Dakar 2006 si-a aratat primele dune, iar concurentilor le-a ascuns sub nisip plante care sa le rupa motoarele. Romanul Zsolt Szilveszter ramine in concurs, chiar daca aseara a fost al 126-lea motociclist ajuns in bivuac

Zsolt Szilveszter ar fi terminat pe locul 72 prima etapa africana a Raliului Dakar 2006 daca si-ar fi vazut de drum pe traseul Nador-Er Rachidia, din Maroc. El s-a oprit, insa, pentru a ajuta un concurent accidentat, timpul pierdut aruncindu-l 12 pozitii mai jos in ierarhia sfirsitului de zi si pe locul 80 la general.

"Treaba incepe sa devina periculoasa"

"Azi (n.r. luni) a fost o mica suparare la mine, pentru ca, practic, am pierdut peste cinci minute cu un accidentat, l-am dezmortit de-acolo, in rest totul e bine si ok, lumea spunind ca a fost cea mai periculoasa zi. Am avut o cazatura, insa nu am patit nimic. Mai mult, motorul s-a sifonat putin, insa deja a fost reparat. Miine (n.r. - ieri) va fi iarasi o zi de piatra si voi schimba cauciucurile. Nu prea as vrea sa merg mai repede, pentru ca deja treaba incepe sa devina periculoasa", a spus singurul cetatean roman inscris in concurs. De altfel, etapa a 4-a (Er Rachidia-Ourzazate, 639 km, dintre care 386 de proba speciala), disputata ieri, a fost una dintre cele mai variate din punct de vedere al terenului.

Concurentii au avut de trecut primele dune, peisajul fiind completat cu numeroase wadis (vai desertice) si iarba camilei. Aceasta din urma este o planta care are radacini foarte adinci, in jurul carora nisipul se solidifica, formind un bloc compact. Cind motociclistii vin in viteza, cu rotile afundate in nisip, se izbesc de respectivele radacini subterane alegindu-se, in multe situatii, cu directia motocicletei rupta. Problema si mai mare este ca, uneori, iarba e mincata de camile, la suprafata nu se mai vede nimic, insa radacinile ramin, iar concurentul este luat prin surprindere atunci cind se izbeste violent de ele, consecintele putind fi grave.

Zsolt, locul 95

Unii concurenti au probleme traditionale cu Raliul Dakar, iar cel mai ghinionist pina acum s-a dovedit a fi motociclistul francez Jean Marie Duval. Anul trecut, el a fost nevoit sa abandoneze, din cauza unei infectii urinare teribil de dureroase; in urma cu doi ani l-a scos din cursa o defectiune a bateriei, in timp ce anul acesta a cazut victima noului regulament. Daca in trecut se alegea cu o importanta penalizare, acum el a fost exclus din concurs pentru ca nu a reusit sa parcurga integral etapa.

Ieri, parcursul s-a incheiat dupa-amiaza pentru cei din frunte, Isidre Esteve Pujol si Marc Coma, si seara pentru marea majoritate a celorlalti, printre care si Zsolt Szilveszter, sosit al 126-lea, la 2 ore, 25 de minute si 35 de secunde de Pujol. La general, pe primul loc a trecut Coma, urmat la 4 minute si 51 de secunde de Pujol, in timp ce Szilveszter este pe locul 95, la patru ore de primul loc. La auto a cistigat Carlos Sainz, care a trecut pe primul loc si in ierarhia dupa patru etape.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.