Alungat de Piturca de la echipa nationala, capitanul Stelei lucreaza la imaginea reprezentativei, de pe cutiile de bere. "Noul inceput de drum" ii mai are in prim-plan pe Adrian Ilie, retras din activitate, Petre Marin si Andrei Cristea, care nu mai sint titulari nici la echipele de club.

Noua incercare de calificare a nationalei la un turneu final, cel al Europenelor din 2008, a debutat ieri cu momentul sponsorului. Pina ca Victor Piturca sa-si dirijeze fotbalistii pe terenul de joc, suporterii sint indemnati sa mearga sa cumpere din magazine noile cutii de Bergenbier, la 0,5 litri, inscriptionate cu imagini din meciurile echipei nationale. "Avem tot dreptul sa folosim imaginea fotbalistilor echipei reprezentative", a replicat Mircea Sandu cind a fost intrebat daca internationalii au fost consultati cu privire la aparitia chipului lor pe cutiile de bere.

De remarcat insa ca in reclama sint folosite si imagini ale unor jucatori care nu mai au nici o treaba cu echipa nationala. Cazul cel mai flagrant il are in centru pe Mirel Radoi, a carui cearta cu selectionerul este de notorietate, Victor Piturca declarind de altfel ca fundasul Stelei nu va mai fi chemat la nationala atita timp cit el este antrenor. "Sper sa terminam odata cu acest caz Radoi, de fapt nici nu cred ca exista un caz Radoi. Nu s-a schimbat nimic in situatia lui, n-am vazut nici o luare de atitudine din partea lui", a declarat si ieri Piturca.

Radoi - starul lunii octombrie

Chiar si in aceste conditii, in care fotbalistul a fost practic exclus din lotul reprezentativ, imaginea sa este suprapusa peste cea a nationalei, iar asta nu numai pe cutiile de bere, ci si in calendarul Bergenbier pe 2006 dedicat selectionatei Romaniei. Astfel, Mirel Radoi tine prim-planul lunii octombrie, el fiind infatisat in tricoul nationalei, cu mingea la picior, in timpul unei partide cu Norvegia, singurul care mai apare in cadru, dar in fundal, fiind atacantul John Carew. "Nu pot sa spun nimic, nu mai avem voie sa dam declaratii prin telefon", au fost singurele cuvinte spuse ieri de capitanul Stelei.

Pentru FRF si principalul sponsor, timpul pare sa fi incremenit in martie 2005. Infringerea suferita in fata Olandei, pe teren propriu, a certificat in mare masura ca nu ne vom califica la CM 2006, iar respectivul joc a fost ultimul sub tricolor pentru o serie de fotbalisti, printre care Petre Marin si Adrian Ilie. Ambii sint simboluri ale "noului inceput de drum", in conditiile in care primul este mai mult rezerva la Steaua, iar celalalt a anuntat deja ca se retrage din activitatea de performanta.

Sa invatam din infringeri

De asemenea, Adrian Neaga n-a mai vazut nationala de la tristul Armenia - Romania (1-1), iar Danciulescu dinaintea sa, de la infringerea din Cehia, din toamna lui 2004. Insa greselile nu se opresc aici. Directorul general al Interbrew Romania, Mihai Ghyka, spune: "Ne-am propus sa le reamintim suporterilor de momentele de glorie ale nationalei si sa lansam acest ambalaj inovativ. Noua cutie de Bergenbier e un semnal pentru un inceput de drum, spre calificarea la Euro 2008". Suporterul are insa surpriza sa constate ca pe ambalaj sint infatisate o serie de momente tragice ale fotbalului romanesc, printre care meciurile cu Norvegia, Danemarca sau Olanda, reprezentative in fata carora n-am obtinut vreo victorie in ultimele intilniri.

Patru goluri in calendar

In ceea ce priveste pregatirea campaniei de calificare la Campionatul European de peste doi ani, propunerea lui Victor Piturca de a condensa returul Diviziei A astfel incit acesta sa se incheie cu trei saptamini mai devreme este inutila, atita timp cit nationala are un program competitional foarte vag.

"Exista probleme pentru a gasi un adversar pentru luna august, pentru ca am luat legatura cu trei federatii si nu am primit raspuns favorabil pina acum. Daca pe linga cele doua jocuri din Cipru s-ar materializa si turneul din America, la care sa se adauge un meci in august, atunci ar fi foarte bine pentru echipa nationala sa jucam sase meciuri amicale. Un program bun, cum nu am mai avut de mult timp."

Romania va avea insa jucatori aproape exclusiv din campionatul intern, in primul joc din Cipru, cu Armenia (28 februarie), sperindu-se pe prezenta stranierilor abia in a doua partida, cu Cipru sau Slovenia, din 1 martie. Eventualul turneu din America si posibilul amical din august ne vor aduce, oricum, adversari mult mai slab cotati, disparind ca prin farmec meciurile puternice impotriva Spaniei, Argentinei sau Croatiei, nationale calificate la Mondiale.

Liga a sugrumat campionatul

Programul fantomatic de pregatire al echipei reprezentative i-a impresionat pe conducatorii Ligii Profesioniste de Fotbal, care au actionat deja pentru comprimarea returului. Fara vreun Comitet Executiv prealabil, pe site-ul Ligii s-a operat schimbarea, astfel ca ultima etapa a campionatului 2005/2006 va avea loc pe 24 mai, de la ora 18.00, prima divizie urmind sa programeze sapte etape in ultimele 32 de zile.

Modificarea a fost facuta in ciuda opozitiei Stelei si Rapidului, angrenate si in cupele europene, "alb-visiniii" luptind si pe un al treilea front, in Cupa Romaniei. Acest program inutil de infernal a fost propus in ideea ca vom juca impotriva Spaniei la inceputul lunii iunie, asa cum se anunta acum citeva saptamini, insa Victor Piturca nu a pomenit ieri nimic despre vreun joc impotriva ibericilor. Mai mult, Dumitru Dragomir anuntase ca meciurile din Cupa UEFA primeaza inaintea nationalei, impunind luarea unei decizii cu privire la programul returului abia dupa desfasurarea a sapte etape.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.