Saltul in cadere libera din stratosfera al lui Felix Baumgartner - o premiera mondiala -, programat marti, a fost amanat pana cel mai devreme joi, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

Austriacul Felix Baumgartner, pasionat de sporturi extreme, vrea sa incerce sa depaseasca viteza sunetului in cadere libera - o premiera mondiala - plonjand de la altitudinea record de 36.576 de metri, deasupra statului american New Mexico.

Conditiile meteorologice nefavorabile au impiedicat, marti, decolarea balonului cu heliu care trebuia sa transporte capsula din care va sari Baumgartner.

Marti, misiunea a fost anulata cu putin timp inainte de ora programata pentru decolare, la 17.43 GMT. La acel moment, vantul avea o viteza de 27 de kilometri pe ora. Purtatorul de cuvant al echipei lui Baumgartner a anuntat ulterior ca austriacul va face o noua incercare joi, pentru a oferi tuturor o zi de odihna.

Anuntul acestui salt, facut la sfarsitul lui septembrie, a pus capat unei perioade de incertitudine in ceea ce priveste data la care va avea loc saltul supersonic, dupa ce capsula presurizata, ridicata de un balon umflat cu heliu, a fost avariata in luna iulie, in timpul unor teste, scrie MEDIAFAX.

"Toate sistemele capsulei au fost testate cu succes", a declarat, atunci, intr-un comunicat Art Thompson, directorul tehnic al acestui proiect, denumit "Stratos".

Ascensiunea va dura doua-trei ore, iar coborarea lui Baumgartner va dura peste 20 de minute.

Atingand viteza sunetului, care este de 1.227,6 kilometri/ ora (343 metri/ secunda), Felix Baumgartner, in varsta de 43 de ani, care va purta un costum presurizat, va zbura la fel de repede ca un glont de pistol.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.