Seful "sportului rege" a luat la "puricat", intr-o conferinta de presa sustinuta la Zürich, problemele cu care se confrunta forul pe care-l conduce, trasand linia care trebuie urmata. Rand pe rand, Blatter s-a ocupat de indemnizatia pe care cluburile ar trebui sa o primeasca de la federatii, de stadioanele pe care vor avea loc meciurile din cadrul Cupei Mondiale din Germania, de securitatea turneului final, de propriul buget si de urmatorul Campionat Mondial al cluburilor.

"Opinia mea e ca trebuie aratat un minimum de respect pentru cluburile care pun jucatori la dispozitia echipelor nationale, iar acestea ar trebui sa incaseze o parte din banii distribuiti", a afirmat Blatter, luand astfel partea cluburilor.

Seful FIFA a dezvaluit si sumele pe care le vor primi echipele participante la CM. "In timpul Mondialului, fiecare federatie va incasa cel putin 4,5 milioane de euro. Castigatoarea va primi 15 milioane. Federatiile nu trebuie doar sa plateasca jucatorii, ci sa se gandeasca si la cluburi".

Urmatoarea editie a Mondialului cluburilor va avea loc dupa acelasi format in Japonia, intre 10 si 17 decembrie 2006 si mai mult ca sigur pe stadioane acoperite.

Presedintele FIFA, Joseph Blatter, s-a luat de clubul Chelsea, declarandu-se in favoarea limitarii numarului de jucatori straini ce pot evolua la o echipa de fotbal. "Daca un club nu ar putea include in echipa de start decat cinci jucatori straini, ar fi obligat sa acorde mai multa atentie propriului centru de formare a fotbalistilor. Un exemplu de ceea ce nu trebuie facut este clubul Chelsea Londra. Daca Chelsea ar fi obligata sa se multumeasca cu cinci straini, Abramovici nu ar mai achizitiona cei mai buni jucatori din lume la preturi exorbitante".

"Dezumanizarea arbitrajului prin recurgerea la video, asa cum unii propun, ar duce la dezumanizarea fotbalului. Ar fi o sinucidere", a precizat Blatter, care si-a reafirmat intentia de a nu autoriza recurgerea la arbitrajul video.