Daca din punct de vedere regulamentar arbitrul spaniol a procedat corect, nu acelasi lucru se poate spune judecand in spiritul jocului.

Despre golul marcat de Chihaia se va mai vorbi. A procedat corect centralul sau a fost o eroare de arbitraj? S-a inscris in timpul regulamentar sau se fluierase finalul?

In foarte multe cazuri, arbitrul anunta sfarsitul unei partide fluierand de trei ori, aratand si de multe ori centrul terenului. In Legile Jocului nu este specificat nimic in acest sens, fiecare "fluieras" procedand asa cum crede de cuviinta. Felix Draghici si Mihai Mironica, cei doi comentatori de la PRO TV prezenti la Marsilia, au spus ca faza, analizata cadru cu cadru, s-a derulat in felul urmator: primul fluier al lui Rodriguez Santiago se aude exact in minutul 94:00, cand Chihaia face pendularea in vederea sutului, al doilea cand suteaza, iar al treilea cand mingea se indrepta spre poarta.

Fostul arbitru international Adrian Porumboiu a explicat pentru ProSport: "Este o vorba in lumea arbitrajului: sa te fereasca Dumnezeu de ultimele secunde ale unui meci! Eu m-am ferit intotdeauna de ele si fluieram un pic mai devreme finalul. Altfel, nu exista nici o regula de a pune capat jocului. Dupa cum a arbitrat spaniolul timp de 94 de minute, nu cred ca i se poate reprosa ceva. Cred ca fluierase inainte de sutul lui Chihaia". In schimb, fostul presedinte CCA, Ion Craciunescu, a afirmat imediat dupa terminarea partidei: "Nu poti sa faci asa ceva. In litera regulamentului, spaniolul a avut dreptate, insa in spiritul lui, nu!".

Presedintele executiv Ioan Becali a precizat imediat dupa incheierea partidei ca Dinamo nu va face nici un fel de reclamatie la UEFA. "Nu are rost, pentru ca arbitrul e suveran si oricum nu se va schimba rezultatul de pe teren", a spus trist oficialul din "Stefan cel Mare".

Tavi Chihaia era nedumerit si frustrat

Tavi Chihaia a dezvaluit ca nu isi aduce aminte daca arbitrul pusese capat sau nu meciului. "Nu stiu daca fluierase sau nu in timp ce eu pendulam piciorul sa trag la poarta. A fost o chestie de fractiune de secunda. Eu stiu doar ca vazusem poarta goala", a explicat atacantul. El a spus apoi ca in primele momente de dupa faza a simtit mai intai nedumerire si apoi frustrare. "Va dati seama, inscrisesem cel mai important gol al carierei la al doilea meu joc pentru Dinamo in Cupa UEFA, iar arbitrul tocmai mi-l anulase", a incheiat fotbalistul.

Spaniolul care le-a furat calificarea "cainilor"
Centralul spaniol Julian Rodriguez Santiago este nascut in Valladolid. Are 40 de ani si a intrat pe lista FIFA abia in 2001. Face parte din Comitetul teritorial de arbitri Castellano-Leones, putandu-i multumiti pentru prestatia de miercuri seara de la Marsilia pe adresa de e-mail comitearbi@fcylf.es. A condus in acest sezon un meci in preliminariile Ligii Campionilor, doua in Cupa UEFA si sapte in Primera Division. Ultimul meci arbitrat de "groparul 'cainilor>>" in campionatul spaniol a fost Barcelona - Sevilla (2-1). Santiago a intrat in randul arbitrilor internationali in acelasi an cu centralul roman Alexandru Tudor.

Nu este prima data cand suntem dezavantajati

Istoria moderna a erorilor de arbitraj impotriva noastra incepe in ‘90. Atunci centralul Blankenstein a refuzat validarea unui gol al lui Raducioiu in semifinala Cupei Cupelor, Dinamo - Anderlecht. Dupa aceea, Peter Mikelsen nu a vazut golul marcat de Dorinel Munteanu la CE din Anglia ‘96, in meciul cu Bulgaria. A urmat Kim Milton Nielsen (foto), care nu ne-a dat un penalty la partida cu Slovenia, rusul Valentin Ivanov, care nu ne-a acordat o lovitura de pedeapsa cu Norvegia. In schimb, Lubos Michel a inventat un penalty cu aceiasi nordici. In fine, elvetianul Urs Meier a prelungit partida cu Danemarca atat cat trebuia ca sa ratam barajul pentru CE din Portugalia 2004.

"Declaratii dupa meci"

Din pacate, adevarul e ca am primit doua goluri aiurea din faze fixe. Eu zic ca daca la pauza scorul era 0-0, puteam chiar sa invingem"
Claudiu Niculescu, atacant Dinamo

" Eu am fost convins ca arbitrul nu isi va schimba decizia, pentru ca nu am auzit niciodata ca un oficial sa faca asa ceva in timpul unui meci"
Florin Bratu, atacant Dinamo

"La final, arbitrul era cu spatele la faza in care romanii au egalat. Inca inainte ca jucatorul sa loveasca mingea el fluierase sfarsitul partidei"
Jean Fernandez, antrenor Olympique


Despre autor:

ProSport

Sursa: ProSport


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.