Depistat pozitiv pentru a doua oara in cariera, Mariano Puerta a primit, miercuri, cea mai severa sanctiune pronuntata vreodata impotriva unui jucator de tenis. Codul Mondial Antidoping prevede excluderea pe viata pentru recidiva, dar cum Federatia Internationala de Tenis l-a considerat "strain de orice intentie de frauda", Puerta a primit opt ani de suspendare. Totusi, e foarte putin probabil ca la 35 de ani, cat va avea atunci cand i se va termina pedeapsa, argentinianul va putea reveni intre jucatorii de top ai lumii.

Mariano Puerta, care a ocupat locul 13 in clasamentul ATP la finalul sezonului 2005, a fost depistat pozitiv cu etilefrina, un stimulent utilizat in medicina impotriva hipotensiunii, in seara finalei de la Roland-Garros, pierduta in fata spaniolului Rafael Nadal. In afara suspendarii de opt ani, ITF a mai decis ca argentinianului i se vor retrage toate punctele din clasamentul ATP si castigurile evaluate la 275.770 de euro, acumulate la Roland-Garros si in turneele de simplu si dublu la care a participat dupa efectuarea controlului in urma caruia a fost depistat pozitiv. El mai fusese suspendat pentru dopaj si in perioada 1 octombrie 2003 - 1 iulie 2004, pentru noua luni, dupa ce a fost depistat pozitiv cu clenbuterol, un steroid anabolizant.

Pentru ca in cazul lui Puerta a fost vorba despre "o greseala sau o neglijenta nesemnificativa", tribunalul a fost mai ingaduitor. Jucatorul a explicat ca folosirea unei substante interzise nu a dus la o imbunatatire a randamentului sau. "Folosirea etilefrinei, substanta care exista intr-un medicament pe care il lua sotia mea, a fost pur accidentala si fara stirea mea. Cantitatea ingerata a fost extrem de mica si nu putea avea nici un efect asupra evolutiei mele la Roland Garros", a precizat tenismanul argentinian. "Numele meu si onoarea mea de sportiv sunt intacte, deoarece s-a considerat ca sunt strain de orice intentie de frauda prin folosirea deliberata de substante interzise", a afirmat favoritul numarul 1 al Open-ului bucurestean.

Imaginea jucatorului a fost serios afectata de aceasta chestiune, existand suspiciuni asupra intregului tenis argentinian. Inaintea lui Puerta, alti trei jucatori au fost implicati in dopaj: Juan Ignacio Chela, Guillermo Canas si Guillermo Coria. Presedintele Federatiei argentiniene de tenis, Enrique Morea, considera si el ca suspendarea pe opt ani poate echivala cu finalul carierei lui Puerta. In schimb, Federatia Franceza s-a declarat multumita de sanctiunile dictate dar a subliniat ca pe viitor ar fi indicata aplicarea unei suspendarii provizorii, pana la aflarea rezultatului contraexpertizei.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.