Elvetienii s-au calificat eroic, miercuri seara, la Cupa Mondiala din Germania, dupa ce au pierdut cu 2-4 meciul retur cu Turcia, disputat la Istanbul. Primiti cu injuraturi, oua si rosii la sosirea in marele oras, elvetienii nici nu puteau banui ca adevaratul infern se va declansa, de fapt, pe stadionul "Sukru Saracoglu". Meciul propriu-zis a fost cu adevarat nebun.

Oaspetii, al caror imn a fost fluierat copios, au deschis scorul din penalty in min. 2, profitand de un hent in careu comis de Alpay. Turcii, insa, nu au renuntat, reusind sa intoarca rezultatul la 3-1 in minutul 52. Ultima jumatate de ora s-a jucat aproape numai la poarta lui Zuberbuhler, dar pe contraatac Streller a dat lovitura in min. 84, profitand de gafa lui Selcuk. Golul marcat de Tungay (89) nu a mai avut decat darul de a transforma in furie amaraciunea otomanilor ca au pierdut calificarea, la vestiare avand loc scene de cosmar.

Dupa ce au scapat cu greu de proiectilele aruncate din tribune de suporterii turci, oaspetii au fost luati in primire de adversarii de pe teren. Stephane Grichting a fost lovit cu piciorul in zona genitala, fiind transportat de urgenta la spital, Verdictul medicilor: canalul urinar perforat. si alti jucatori elvetieni, printre care Johann Vogel si Benjamin Huggel, precum si antrenorul portarilor, Erich Burgener, au fost agresati de membrii serviciului de securitate turc sau de jucatorii reprezentativei tarii-gazda. Mai mult, pentru a nu se inregistra luptele care aveau loc la cabine, politistii turci nu au ezitat sa-i loveasca chiar si pe propriii jurnalisti! Nu este mai putin adevarat, insa, faptul ca si elvetianul Huggel a contribuit din plin la declansarea razboiului de la vestiare, el lovindu-l cu piciorul, la finalul meciului, pe un membru turc din staff-ului tehnic.

Acest scandal monstru a avut darul de a-l scoate din sarite pe presedintele FIFA, Joseph Blatter. Boss-ul FIFA s-a declarat "furios" si a promis sanctiuni exemplare, care ar putea merge pana la excluderea Turciei de la preliminariile Cupei Mondiale din 2010. "Ceva nu merge cum trebuie in fotbal. Nu am vazut niciodata asa ceva", a spus Blatter pe un post de radio elvetian. FIFA asteapta acum rapoartele oficiale, iar verdictul in ceea ce priveste soarta Turciei va fi dat inaintea tragerii la sorti a turneului final din 2006, care va avea loc la 9 decembrie la Leipzig.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.