Dupa victoria fara emotii a Stelei de miercuri seara care i-a adus a doua calificare consecutiva in saisprezecimile Cupei UEFA si Rapid a facut acest pas, istoric pentru clubul giulestean, care nu mai cunoaste miros de primavara europeana de mai bine de trei decenii.

Dinamo a invins cu 1-0 detinatoarea trofeului, TSKA Moscova, intr-un meci de infarct in care cainii au ratat cat pentru cateva partide, implinind o saptamana de vis pentru fotbalul romanesc. Victoria Rapidului de joi seara ne-a adus intr-o situatie cu care, daca incercai sa o prevezi in urma cu un an, erai degraba internat la "glumeti". Ne-am trezit din euforia celor trei victorii romanesti pentru a intra intr-o realitate statistica incredibila: Romania este lider la capitolul coeficientului de tara realizat de UEFA, in fata Angliei, Italiei si Spaniei, pentru a enumera doar ocupantele locurilor 2, 3 si 4.

Acest fapt ne apropie si mai mult de incheierea sezonului intre primele cincisprezece tari, pozitie care se traduce in prezenta automata din sezonul urmator a doua echipe in Liga Campionilor si a trei in Cupa UEFA. Uimim vechiul continent la nivelul fotbalului de club intr-un an, 2005, al minunilor de care o sa ne amintim multi ani de-acum incolo. Record dupa record a picat gratie celor trei echipe romanesti. Cele mai multe echipe din acelasi oras in aceeasi competitie, trei antrenori romani in aceeasi grupa, disputa tata-fiu intr-un meci oficial european si, in premiera, statutul de lider al clasamentului coeficientilor de tara.

Pare a deveni un algoritm si pentru echipele romanesti oscilarea de la infrangerea in campionat la victoria muncita in cupele europene. Judecand dupa evolutiile lui Dinamo din ultimele etape, Zicu si compania pareau victime sigure in fata detinatoarei trofeului. N-a fost nicidecum asa, Andone dovedind ca are inca puterea de a-si motiva niste elevi cazuti in blazare. Fara Plesan si Margaritescu, Dinamo a parut ca nu poate stavili in debut asaltul rus. Patru cornere pentru oaspeti in primele cinci minute. Dinamo a rezistat si a scos la iveala arma sa dusa la perfectie: contraatacul. Cristea, Niculescu si, bineinteles, Zicu s-au intrecut care sa rateze ocazia mai mare.

A castigat, evident, campionul Zicu. Dinamo a incheiat prima repriza cu vreo sase ocazii imense ratate si meciul parea a fi o reeditare a confruntarii cu Farul. Mitanul secund a inceput mai putin avantat, tehnicianul rus, Valeri Gassaev, remediind "bulevardele" din defensiva. Sarabanda s-a reluat la jumatatea reprizei cand Niculescu trage in zid din 19 metri, iar Zicu inalta zmeul din 6 metri. Vine si minutul 72 cand Zicu primeste iar liber in careu, mingea sa deviata nimereste transversala si ghinionul inceteaza, caci Vladut Munteanu inscrie de pe linia portii.

Ando schimba partitura, cere apararea rezultatului si il trimite pe Bratu ca ghimpe in defensiva adversa. Apar culoarele, Bratu si Zicu rateaza pe banda rulanta, apar si minutele de prelungiri si totul pare o reeditare a unei anumite seri la Copenhaga. Arbitru fluiera de final nu inainte ca rusii sa rateze incredibil egalarea. Dinamo revine in lupta pentru calificare, insa doar victoria in ultimul meci, la Marseille, ii asigura evolutia in saisprezecimi. Un rezultat de egalitate, dar si o infrangere la un gol diferenta insa incepand de la 2-3 in sus, o mentin pe Dinamo cu sanse atata timp cat Levski Sofia face egal sau invinge la Heerenveen.

Rapidul lui Razvan Lucescu s-a calificat deja, cu punctaj maxim dupa trei meciuri. PAOK Salonic nu a avut multe de spus in fata unui Rapid hotarat si bine asezat in teren. Grecii au contat doar la capitolul galeriei, aproximativ 1.500 de greci sustinandu-si echipa. Rapid merge in primavara europeana dupa 32 de ani de absenta spre deliciul celui mai vicepremier patron din fotbalul nostru. Si cum Razvan si compania i-au facut indirect acest cadou, Copos va trebui sa bage mana in sacul cu bani si sa aduca jucatorul de nationala mult promis. Ziarele de specialitate speculeaza ca ar fi vorba de Cocis. Ramane de vazut.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.