Desi considera ca Romania nu beneficiaza de conditii demne de o nationala care sa joace la mondiale, selectionerul are regretul necalificarii la CM 2006.

Victor Piturca se afla in perioada de hibernare. "Ma uit mult la casete, ca sa nu mai repetam vreo greseala in viitoarele preliminarii", a spus selectionerul inainte de a face o analiza a ceea ce a insemnat anul care se termina pentru fotbalul romanesc.

E Cum a fost 2005, prin prisma nationalei?
e Intrucat nu ne-am calificat, n-am realizat nimic semnificativ. S-a intamplat exact ce nu mi-am dorit, adica sa stam la mana altora. Iar acestia nu ne-au ajutat.

E Ce ati trece la realizari?
e Am pus capat debandadei si am creat un climat sanatos. Acum jucatorii dau totul la actiunile nationalei. La plusuri as trece si formarea unui nucleu care a aratat ca poate face performanta, dar si promovarea unor jucatori, gen Tamas, Mazilu, Cocis sau Ovidiu Petre, deveniti titulari de baza. Apoi ar mai fi faptul ca fotbalistii si-au dat seama cum e sa evoluezi impotriva unor echipe puternice si cat conteaza o victorie.

E La capitolul regrete?
e Cele doua infrangeri cu Olanda si, implicit, ratarea calificarii. Pot spune insa ca au existat circumstante atenuante, iar daca am fi intalnit Olanda in toamna, lucrurile ar fi stat altfel. N-a fost sa fie, iar din asta vom invata.

E De ce are nevoie nationala acum?
e Din punctul de vedere al lotului, de trei jucatori pe post, care sa poata evolua aproape la fel de bine atunci cand se apeleaza la ei. Si mai avem nevoie de liniste.
E Ce v-a deranjat cel mai mult in acest an?
e Atmosfera incordata intretinuta de unii in jurul echipei nationale. Oameni de fotbal, ba chiar presedinti au intaratat galeria inaintea meciului cu Olanda ca sa strige: "Demisia!". Apoi unii antrenori au facut niste remarce vizavi de jucatorii convocati, care nu-si aveau rostul. Va spun sincer, m-a deranjat si campania dusa impotriva lui Mircea Sandu.

E E presa de vina?
e In mare parte, da. La noi se fac scandaluri, care in tarile civilizate se faceau acum 25 de ani. De aceea nici nu vreau sa apar toata ziua prin ziare sau pe la televizor. Fara teama de a gresi, afirm ca o parte, ce-i drept mica, a necalificarii a fost cauzata si de presa.

E De ce?
e La meciul Finlanda - Cehia ni s-a facut un mare deserviciu, acela de a trimite o fata cu 10.000 de euro la federatia finlandeza. Un gest in bascalie facut de Gazeta Sporturilor. Finlandezii s-au simtit foarte jigniti, iar noi am fi fost la fel daca ni se ofereau bani. La un astfel de nivel nu se fac asemenea lucruri. Practic, noi, romanii, am fost facuti de ras de o initiativa fara sens, ca sa nu-i spun altfel. In loc sa-i lasam pe finlandezi sa se concentreze, le-am distras atentia cu astfel de tampenii.

E E rusinoasa infrangerea in fata Coastei de Fildes?
e Suparatoare, da. Rusinoasa, nu. Coasta de Fildes e cea mai puternica echipa din Africa, iar eu luasem in calcul si varianta infrangerii, chiar daca nu mi-o doream. Scopul unui amical nu e rezultatul. Iar Coasta de Fildes are jucatori mult mai bine cotati decat ai nostri. In plus erau si mult mai motivati. Fiecare dintre ei lupta pentru un loc in lotul de Mondiale.

E EURO 2008 e ultima sansa pentru multi tricolori.
e Asta le spun mereu. Sa fie constienti ca o greseala poate narui totul. De aceea la startul preliminariilor trebuie sa fim pregatiti intru totul.

E Cum credeti ca se simte Cernat, pe care l-ati anuntat mereu in lotul largit, dar nu l-ati convocat niciodata?
e Eu n-am promis nimanui ca il chem la nationala. Se trimit niste telegrame pentru ca jucatorii sa stie ca sunt vizati. Pe post cu Cernat mai sunt doi-trei fotbalisti. Finalmente l-am ales pe cel mai in forma dintre ei. Nu e nimic premeditat, chiar daca unii incearca sa creeze impresia asta.

E Exista la nationala o dictatura a vedetelor?
e La mine toti sunt egali, indiferent de nume. Cei cu aere de vedete rasuflate n-au ce cauta. Dorinel Munteanu trebuie sa se antreneze la fel de bine ca Banel Nicolita, chiar daca intre ei sunt 15 ani si 125 de selectii diferenta.

E Apropo de Dorinel, mai poate?
e La ora actuala nu exista in lume un mijlocas cu serviciul lui Dorinel Munteanu. Plus plasamentul lui. Toata lumea se mira de travaliul lui, dar Dorinel stie unde si cand sa fie. Nu alearga asa mult pe cat cred unii, insa gaseste mereu spatiu liber.
E De ce ati fost cu Mircea Sandu la presedintia FRF?
e Deoarece eu cred ca el e mai valoros decat oricine altcineva pe acel post. Mircea Sandu mi-a facut mie cel mai mare rau din lume in 1999, cand am calificat echipa fara infrangere, iar la Europene a condus-o altcineva. Iar actualul mandat mi-a fost acordat nu ca o recompensa, ci pentru ca asa a fost curentul, in favoarea mea. Cu toate acestea, eu cred ca el e cel mai potrivit presedinte acum.

E Si, totusi, are multe bube.
e Ca bea un sprit si face un gratar? Astea sunt motive? Pai aia care scriu despre el ce fac? Mananca numai caviar si beau doar sampanie? Mircea Sandu e victima atacurilor, deoarece e o tinta la indemana. Politicul, spre exemplu, nu ajuta cu nimic fotbalul. Noi, ca tara, la nivel fotbalistic, suntem de lumea a treia! Astea sunt conditiile din Romania. Ne-am obisnuit cu rezultate, dar realitatea e alta.

E Daca iesea Gica Popescu presedinte, ce faceati?
e Imi vedeam de treaba. Nu as fi tinut de scaun, in caz ca voia sa ma indeparteze. Gaseam eu de lucru, stati linistiti!

E Ce asteptati sa faca Lupescu la federatie?
e Sa arate ca peste patru ani poate fi ales presedinte. Ionut e baiat destept. E maleabil, studios, vrea sa invete, n-a venit el sa rastoarne muntii. De aceea a si fost primit.
E De ce are nevoie FRF acum?
e De stabilitate financiara.

E Ati urmarit tragerea la sorti pentru Mondiale?
e Da. Si din pacate am facut-o din fata televizorului. Sincer, m-am simtit frustrat. Mai ales cand l-am vazut pe Karel Bruckner in sala. Mi-am adus aminte de fata lui de dupa meciul de la Constanta, cand nimeni nu se astepta sa invingem Cehia. Atunci mi s-a parut ca are 80 de ani, acum, la Leipzig, parea de 50. Vina e insa a noastra, nu a lui.

E Ce credeti ca am fi facut intr-o grupa cu Italia, SUA si Ghana?
e Cu siguranta ne bateam macar pentru locul 2. E greu de masurat eventualele sanse, pentru ca nu cunosc bine nici SUA, nici Ghana, dar cred ca Mondialele ar fi fost varful pantei ascendente pe care nationala a aratat-o in ultimele jocuri oficiale.

E Cum comentati evolutia echipelor noastre in cupele europene?
e Sunt rezultate fantastice. A contat mult increderea capatata in timp. Mai intai Steaua a trecut de Valencia, apoi nationala a batut Cehia, usor-usor am inceput sa nu ne mai simtim invinsi dinainte. S-a demonstrat ca o echipa mica poate invinge una mare daca se concentreaza. Ar fi bine totusi sa nu exageram cu entuziasmul produs de aceste succese.
E Adica?
eUEFA e UEFA. Cluburile mari din Europa nu trateaza aceste jocuri cum le tratam noi. Pentru romani ele sunt primordiale, pentru occidentali nu tocmai. De aceea mai trimit si rezervele. Plus ca sistemul de calificare este unul foarte lejer. Merg mai departe trei echipe din cinci.

E Are vreo formatie de la noi forta de a castiga Cupa UEFA?
e Nu. N-avem chiar atata valoare. Dar cu sansa, nu se stie niciodata. Oricum, e benefica accederea in primavara europeana.

E Ce e mai important pentru fotbalul romanesc, imaginea nationalei sau cea a echipelor de club?
e A nationalei. Cand spui Romania, te gandesti intai la echipa nationala, iar apoi la Steaua sau la Dinamo.

E Cum vi s-a parut turul de campionat?
e Echilibrat si cu destule surprize. Cea mai mare, dar in sensul negativ, cred ca e locul ocupat de Rapid. Dupa parerea mea, Rapid si Steaua au cel mai elaborat si mai organizat joc din Divizia A.

E Revelatie cine e?
e FC National. A pierdut iar multi jucatori, dar se mentine in top. Secretul lor e lipsa presiunii. Joaca pe teren propriu ca si afara, si invers. Atmosfera conteaza mult. Cand eram la Steaua am luat jucatori din Cotroceni, care nu au jucat insa la fel de bine si in Ghencea.

E Deceptie?
e FC Vaslui. A facut foarte putine puncte, desi eu spun ca are jucatori valorosi.

E Cum vedeti returul?
e O lupta intre Steaua si Dinamo, iar in coasta lor, Rapid si Poli. Nu e nimic jucat. Timisoara trebuie sa inteleaga ca nu e suficient sa ai bani. Inter a bagat zeci de milioane si n-a luat un titlu din 1989! Poli a bagat zece si vrea totul dintr-o data. Cand esti dispus la investitii, trebuie sa ai mare grija pe cine numesti antrenor si ce face acesta.

"Am discutat cu Razvan Cocis si i-am spus ca nu e bine pentru el sa se intoarca in campionatul Romaniei. Trebuie sa plece in strainatate, ca sa creasca si mai mult in valoare."

"Reabilitarea lui Mutu se datoreaza in mare parte echipei nationale. Acolo el a jucat bine, a fost ajutat de colegi si de mine, iar evolutiile sale au rasplatit increderea."

"Pe Florin Marin doar eu il pot da afara de la nationala de tineret, pentru ca face parte din staff-ul meu. El si-a facut insa treaba si nu va fi schimbat"


Despre autor:

ProSport

Sursa: ProSport


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.