Walter Mayer, un corifeu al dopajului, a fost inclus in delegatia Austriei la JO 2006, desi era suspendat de forurile internationale. Avind carabinierii pe urmele sale, s-a intors in tara natala, unde a fost prins de politie, dar eliberat in citeva ore.

Disperat, ca un animal haituit, Walter Mayer a alergat 400 de kilometri cu masina, de la Torino spre Austria, crezind ca isi gaseste citeva clipe de odihna in propria tara, pe care o pregatea pentru medalii olimpice cu seringi, materiale de transfuzie si alte substante dubioase. A fost trezit de politisti in timp ce visa in propria-i masina, oprita pe marginea drumului. Buimac si speriat, a calcat pedala de acceleratie, a lovit usor un politist si s-a oprit intr-o masina a politiei. Asa a fost capturat omul care a sfidat CIO si a fost prezent la Torino 2006, desi era suspendat cinci ani, din cauza unei afaceri de dopaj. Dupa numai citeva ore, fara prea multe explicatii, a fost eliberat, spre disperarea italienilor, care au inceput o noua cursa de urmarire, dar juridica.

Scapa cine poate

Complicitatea Comitetului Olimpic Austriac este insa evidenta in acest caz, atit timp cit lui Mayer nu i-a fost acordata acreditare olimpica, insa a fost cooptat in lotul pentru Torino, in calitate de director sportiv al echipei de schi fond si biatlon. A putut fi tinut ascuns timp de o saptamina, insa CIO a aflat ca Mayer se afla la Sestriere, vazindu-i fotografia pe o carte postala "oficiala" a echipei olimpice de biatlon a Austriei.

Acestea au fost motivele raziei de simbata seara, care l-a pus pe fuga pe Mayer. CIO si carabinierii au consemnat insa mai multe nereguli in ceea ce-i priveste pe austrieci. Biatlonistii Wolfgang Perner si Wolfgang Rottmann au plecat din Satul Olimpic in momentul in care au inceput testele antidoping, iar un alt sportiv austriac a aruncat pe fereastra camerei sale, in timpul perchezitiei, un sac ce continea seringi si produse neidentificate. Azi sint asteptate rezultatele testelor la care au fost supusi simbata zece sportivi austrieci.

Surprize la hochei

In plan sportiv, italienii mai au o deziluzie. Perechea Fusar Poli/ Maurizio Margaglio a cazut in finalul probei de dans original, sansele la podium fiind compromise, atit timp cit au fost clasati pe locul 7 inaintea programului liber, care, cu o medie de 7 milioane de telespectatori, detine deocamdata recordul de audienta in Italia. Finala a avut loc aseara, mari favoriti la aur fiind rusii Tatiana Navka/Roman Kostomarov. Azi au loc ultimele partide din faza grupelor la hochei pe gheata, de miine urmind sa se dispute sferturile de finala. Din grupa B sint deja calificate Slovacia, Rusia, Suedia si SUA, iar din grupa A Finlanda, Elvetia, Canada si Cehia, partidele disputindu-se in functie de pozitionarea reprezentativelor in clasament.

Gravida de linga podium

Ocupanta locului patru in proba individuala de skeleton, nemtoaica Diana Sartor (35 ani), a concurat la JO desi era insarcinata in luna a treia. Christian Schneider, medicul echipei de skeleton a Germaniei, cel care i-a dat sportivei avizul de a concura, a spus: "Acest lucru nu trebuie sa se mai repete. Am avut totul sub control, dar, daca este sa fim sinceri, cazul Sartor nu a fost lipsit de riscuri". Thomas Hollubetz, un ginecolog din Frankfurt, este ingrozit de ce a auzit: "Nu as permite nici uneia dintre pacientele mele sa faca asa ceva. In primele trei luni, embrionul nu este suficient de bine fixat in burta mamei, astfel incit la socuri puternice riscul producerii de hemoragii este foarte ridicat".

Italia, o Tara a Benzii Adezive

Ziarul elvetian "Le Temp" priveste Olimpiada din punctul de vedere al turistului consumator si constata ca, din cauza unor contracte de exclusivitate semnate intre companiile multinationale si CIO, unele marci de condimente aflate in bacaniile situate in incintele olimpice sint mascate cu un scotch opac. "In Tara Benzii Adezive, produsele culinare nu sint singurele proscrise. Nici marcile laptopurilor nu sint cunoscute decit de proprietarii lor. Aceste restrictii nu sint noi in lumea olimpica. In urma cu doi ani, la Atena, era interzisa intrarea pe stadion cu sticla proprie de apa, intrucit Coca-Cola propunea cu amabilitate apa Avra, produs al grupului american! Ori cu alcool, pentru a-i permite firmei Heineken sa isi lichideze stocul de bere, ori cu sandvisuri - doar cu hamburgeri de la McDonald’s -, si nu se puteau efectua plati decit cu carduri Visa. Anul acesta, in nordul Italiei nu este un lucru rar sa intilnesti sportivi acoperiti cu scotch".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.