Va vine sa credeti? Manchester United, cel mai bogat club din lume, si nu doar din fotbal, se plinge de bani si planuieste sa reduca salariile starurilor cu pina la 25 la suta! Si nu numai atit. Unii "diavoli", mai ales cei tineri, nu vor mai avea contracte fixe. Vor fi platiti in functie de jocuri si de performante!

Directorul executiv David Gill a anuntat ca venitul gruparii, estimat de compania "Deloitte" la 253 de milioane de euro in 2003, a scazut cu 12 milioane: "Voi fi obligat sa iau masuri. Nu putem ignora ce se intimpla, iar jucatorii trebuie sa inteleaga ca detaliile financiare ale fotbalului s-au schimbat in ultimii ani. Pentru ei, durata contractelor conteaza mai mult decit marimea salariului, care ar putea fi mai mici in unele cazuri chiar cu 25 la suta".

Gill mai are un motiv de suparare. Echipa lui Alex Ferguson nu convinge si e de-abia pe locul 8 in Premier League, la 14 puncte de liderul Chelsea. "Champions League este o competitie foarte importanta pentru noi, inclusiv financiar. Daca nu ne vom califica, vom pierde mult si remuneratia va continua sa scada".

Cel mai bogat din lume!

Valoare - 1,02 miliarde*
Venit - 253 milioane / an
Profit operational - 83,2 milioane / an
Contract cu Nike (sponsor de echipament) - 26,3 milioane / an
Contract cu Vodafone (sponsor pe tricou) - 12 milioane / an
Cel mai mare salariu - 6,6 milioane / an (Roy Keane)
* Sumele sint exprimate in euro

Keane va fi primul

Primii vizati de aceasta schimbare sint, s-a speculat, capitanul Roy Keane (foto), Giggs, Solskjaer, Carroll si O'Shea, carora li se incheie angajamentul in vara si sint gata sa-si negocieze noul contract. Keane, platit cu 6,6 milioane de euro anual, are in acest moment cel mai bun salariu de la United si al treilea din Anglia, dupa Sol Campbell (Arsenal, 7,8 milioane) si John Terry (Chelsea, 7,02 milioane). In fata unor asemenea reduceri, Giggs (5,2 milioane) va parasi probabil gruparea de pe "Old Trafford".

Exceptia Van Nistelrooy

Manchester, care a virat 8,2 milioane de euro in contul impresarilor pentru intermedierea transferurilor numai in ultimul an financiar, a dezvaluit ca nu va mai achita compensatii agentilor pentru prelungirea contractelor existente. Exceptia a fost Ruud van Nistelrooy. Cind i s-a innoit angajamentul atacantului, managerul acestuia, Rodger Linse, a primit nu mai putin de 1,8 milioane. "Din pacate, predecesorul meu, Peter Kenyon, acceptase aceasta clauza inainte de a pleca la Chelsea", a declarat David Gill.

„Contractul inteligent"

Acest gen de acord, numit in Anglia "contract inteligent", ce depinde de performantele clubului, a fost inaugurat de Bolton, care nu avea siguranta raminerii in prima liga insulara. "Nu e cazul la Manchester. Numai un cataclism ar retrograda-o in liga secunda", a scris "The Independent". La United, totul depinde de titlu si de rezultatele din Liga Campionilor. Cu cit acestea sint mai slabe, cu atit vor scadea in viitor salariile jucatorilor.