La Torino 2006, patinajul artistic a fost detronat ca audienta de curling. Este de asteptat ca hocheiul sa salveze onoarea sporturilor clasice, mai ales ca au intrat pe gheata si starurile din NHL.

Inainte de startul partidelor de hochei masculin, patinajul artistic era proba cea mai asteptata de publicul Olimpiadei de iarna. Concursul de perechi si programul scurt al baietilor au confirmat asteptarile organizatorilor si ale sefilor televiziunilor, insa dupa doar cinci zile statisticile traditionale au fost infirmate, cel putin in Italia. Cel mai vizionat sport in Peninsula a fost curlingul, care a adunat 4,63 milioane de telespectatori, numar mult mai mare decit al celor care priveau, in acelasi timp, la evolutia lui Evgheni Plusenko.

De altfel, aceasta audienta rivalizeaza cu cea a partidelor de hochei, asta in conditiile in care in Italia exista 550 de jucatori de curling si 12.500 de hocheisti. In ceea ce-i priveste pe cei mai buni practicanti ai sportului cu crosa, acestia au intrat in concurs miercuri seara, odata cu startul meciurilor din faza grupelor.

A inceput razboiul croselor

Liga profesionista americana, NHL, si-a trimis la Torino zeci de sportivi, cel mai bine reprezentata fiind formatia Colorado Avalanche, care are selectionati 11 jucatori in 8 dintre cele 12 natiuni. De la Colorado au venit la JO toti cei trei portari, patru fundasi si patru atacanti, in frunte cu capitanul nationalei Canadei, Joe Sakic, MVP-ul finalei olimpice cistigate in urma cu patru ani, la Salt Lake City.

Canada a inceput foarte bine si actuala editie, cistigind cu 7-2 meciul impotriva Italiei, in fata a 8.500 de spectatori care i-au fost ostili. Tot in grupa A, Cehia a invins Germania cu 4-1, iar Finlanda a spulberat Elvetia cu 5-0. Grupa B a consemnat doua mari surprize, SUA incheind la egalitate cu Letonia (3-3), Rusia fiind intrecuta cu 2-4 de Slovacia, singurul rezultat normal fiind Suedia - Kazahstan 7-2.

Mai departe se vor califica primele patru echipe din fiecare grupa. La polul opus de interes de care se bucura hocheiul, curlingul sau patinajul artistic se situeaza, printre altele, patinajul viteza. Chiar un sportiv italian, Maurizio Carnino, isi acuza compatriotii: "Este o mare deziluzie pentru mine. Orasul este mult prea rece, oamenii din Torino nu stiu ce inseamna o Olimpiada. Oricum, in multime parca se afla mai multi olandezi decit italieni".

Discriminarile COSR

In ceea ce-i priveste pe sportivii romani, am avut doua echipaje la dublu sanie, care s-au clasat pe locurile 15 (Eugen Radu/Marian Lazarescu) si 18 (Ionut Taranu/ Cosmin Chetroiu) din 21. Desi au ocupat locuri mai bune decit Eva Tofalvi, biatlonista care a incheiat o cursa pe locul 20 si va primi 1.500 de euro, ei nu vor fi premiati, Ioan Dobrescu, secretar general al COSR, declarindu-ne ca premierile nu se fac in functie de clasarile in clasament, ci de atitudine si valoare. Ieri, la schi fond clasic 10 km, Monika Gyorgy a fost a 60-a din 70 de concurente. Aurul l-a cistigat Kristina Smigun (Estonia), aflata la al doilea titlu olimpic la Torino 2006.

Dupa sase zile de intreceri, in clasamentul pe medalii conduce SUA (5 aur-2 argint-1 bronz), urmata de Rusia (4-3-2), Germania (4-2-2), Austria (2-2-1) si Suedia (2-0-1). Principalele evenimente de azi sint combinata alpina feminina (orele 13.00, 18.00 si 20.30, in direct la Eurosport si TVR 2) si programul scurt al probei de dans (ora 20.00, Eurosport) la patinaj artistic.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.