Valeriu Nicolae a acceptat sa vorbeasca cu ProSport despre ce s-a intamplat cu suspendarea terenului Stelei.
Personajul face parte din organigrama Comisiei Europene, cea mai importanta functie fiind aceea de coordonator al retelei europene impotriva rasismului. Recunoaste ca primeste sute de e-mail-uri si zeci de telefoane de amenintare din tara.

Care este implicarea dvs. in suspendarea terenului din Ghencea?

Este o poveste lunga. A inceput in februarie 2005 cand, datorita functiei pe care o detin, am fost invitat la o conferinta mixta UEFA-Comisia Europeana pe teme de rasism. Pregatisem un caz bazat pe comportamentul de la meciurile de fotbal din Romania. M-am referit in principal la comportamentul galeriilor echipelor Dinamo, "U" Craiova, Otelul Galati, Steaua si Poli Timisoara.

Aceste formatii credeti ca au cel mai rasist comportament?

Subiectul principal a fost Dinamo, pentru ca acolo au fost cele mai multe bannere si cantece rasiste. E inadmisibil sa pui un banner de 50 de metri pe care sa scrii "Mori, tigane!". Dupa aceasta prezentare am fost contactat de catre William Gaillard, directorul de comunicare UEFA, care mi-a transmis ca am putea face unele lucruri pentru combaterea rasismului pe terenurile de fotbal din Romania.

Este Romania atat de rasista?

Nu trebuie judecat asa. Daca vreti sa stiti care este tara cu cele mai mari probleme, aceasta este Polonia. Acolo antisemitismul a atins cote maxime. Urmeaza Slovacia, Olanda si Italia. In tara noastra nu se vrea sa se recunoasca ca exista aspecte negative. Acesta ar fi primul pas. Si s-a pus accentul pe fotbal, pentru ca noi, cei din Comisia Europeana, credem ca sportul poate avea un rol fantastic in combaterea rasismului.

Ce vreti sa spuneti?

Sa va dau un exemplu concludent. In trecut, Anglia era tara cu cele mai mari probleme rasiale pe terenurile de fotbal. Acolo s-a inceput o campanie care se numea "Let’s kick racism out of football" si care a avut un imens succes. Au fost numiti ambasadori ai rasismului Patrick Vieira si Thierry Henry.

Sa revenim la suspendarea Stelei. Care a fost rolul dvs. in acest scandal?

Totul a inceput la acel Steaua - Rapid cand galeriile, crainicul stadionului si chiar conducatori ai FRF, ai LPF sau ai celor doua cluburi au facut lucruri mai mult sau mai putin rasiste. Am avut oameni infiltrati printre fanii celor doua echipe si am vazut imagini care te infiorau. Pe langa acest aspect au fost mesaje pe care Gabi Safta le-a transmis la microfonul arenei sau melodii care incitau la ura rasiala. Totul a culminat cu faptul ca acest om l-a jignit grosolan pe Razvan Lucescu si i-a strigat "Lasa-ma, tigane, in pace!".

E adevarat ca la acel meci atmosfera a fost urata. Dar spuneati de conducatorii FRF si LPF. Ce au facut ei?

Cum ce au facut? Domnul Vali Alexandru, ca reprezentant al LPF, n-a trecut nimic in foaia de observatii spunand ca a fost liniste si a facut o declaratie naucitoare: "Pentru voi, orice purice e elefant. Meciul s-a desfasurat in conditii normale. Ce conteaza ce melodii s-au pus la statie? S-au pus niste manele si astea le cantau aia mai colorati. Tiganii ne fac de ras in lume". E inadmisibil asa ceva. Trebuia sa se ia masuri drastice de atunci si nu s-ar mai fi ajuns la suspendare". Apoi a spus ca "tiganii astia ne fac de ras". La ce sa te astepti de la cei din galerie cand conducatorii fotbalului declara asa ceva?

Ati incercat sa vorbiti cu el?

Am incercat sa discut cu toata conducerea FRF. Din pacate, mai usor vorbesti cu Tariceanu. Am trimis faxuri din partea Comisiei Europene si n-am primit nici un raspuns. Oricum, dupa acel derby Steaua - Rapid, Vali Alexandru a fost trimis si la urmatorul meci. Cine a facut asta, ori este orb, ori este rasist!

Meciul cu Shelbourne a dus la suspendarea terenului. Ati facut plangere?

N-am stiut de incidentele de la acest meci. Am fost sunat de catre UEFA si intrebat daca ar trebui sa se trimita un mesaj puternic spre Romania. Acesta a fost scopul suspendarii, pentru ca lumea trebuia sa vada ce se intampla. Mi-a placut reactia unei parti din mass-media. Trebuia sa se ia masuri.

Aici s-a declansat un adevarat scandal. Ati primit telefoane de amenintare?

Nenumarate. Ma amenintau ca imi omoara familia. Am fost surprins cum cineva ma suna si cinci-sase minute ma injura incontinuu. Au fost si sute de e-mail-uri. Am incercat sa explic ca n-am nimic cu Steaua sau cu vreo alta echipa. Nici chiar galeriile nu sunt vinovate. Conducatorii sunt de vina pentru ca nu iau nici o masura.

Dupa acest incident, ati luat legatura cu cineva din FRF?

Cu cine sa mai iau? Declaratia lui Cristian Bivolaru, care era secretar adjunct al FRF si director al Departamentului Relatii Internationale, plus ca este si delegat UEFA, a fost iarasi socanta: "Am fost si eu la un meci, la Sofia. Juca TSKA impotriva unor englezi. Aveau englezii doua ciori in echipa, iar niste spectatori din tribuna au facut 'car-car>>. Le-au 'carait>> pe ciori. Asta a fost tot. UEFA i-a amendat pe bulgari. Dar de aici si pana la probleme majore, care sa-l alerteze pe Johansson, e drum lung!". Am ramas fara cuvinte cand am auzit ce a spus...

Si care este solutia? Ce se poate face pentru a stopa rasismul?

UEFA pune la dispozitia tuturor federatiilor cate 35.000 de franci elvetieni pentru a intreprinde actiuni care sa combata rasismul. FRF a refuzat banii, spunand ca in Romania nu exista astfel de probleme. Cei de la UEFA mi-au propus sa facem la fel ca in Anglia, adica sa alegem un ambasador al rasismului. M-am gandit la Hagi, Bölöni, Belodedici sau Banel Nicolita, pentru ca ei reprezinta imaginea populatiei mixte a Romaniei fotbalistice. Numele lor merita sa apara prin ziare, nu cele ale lui Gigi Becali si Mitica Dragomir.

"Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a spus ca Daouda este o maimuta vorbitoare si ca este o cioara de pe Internet care este buna de pus la Zoo. Si a zis ca se pisa pe ei de tigani imputiti.
Cu o astfel de atitudine e greu sa intram in Europa."
Valeriu Nicolae, membru
in Comisia Europeana

Cine e Nicolae?

Are 35 de ani si rezidenta in patru state: Romania, Canada, Belgia si Italia. Este casatorit de cinci ani si are un baiat. A absolvit mai multe studii, specialitatea principala fiind ingineria: Universitatea din Craiova (TCM 1995), Academia de Studii Diplomatice din Malta (diplomatie 2002), Universitatea Loyola din Chicago (drepturile omului 1998), Institutul Microsoft Canada (inginer computer, 2002), British Columbia Canada (profesor IT 2002), Institutul Renee Casin din Strasbourg (drepturile omului 1995), Universitatea din Cracovia (drepturile omului, curs de vara, 1994).

Gigi Becali si Mitica Dragomir, studii de caz

Valeriu Nicolae a spus ca a doua prezentare din fata Comisiei pentru rasism pe stadioane a facut-o cu ajutorul a doua personaje din Romania. "Au fost doua studii de caz. Unul pe Gigi Becali, care are simpatii declarate legionare, ma indoiesc ca stie despre programul de la abatorul de langa Bucuresti, in care Garda de Fier a facut ce a facut, si altul cu declaratii antisemite. Al doilea este Mitica Dragomir, care a fost sub investigatie dupa ce a fost patronul unei publicatii antisemite si membru al unui partid considerat extremist de catre Consiliul Europei si Uniunea Europeana", a recunoscut Nicolae.

Cele mai interesante afirmatii

"Presa are un rol extrem de important in lupta impotriva rasismului si a discriminarii. Excelent articolul domnului Topescu pe tema discriminarii celor cu dizabilitati"
"Am facut armata la clubul din Ghencea. Este echipa cu care tin de mic dupa Universitatea Craiova. Am urmarit meciurile si doresc sa se califice in finala Cupei UEFA"
"Baratki, Dobay si mai toata Ripensia Timisoara era dominata de jucatori de origine mixta. E posibil sa avem un roman care sa joace pentru nationalele Ungariei acum?"