Joi, o noua stire-soc facea inconjurul lumii fotbalistice: ziarul "The Sun" publica un articol, sub semnatura lui Neil Parker, seful sectiei de corespondenti a celebrului tabloid, in care acesta pretindea ca Adrian Mutu i-ar fi marturisit ca a avut sifilis cu sase ani in urma. "Acum nu ma mai afecteaza, dar semnele bolii au ramas in sange. De aceea si testul (antidoping - n.r.) a iesit pozitiv", sustinea ziaristul englez ca i-ar fi declarat fostul jucator de la Chelsea. Pentru elucidarea misterului, precum si a posibilelor implicatii pe care respectiva boala venerica le-ar fi putut avea asupra rezultatului testului la care a fost supus Mutu, ca si asupra sanatatii fostei sale sotii, Alexandra si a fiului celor doi, Mario, am apelat la unul din cei mai mari specialisti in afectiuni dermato-venerice din Romania, prof. univ. dr. Justin Diaconu, de la Spitalul Clinic de dermatologie "Scarlat Longhin".

Semnele bolii raman in corp si cateva zeci de ani

"Totul e posibil, dar, din practica mea medicala - si ma ocup de dermatologie din 1957 - si din toata literatura de specialitate, va pot spune ca n-am intalnit o asemenea interferenta intre droguri si serologia sifilisului. E drept, aceasta boala venerica nu are, practic, nici un semn - si aici e marea ei problema - doar dupa 20, 30, chiar 40 de ani, in cazul sifilisului netratat, aparand complicatii, intr-adevar majore, ca nebunia sau paralizia. E drept, chiar si dupa sase ani - ca in cazul lui Mutu - semne pot ramane, dar nu cred ca ele aveau cum sa influenteze rezultatele unui control antidoping. Eu nu stiu de asa ceva. Cat de- spre situatia fostei sotii a jucatorului si a copilului acestora, va pot spune atat: barbatul poate imbolnavi copilul doar prin intermediul mamei, prin imbolnavirea acesteia si doar in faza contagioasa a sifilisului. Altfel, cu cateva peniciline, mai ales dupa schema scurta de tratament ce se practica azi in UE, acesta devine rapid necontagios, chiar daca, prin apelul la tratamentul "scurt", cum s-a dorit a se introduce si la noi, exista pericolul nevindecarii complete a bolnavului in cauza", ne-a declarat profesorul Justin Diaconu.

"Sun" sustine ca Adi are sifilis

* "in luna martie, playboy-ul Mutu, devenit un paria al fotbalului, si-a facut la spitalul Lister din Londra un set de analize ale sangelui, temandu-se ca ar putea suferi de o boala venerica. A iesit sifilis, care poate fi fatala daca nu e tratata".

* "Mutu a refuzat sa plateasca acest test companiei de sanatate Hospital Corporation of America, in valoare de 253 de lire sterline".

FIFA: Mutu se poate antrena cu Dinamo

FIFA a extins, de ieri, suspendarea dictata lui Adrian Mutu, la nivel mondial si a decis ca internationalul roman se poate antrena cu Dinamo, se arata intr-un comunicat al FRF. "Analizand documentatia care i-a fost trimisa de Federatia engleza, FIFA a ratificat suspendarea pe sapte luni a jucatorului roman, incepand de la 25 octombrie, extinzand-o la nivel mondial, dar numai in ceea ce priveste toate tipurile de meciuri, incluzandu-le pe cele interne, internationale, amicale si oficiale". in consecinta, Mutu are dreptul sa se antreneze cu fostul sau club FC Dinamo Bucuresti", se mentioneaza in comunicat. Mutu a fost suspendat sapte luni de Federatia engleza (FA), incepand de la 25 octombrie 2004 pana la 18 mai 2005, dupa ce a fost depistat pozitiv la un control antidoping, efectuat la data de 1 octombrie.

Juventus i-a pregatit un contract pe trei ani

Conform presei italiene de ieri, contractul pe care Juventus Torino i l-a pregatit lui Mutu este pe trei ani, cu un salariu stagional de un milion de euro. Initial, se scrisese ca Mutu ar urma sa semneze pe cinci ani, pentru doua milioane euro anual.

Englezii schimba regulamentul !

Agentia Mondiala Anti-Doping (WADA) si-ar putea modifica regulamentul ca urmare a cazului romanului Adrian Mutu, informeaza "The Daily Telegraph". WADA, care sanctioneaza cazurile de dopaj din sport, ar putea adauga si drogurile recreationale in regulamentul sau, pentru a-i penaliza pe sportivii care sunt depistati pozitiv cu astfel de substante. Aceasta solutie e o urmare a criticilor la adresa suspendarii de sapte luni a lui Adrian Mutu, despre care "The Daily Telegraph" scrie ca a fost depistat pozitiv cu cocaina, dictata de FA. WADA a fost infiintata in 1999 pentru a promova sportul fara droguri, insa actiunea sa nu se extinde si la viata privata a sportivilor. Regulamentul se aplica doar in cazul in care sportivii sunt depistati pozitiv in cadrul unei competitii si nu prevede nici o sanctiune pentru cei care au folosit substante interzise in afara meciurilor sau a altor evenimente, in ciuda faptului ca drogurile recreationale, precum cocaina si canabis, se afla pe lista substantelor interzise de WADA. "Asta inseamna ca, efectiv, jucatori precum Mutu, care au obiceiul sa consume droguri recreationale, pot scapa de sanctiunea de doi ani", noteaza sursa citata. Presedintele WADA, Dick Pound, a declarat ca aceasta chestiune va fi dezbatuta la inceputul anului viitor: "Suntem ingrijorati in legatura cu drogurile pentru imbunatatirea performantelor sportive si de ofensa care e adusa astfel spiritului sportiv. Trebuie sa fim precauti in ceea ce priveste orientarea catre directia folosirii drogurilor recreationale". si guvernul englez e preocupat de "anomaliile" din politica WADA, iar ministrul sporturilor, Richard Caborn, militeaza pentru schimbare. Caborn, care a cerut doi ani de suspendare pentru Mutu, nu a comentat decizia FA, insa a fost deranjat de "indulgenta" de care jucatorul roman a avut parte si considera ca e necesara o revizuire.

Bosnich: "Aproape toti se drogheaza in Anglia"

Portarul australian Mark Bosnich (foto) a declarat ca gruparea Chelsea ar fi trebuit sa-i acorde lui Adrian Mutu o a doua sansa. "Mutu si-a recunoscut greseala, iar Chelsea ar fi trebuit sa fie alaturi de el si sa-l ajute in perioada de reabilitare. Exista multa invidie in ceea ce priveste clubul Chelsea, din cauza banilor investiti aici, iar daca i-ar fi dat lui Mutu o a doua sansa, atunci si-ar fi castigat multi prieteni", a declarat Bosnich pentru "The Sun". Clubul Chelsea a anuntat, la 29 octombrie, rezilierea contractului lui Mutu pentru "comportament neadecvat", dupa ce jucatorul roman a fost depistat pozitiv la un test antidoping. Bosnich s-a declarat surprins si de atitudinea directorului executiv de la Chelsea, Peter Kenyon: "Era un tip de treaba cand l-am cunoscut eu si lucra la Manchester United, dar se pare ca acum s-a schimbat complet. El a fost prins negociind cu selectionerul Sven-Goran Eriksson fara stirea FA si i s-a dat a doua sansa. Ar fi trebuit sa adopte aceeasi atitudine si in cazul lui Mutu", a spus Bosnich. in incheiere, australianul a aruncat bomba: "Multi jucatori - aproape toti - din Anglia sunt consumatori de cocaina, insa cluburile nu ezita sa-i acopere pe cei foarte buni! Daca federatia ar testa toate cluburile, chiar m-as incumeta sa-i ghicesc pe cei ce vor pica in plasa. Daca ar vrea intr-adevar eradicarea acestul flagel, ar face controale de par. Un singur fir de par dezvaluie daca ai luat droguri in ultimele trei luni". Bosnich a fost suspendat noua luni in 2002 si apoi a fost dat afara de la Chelsea, dupa ce a fost depistat pozitiv cu cocaina.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.