Pentru a doua oara consecutiv, Comitetul Executiv al forului international olimpic a respins candidatura Nadiei Comaneci la functia de membru in CIO, dar a luat in calcul dosarele reprezentantilor Gambiei, Arubei si Malaieziei.

Romania a ramas din nou pe tusa celui mai important for sportiv din lume. Comitetul Executiv al forului international olimpic, intrunit in aceasta saptamina, a respins, pentru a doua oara consecutiv, candidatura Nadiei Comaneci la functia de membru CIO. In schimb, au fost retinute urmatoarele dosare: Beatrice Allen, vicepresedinte al Comitetului Na-tional Olimpic din Gambia, Nicole Hoevertsz, secretar general al CNO din Aruba, Printul Tunku Imran, presedintele CNO din Malaiezia, Francesco Ricci Bitti, presedintele Federatiei Internationale de Tenis si Hein Verbruggen, vicepresedintele Uniunii Cicliste Internationale. Decizia vine dupa ce si Ion Tiriac a fost respins de doua ori, ultimul nostru membru in CIO fiind Alexandru Siperco, acuzat de coruptie in 1998.

Esec in linie

Implicarea sa in episodul "Nurofenul" la JO de la Sydney l-a costat pe Ion Tiriac functia de membru CIO. In numai un an, ambele candidaturi ale sale pentru acest post au fost respinse de membrii forului olimpic, pe motiv ca romanul a avut o atitudine necorespunzatoare fata de CIO, in timpul si dupa incheierea JO din Australia. Dindu-si seama ca nominalizarea sa la aceasta functie nu are sanse de izbinda, Tiriac a decis sa schimbe tactica. El a apelat la "imaginea" Nadiei Comaneci, sperind ca astfel Romania isi va face loc din nou in CIO. Nici de aceasta data insa demersurile sale nu au fost incununate de succes. Anul trecut, dosarul fostei gimnaste nu a fost acceptat, pe motiv ca Nadia nu are resedinta in Romania.

Facturile Nadiei la CIO

"Un motiv aberant. Le-am trimis domnilor de la CIO facturile de la intretinere, energie electrica sau telefon pe care Nadia le achita luna de luna in Romania", spunea la vremea respectiva Tiriac. Desi presedintele CIO a promis ca dosarul Nadiei va fi rediscutat anul acesta, numele fostei gimnaste nu se regaseste pe lista pentru 2006. "Nadia este greu de definit pe cine reprezinta, ea avind dubla cetatenie. A sustinut candidatura New York-ului, dar dosarul ei la CIO este intocmit de Romania. Pentru aceste posturi, in CIO se dau lupte intercontinentale. Aici se afla cheia acestei respingeri repetate", au afirmat surse din Comitetul Olimpic Sportiv Roman. Cu aceasta opinie nu este insa de acord si Ion Tiriac: "35% dintre membrii CIO au dubla cetatenie". Se pare ca COSR va reconsidera candidatura Nadiei, urmind sa-si indrepte atentia catre o alta personalitate a sportului romanesc.

"Nu conteaza cine candideaza. Important este sa reusim sa punem mina pe un loc in CIO, pentru ca astfel am ajuta enorm sportul romanesc. Personal, nu as fi deranjata in cazul in care cei de la COSR ar decide sa depuna dosarul de candidatura al altcuiva. Am fantastic de multe lucruri pe farfurie, dar as fi dat deoparte unele dintre ele pentru a putea ajuta sportul romanesc", a declarat Nadia Comaneci.

Trecut murdar

Desi oficialii COSR neaga, reticenta forului olimpic international de a promova un roman in rindurile membrilor sai ar putea fi legata de scandalul de coruptie in care a fost implicat, dupa moartea sa, Alexandru Siperco. Presa australiana a sustinut ca ginerele lui Siperco ar fi fost angajat ca inginer la caile ferate din statul New South Wales, pentru ca romanul sa favorizeze candidatura orasului Sydney la organizarea JO din 2000. "Probabil ca avem o bulina neagra la ei! Dar trebuie sa gindim pozitiv, cine stie", a concluzionat Nadia Comaneci.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.