Explozia sumelor platite de televiziuni pentru transmiterea evenimentelor sportive se regaseste in salariile colosale primite de starurile disciplinelor cu impact global, in ciuda impunerii, in unele cazuri, a unor plafoane maximale de plata. Normele Federatiei Internationale de Automobilism de reducere a costurilor in Formula 1 ii fac pe sefii scuderiilor sa fie circumspecti cind vine vorba despre bani, chiar daca referirile se fac la salariile pilotilor.

Alonso, mult mai prost platit decit Schumi

Scurgerile de informatii au reusit totusi sa schiteze un top al celor mai bine platiti driveri, in 2005 conducind detasat, cu 35 de milioane de dolari, Michael Schumacher. De altfel, managerul Willy Webber a vindut foarte bine brandul Schumacher fratelui mai mic, Ralf, reusind sa-i obtina de la Toyota 25 de milioane de dolari, adica al doilea salariu din Marele Circ.

Intre timp, Ralf si Webber au incetat colaborarea, pilotul a obtinut doar un podium in sezonul trecut (locul 3 la Hungaroring) si este de asteptat sa primeasca mai putini bani in 2006. Colegi la McLaren, Raikkonen si Montoya ocupa pozitii apropiate, 3 si 4, in topul cistigurilor, cu 22, respectiv 15 milioane de dolari. Cel mai tinar campion mondial din F1, Fernando Alonso, a fost platit de catre Renault la fel ca Giancarlo Fisichella, 9 milioane de dolari (locul 7).

De remarcat ca Alexander Würz, in calitate de pilot de rezerva la McLaren (in 2006 va testa pentru Williams), a fost platit cu 2,5 milioane de dolari, suma mai mare decit cea a unor piloti titulari, precum Takuma Sato (BAR) - 2 milioane, Jacques Villeneuve (Sauber) - 2 milioane, David Coulthard (Red Bull) - 1,5 milioane sau Nick Heidfeld (Williams) - 1 milion.

Bogatii de peste Ocean

In ceea ce priveste salariile, cu Formula 1 rivalizeaza doar sporturile de peste Ocean, iar cel mai serios concurent este fotbalul american, Payton Manning (Indianapolis Colts) primind in sezonul trecut chiar mai mult decit Schumacher: 35.037.700 de dolari. Diferenta dintre el si urmatorul clasat, Chad Pennington (New York Jets), este de 16 milioane de dolari.

Mult mai strinsa este ierarhia in NBA, unde, intre liderul Shaquille O’Neall (Miami Heat) si al cincilea din top, Kevin Garnett (Minnesota Timberwolves), diferenta este de doar doua milioane (20, respectiv 18). Plafoanele salariale din NBA au facut ca salariile baschetbalistilor sa fie mai mici decit cele ale jucatorilor de baseball, insa cel mai prost platiti sint hocheistii din NHL. Jaromir Jagr (Washington Capitals) si Peter Forsberg (Colorado Avalanche) au primit cite 11 milioane de dolari, insa aceste salarii sint cu mult peste cele pe care le primesc cei mai importanti fotbalisti sau antrenori.