Desemnarea campioanei nationale la hochei pe gheata, anul acesta, s-a realizat mai repede decat a prevazut regulamentul. In disputa (eterna) dintre Steaua SUKI si Sport Club Miercurea Ciuc, urmau sa se consemneze nu numar de 7 meciuri. Invingatoarea? Echipa care va realiza prima un numar de 4 victorii. N-au fost insa necesare toate cele 7 meciuri prevazute de regulament, de vreme ce echipa bucuresteana pe cat s-a vazut mai dornica a-si apropia titlul a limitat confruntarea cu "ciucanii" la numai 5 meciuri.

Prima victorie a ciucanilor

Initial, la Miercurea Ciuc, hocheistii de la Sport Club au reusit o victorie in extremis, cu 2-1. Victorie, ce-i drept, dar un rezultat cu totul neasteptat, atat de strans, sa-si fi subestimat "ciucanii" adversarii? Apoi, la Bucuresti, Steaua SUKI a egalat, la general dupa un 4-0 fara drept de apel, pe fondul nervozitatii excesive a adversarilor lor. Era de asteptat ca urmatoarele doua meciuri de pe patinoarul "Vakar Lajor" sa curga in avantajul sportivilor formatiei gazda. N-a fost asa! Hocheistii militari au preluat conducerea la general, dupa un 4-2, aproape fara replica, dupa care au ajuns la scorul de 3-1 la general, apropiindu-si victoria si in cel de-al patrulea meci in deplasare, cu 1-0. Era greu de crezut ca avand un asemenea avantaj teoretic, inaintea urmatoarelor doua meciuri, stelistii vor mai scapa titlul.

Impunand un ritm infernal

Cum s-a si intamplat, in meciul cu numarul 4 de pe patinoarul "Mihai Flamaropol", echipa condusa de veteranul Ion Timaru a fost cea care a facut jocul, impunand disputei un ritm infernal. Ce-i drept au avut si avantajul de a a se afla chiar din primul minut in superioritate numerica, prin eliminarea lui Hozo. Gazdele au profitat deschizand scorul prin Legacev. Era ceea ce nu prevazuse ciucanul Elekes, intr-un interviu anterior, considerand ca el sau coechiperii lui vor fi cei ce vor inscrie primii. Si, pe fondul acestui ascendent psihic, in continuare vor controla intregul meci. Anticiparea neinspirata.

In schimb, Elekes a fost acela care a reusit golul egalizator, in minutul urmator, si intr-o situatie similara, cand si Steaua s-a aflat in inferioritate numerica, prin eliminarea lui Bazilides. Dupa care? O pauza prelungita in privinta eficacitatii. De o parte si de alta. Mai mult, un joc de asteptare, dar cu tentative de a prinde pe picior gresit portarii celor doua protagoniste. Atenti si inspirati ca de obicei atat Adrian Catrinoi la gazde cat si Petar Hricina la oaspeti aveau sa primeasca aplauze pentru parazi de mare efect.

In "teren" n-au lipsit insa unele contre care au avut ca rezultat eliminari alternative. Numai ca nici una din echipe n-a mai reusit sa-si valorifice avantajul de a avea un om in plus pe gheata. In ansamblu repriza secunda a fost, totusi, dominata de Steaua cu cel putin doua situatii favorabile de gol; mai intai, prin Viorel Nicolescu, al carui sut a atins bara laterala stanga, apoi prin Denis Zabludovki, cu o minge trecuta razant peste bara transversala.

Ultima repriza avea sa decida nu numai invigatoarea in acest meci ci si campioana. A fost meritul lui Georgescu de a fi trimis un puc de urmarire, initial in mantinela. Hricina, surprins de traectoria acestuia, n-a mai putut evita actiunea lui Timaru, aflat in apropiere, care n-a facut altceva decat sa impinga pucul in poarta. Era 2-1, dar tabela electronica arata ca mai sunt de jucat 15 minute. Enorm spatiu de timp in hocheiul pe gheata si deci cu posibilitatea ca ciucanii nu numai sa egaleze din nou, dar sa-si apropie si victoria. Asa trebuie sa fie gandit intreaga echipa din Miercurea Ciuc, care n-a renuntat la lupta. Dimpotriva a supus formatia bucuresteana unui pressing in crestere.

A venit insa minutul 55 cand ciucanii au avut din nou un jucator eliminat pe Peter Robert. Era un bun prilej pentru stelistii sa profite. N-au scapat o asemenea ocazie, mai ales Bondarev, care l-a pus intr-o pozitie excelenta de sut pe Victor Corduban, iar sportivul stelist a marit la 3-1 diferenta pentru echipa sa. Sigur, la acest scor, cand mai era de jucat mai putin de 5 minute, starea de spirit a jucatorilor oaspeti s-a schimbat radical, treaptat si tot mai vizibil le-a disparut coordonarea in actiuni. Au intervenit apoi momente de nervozitate urmate de duritati si in cele din urma o minirepriza de pugilat, pe un final de meci de-a dreptul incendiar.

Publicul, destul de cuminte pana atunci (cat poate fi intr-un meci care angajeaza cele doua rivale) si-a iesit din matca alimentand intr-un fel disputa din patinoar. O disputa in care stelistul Serghei Sadfi a dovedit reale calitati de boxer, cu un croseu de stanga aducandu-l aproape de k.o. pe Minczak. Adevarul e ca soarta meciului s-ar fi putut schimba, daca golul 2 semnat de Timaru, un minut mai tarziu, Elekes n-ar fi ratat egalarea, aflat intr-o pozitie ideala; singur fata in fata cu portarul Carrinoi! A fost, de fapt, momentul psihologic al meciului 5, incheiat tot in superioritate stelista, deoarece Kozsa avea sa fie ultimul eliminat ciucan.

Succes incontestabil

Hocheistii Stelei cuceresc meritat - scor general, 4-1 - aceasta editie de campionat. De fapt este o reeditare a succesului din anul procedent. Al 40-lea titlul national, dupa evidentele federatiei, al 41-lea dupa cele ale clubului din Ghencea. Este meritul antrenorului Marius Gliga (la debutul in sport, un patinator care promitea o cariera stralucita!), dar si al echipei in totalitate, la sportul acestei ultime si decisive victorii inscriindu-se si Razvan Lupascu, reintrat pe gheata, dupa o accidentare destul de grava. Frumos de asemenea gestul lui Marius Lacatus, care a tinut sa fie in calitate de port bonheur, din nou alaturi de colegii sai de club, si impreuna cu el in tribunele patinoarului s-a aflat o masiva galerie fotbalistica, cea care cu o seara inainte isi sustinuse echipa militara in meciul de pe Ghencea.

A surprins mai putin placut mult prea modesta cupa oferita campionilor, ca si cum disputa nu s-ar fi dat pentru cucerirea unui titlu national de seniori. Mi-a fost dat sa vad, chiar la competitii scolare, cupe si trofee in general mult mai prezentabile. Sa fie oare federatia de hochei atat de stanjenita, in plan financiar, incat sa nu poata oferi - odata pe an - o cupa pe masura importantei ce o reprezinta competitia numarul 1 a tarii?

Un caz aproape rarism, cand responsabilul sectiei de hochei pe gheata de la Sport Club Miercurea Ciuc, Kurko Janos, a recunoscut fara inconjur meritele echipei Steaua SUKI: "Sportivii lui Marius Gliga au castigat pe merit aceasta finala...". De data aceasta n-a mai adus acuze arbitrajelor. N-a facut-o nici chiar cand s-a jucat pe pationoarul din Miercurea Ciuc. A tinut, insa, sa faca doua sublinieri: "Voi opera schimbari mari in echipa mea, pentru ca lotul de care dispunem este mult mai valoros decat s-a exprimat el acum. Si aceasta deoarce nu ne vom multumi niciodata cu un loc 2. Pentru noi un asemenea loc nu exista...".

Cronica Romana

Sursa: Cronica RomanaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.