de faima si bani, insa tocmai ea s-a hotarit sa critice sistemul rus de tenis si sa sublinieze ca federatia nationala are o contributie foarte mica la recentele succese ale tenisului feminin rus.

"Autoritatile tenisului din Rusia nu au dreptul sa revendice succesele multor jucatoare care se gasesc acum in circuitul profesionist. Tot timpul se bat cu pumnul in piept, laudindu-se ca ajuta tenisul, insa nu sint decit vorbe goale", a spus Petrova, care transfera meritele in dreptul familiei si considera ca in situatii asemanatoare se mai afla Maria Sarapova, Anastasia Miskina si Svetlana Kuznetova.

Hotelul singuraticelor

"Parintii nostri au facut mari sacrificii si lor li se datoreaza faptul ca Rusia este in top", a mai spus Nadia, care si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei in Egipt, unde tatal sau lucra ca antrenor.

De asemenea, Sarapova a fost trimisa la Academia lui Nick Bolletieri pe cind avea noua ani, ea stind multa vreme departe de familie. Pregatirea individuala isi pune amprenta si asupra relatiilor dintre jucatoarele ruse: "De multe ori, in turnee, stam in aceleasi hoteluri, dar nu interactionam. Vorbim putin, dar nu luam masa impreuna si nici nu ne insotim la cumparaturi. Mi-ar placea sa fim prietene, ar fi foarte pasionant, dar nu stiu daca se va putea intimpla".

Bir pe cistigurile din WTA

Majoritatea jucatoarelor ruse de tenis isi desavirsesc pregatirea in strainatate, exodul spre Vest fiind impartasit atit de sportivele care provin din familii bogate, cit si de cele mai nevoiase, dar talentate. In ceea ce priveste aceasta ultima categorie, conform unor materiale publicate de presa britanica, in majoritatea situatiilor mafia ruseasca este cea care se ocupa, financiar, de deplasarea, pregatirea si cazarea sportivelor in strainatate, banii incepind sa si-i recupereze, cu dobinda aferenta, din momentul in care jucatoarele ajung in circuitul profesionist.

Asa se explica, intr-o mare masura, si revolta din aceste zile a Nadiei Petrova, stiut fiind ca un singur an de pregatire la inalt nivel in SUA costa peste 100.000 de dolari, suma pe care familiile jucatoarelor nu o gasesc in nici un caz la federatie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.