Dinamo plateste datoria la buget cu pipeta, pentru a scapa de sechestru. Finantele evalueaza marca Steaua pentru a o scoate la licitatie, pindesc transferurile de la Sportul si au facut o plingere penala impotriva administratorilor de la FC National, sustine Cristian Stoina, director DGFP Bucuresti.

De la anuntul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, privind razboiul cu cluburile de fotbal care au datorii la bugetul de stat, au trecut aproape doua luni, timp in care s-a recuperat doar o parte nesemnificativa din restantele financiare. De aproape o luna a trecut si perioada in care gruparile datornice erau invitate sa plateasca benevol, iar rezultatele nu s-au schimbat surprinzator. Cauza pare sa fie complexitatea cazurilor, dar si perioada lunga de timp necesara aplicarii prevederilor legale. "Fiecare club are particularitatile lui", ne-a declarat, ieri, directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Bucuresti, Cristian Nicolae Stoina.

Chiar si asa, este o chestiune de timp pina cind Fiscul va recupera banii de la cluburi, toate cele cinci grupari din Bucuresti avind conturile blocate. O situatie aparte o are Dinamo, restanta la buget cu aproximativ sapte milioane de euro, din care oficialii de pe Soseaua Stefan cel Mare au achitat la sfirsitul lunii precedente aproape zece la suta.

Dinamo a obtinut micsorarea datoriei

Conducerea dinamovista alimenteaza insa din cind in cind conturile cu sume mici, astfel ca, atit timp cit debitorul este "de buna credinta" si plateste, nu se poate institui sechestru. "Dinamo plateste constant. Putin fata de datoriile pe care le are, dar mult in comparatie cu celelalte cluburi care nu platesc nimic. Din informatiile pe care le avem, cei de la Dinamo vor stinge datoriile. Sint singurii care si le-au asumat", ne-a precizat Cristian Stoina. Cu toate acestea, dinamovistii se afla in proces cu Fiscul, conducatorii contestind cuantumul impozitului pe profit al Asociatiei Fotbal Club Dinamo, care detine majoritatea datoriilor. Aceasta in conditiile in care Dinamo a obtinut o micsorare a impozitului in 2003, fiind singurul club care a solicitat acest lucru.

Marca Steaua poate fi scoasa la licitatie

O alta situatie particulara se inregistreaza si la Steaua. La sfirsitul lunii, Fiscul va scoate la licitatie obiectele din patrimoniul Asociatiei Sportive, care consta intr-un televizor, un laptop si o imprimanta. Problema marcii nu intra inca in discutie, intrucit reprezentantii DGFP asteapta evaluarea ei, dupa ce au instituit sechestru. "Sintem in posesia unei marci care nu stim cit valoreaza. In varianta optima, am putea scoate la licitatie istoria, locul in Divizia A, in cupele europene si vom putea sa vindem si drepturile de televizare", ne-a declarat Cristian Stoina.

In cazul clubului Rapid, potrivit directorului executiv, conducerea a achitat doar debitul Asociatiei ProRapid, nu si dobinzile sau penalitatile.

In acest sens, a fost trimisa o scrisoare pentru declararea patrimoniului, urmind ca eventualele bunuri sa fie scoase la licitatie. In cazul UFC Rapid, care are o datorie de aproximativ 500.000 de euro, recuperarea treneaza, intrucit giulestenii se afla in proces la faza de recurs. Potrivit unor surse fiscale, litigiul s-ar putea incheia abia in februarie.

Sportul si FC National n-au platit nimic

Celelalte doua cluburi bucurestene, Sportul Studentesc si FC National, pot avea, pe termen scurt, cel mai mult de suferit, ele fiind singurele cluburi care n-au platit absolut nici un ban. "Studentii" reprezinta singurul club ce nu a infiintat societati noi fara datorii care sa preia activele, astfel ca orice bani rezultati din transferuri sint automat redirectionati spre Fisc. "Am inteles ca domnul Siman vrea sa vinda doi jucatori. Ii privim indeaproape", sustine Stoina.

In ceea ce priveste clubul FC National, DGFP a facut plingere penala pentru stopaj la sursa, ceea ce inseamna ca au retinut impozitele din salarii, dar nu le-au virat catre stat, ci le-au folosit. "Daca organele de ancheta demareaza inceperea urmaririi penale, cei care se fac vinovati vor plati", ne-a precizat Cristian Stoina.

Bodu: "Vom face recurs la Steaua"

"In fotbal este o mare tentatie de a nu plati obligatiile la stat", a declarat ieri presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu. Din momentul in care a anuntat ca pune sechestru pe activele cluburilor, conducatorii acestora au inceput sa plateasca. Bodu spune ca Dinamo a platit 750.000 de euro, urmind sa mai vireze la Trezorerie alti 250.000. Rapidul si-a achitat jumatate din suma, iar cluburi ca FC Vaslui si Poli Timisoara au scapat de ea. In ceea ce priveste Steaua, Bodu a declarat ca e de datoria lui sa faca recurs la decizia Judecatoriei Sectorului 3 de ridicare a sechestrului asupra averii lui Gigi Becali. Datoriile din fotbal se ridica la aproape 50 de milioane de euro, in prezent lucrin-du-se la un act normativ prin care sa se acorde unele facilitati.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.