Cum administratia fiscala a strins mai multi bani la buget, dar mai putini din fotbal, premierul a luat din nou pozitie in cazul datoriilor de la gruparile din primul esalon

Performanta administratiei fiscale de a aduce mai multi bani la buget decit anul precedent a entuziasmat Executivul. Nu si datorita cluburilor de fotbal, un punct in care Fiscul nu a excelat. Ceea ce l-a determinat pe premierul Calin Popescu Tariceanu sa ia, pentru a doua oara, pozitie fata de procentele infime incasate de administratia fiscala de la gruparile din Romania. "Cluburile trebuie sa-si plateasca datoriile. Toti vrem sa avem un fotbal performant, dar cu datoriile platite", a declarat simbata premierul Tariceanu, o noua dovada ca patronii cluburilor se "bucura" inca de atentia guvernantilor.

Licitatiile, un esec

Cu toate acestea, intentiile Agentiei Nationale a Administratiei Fiscale (ANAF) de a recupera datoriile din fotbal se mentin doar la nivel declarativ. Practic, pe plan sportiv, performanta Fiscului tinde spre zero. Pina in acest moment, majoritatea platilor s-au facut doar benevol, in sensul in care Rapid si Dinamo au achitat procente neglijabile din datorii. Clubul lui Copos a achitat aproximativ 400.000 de euro, dar mai are de platit peste sapte milioane.

Aceeasi tactica a adoptat-o si Dinamo, care a varsat la buget zece la suta din datorii, aproximativ 700.000 de euro. In rest, tentativele Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) de a scoate la licitatie bunurile asociatiilor sportive cu datorii s-au sortit esecului. Mobilierul clubului Poli Iasi a fost scos la licitatie de trei ori, tabela Otelului Galati - de doua ori, imprimanta, laptopul si televizorul Stelei - o data, iar la Buzau nici garajul, nici Dacia nu si-au gasit un alt sofer.

Cu ochii pe transferuri

Cum anunta inca de acum o luna, directorul DGFP Bucuresti, Cristian Stoian, are o atentie speciala pentru Sportul, singurul club care nu si-a infiintat noi asociatii care sa preia doar activele. Avind poprire pe conturi, orice bani din transferuri ar intra direct la buget. Este insa greu de crezut ca eventualele transferuri s-ar realiza direct prin contul clubului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.