Apropiatele alegeri de la FR de Gimnastica au agitat foarte serios apele in interiorul forului condus de peste 16 ani de vesnicul Nicolae Vieru. Faptul ca gimnastica autohtona, la nivel feminin, este in pragul unei crize fara precedent, iar presedintele ar putea sa nu mai fie reales, l-a determinat pe Nicolae Vieru la un atac extrem de virulent, indreptat, culmea, chiar impotriva cuplului de antrenori Octavian Belu si Mariana Bitang, pe ale caror uriase performante a stat bine mersi mai bine de un deceniu si jumatate.

Dupa ce, cu o zi inainte, antrenorul actual al Catalinei Ponor, Matei Stanei, dar si antrenoarea Eliza Stoica i-au atacat in termeni duri pe cei mai titrati antrenori romani din toate timpurile, declarand ca desfiintarea lotului olimpic li se datoreaza in totalitate, ieri, presedintele FRG le-a tinut isonul, lansandu-se intr-o tirada impotriva celor doi. "Belu si Bitang trebuie sa-si asume intreaga responsabilitate pentru desfiintarea lotului olimpic. In ciuda a tot ce au facut bun, in prezent, ei sunt vinovati de raul din gimnastica romaneasca. Faptul ca si-a prezentat demisiile intr-un moment dificil este nu numai un act de lasitate, cat, mai ales, o greseala profesionala pe care nu au dorit, dar erau datori sa si-o asume!", si-a inceput atacul Nicolae Vieru.

Culmea, nu isi reproseaza nimic!

Presedintele FRG spune ca nu are nici o vina pentru desfiintarea lotului olimpic, pentru ca acesta exista si fara Belu si Bitang inca de la 1 ianuarie 2005. "Despre desfiintarea lotului olimpic vorbiti voi, ziaristii, care habar nu aveti ce se intampla in gimnastica romaneasca si care vreti tot timpul scandal. Lotul olimpic exista, la el se pregatesc sportivii pentru Olimpiada de la Beijing. Nu a murit gimnastica fara Belu si Bitang, sa stiti, nu ei sunt unicii care pot fi antrenorii lotului national. Repet, Federatia le-a creat toate conditiile, ei au fost cei care nu au mai vrut sa continue. Personal, nu-mi reprosez nimic, intrebati-i pe ei de ce au preferat sa renunte atunci cand le-a fost greu. Pana la urma, succesele nu li se datoreaza numai lor, a fost o intreaga echipa care a muncit, din spate, la marile performante din care si-au facut nume doar ei. Daca ar fi avut demnitate, apareau in fata si la greu, nu numai atunci cand le-a fost bine. Repet, meritele lor sunt incontestabile, dar, daca gimnastica feminina romaneasca trece prin acest moment greu, vina este a lor, pentru ca au renuntat foarte usor", a mai comentat Nicolae Vieru.

'Avem antrenori de talia si competenta lor>>

Rugat sa comenteze sansele la medalii ale sportivelor noastre la apropiatele Campionate Mondiale de la Melbourne, presedintele FRG a fost, de asemenea, extrem de transant: "Matei Stanei are tot dreptul sa vorbeasca, pentru ca el a descoperit-o pe Catalina Ponor, si tot el este foarte aproape de a cuceri, alaturi de aceasta sportiva, aurul mondial. L-am inteles atunci cand i-a atacat pe Belu si Bitang, pentru ca era sa pierdem o mare sportiva. Aproape sigur, dupa Mondiale, Ponor se va retrage. Din pacate, pare sa nu mai aiba aceeasi tragere de inima, desi s-a pregatit excelent pentru ultima ei competitie", ne-a mai spus, ieri, Nicolae Vieru. Vizavi de viitorul antrenor al lotului national, presedintele FRG a incercat sa fie diplomat, chiar daca nu i-a reusit: "Ii asteptam, in continuare, pe Belu si Bitang. Daca nu vor veni, nu ne facem griji. Avem destui antrenori de talia si competenta lor!".

Octavian Belu: Ca sa scape unii de griji, poate plec in strainatate!

Domnule Belu, ati devenit tinta atacurilor domnului Vieru...

Am vazut, dar nu vreau sa duc un razboi mediatic cu nimeni. Este, insa, surprinzator ca domnia-sa s-a lansat in afirmatii defaimatoare la adresa mea si a Marianei Bitang, cu atat mai mult cu cat, de cand am plecat de la lotul olimpic, nici eu, nici ea nu am facut vreo declaratie publica si nu ne-am dat cu parerea asupra cuiva, nici din cadrul Federatiei, nici al sportivelor sau antrenorilor.

Sunteti acuzat ca ati fi principalul vinovat pentru desfiintarea lotului olimpic!

Am auzit si eu ca am fost acuzat de acest lucru. Cred ca domnul presedinte o face intentionat, pentru ca stie exact ce s-a intamplat acolo. Problemele in gimnastica nu au aparut in acest an, eu i le-am semnalat din 2003! Apoi, exista niste stenograme care pot dovedi ca nu noi suntem vinovati si ca desfiintarea lotului olimpic a fost dorinta sportivelor si a federalilor. Dar nu trebuie sa caut eu scuze pentru ceva ce nu am gresit. Se vede de la o posta ca este vorba despre un atac premeditat impotriva mea si a Marianei Bitang, care intervine in momentul in care noi ne-am detasat de FRG. Nu inteleg, insa, de ce atata rautate, dintr-o data, asupra noastra.

Este exclus sa reveniti la carma lotului national feminin daca Nicolae Vieru nu va mai iesi presedintele FRG?

Nu comentez, momentan, nimic. Voi vorbi mai mult dupa Mondiale. Nu este, exclus, insa, sa dau curs vreunei oferte venite din afara, pentru ca, iata, nu mai am loc aici, in Romania, de unii care nu mai pot de grija noastra.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.