Lumea fotbalului din Romania este oripilata. Meciul Rapid-Steaua, ultima partida a etapei a X-a si ultimul mare derbi al anului, a fost la un pas de-a se transforma intr-un incredibil macel.

Cuvintele de ordine ale suporterilor rapidisti si stelisti prezenti duminica seara pe stadionul din Giulesti au fost violenta, furie, dementa. Toate trei la superlativ, toate trei ilustrand perfect cosmarul in care traieste de ani rai si tristi fotbalul romanesc. Un fotbal pastorit de Federatia lui Mircea Sandu si de Liga lui Dumitru Dragomir.

De fapt, semne ale incidentelor de duminica seara au aparut de foarte multa vreme si era de datoria zecilor de "comitete si comitii" ale Federatiei Romane de Fotbal si ale Ligii Profesioniste de Fotbal sa le starpeasca din fasa. S-ar fi putut taia in carne vie, asa-zisilor suporteri scotandu-li-se din cap salbaticul slogan adresat fortelor de ordine, dar si diriguitorilor fotbalului: "Nu va puneti cu noi!"

Revenind la meciul de duminica seara, rapoartele Politiei si ale Jandarmeriei vorbesc despre numeroase incidente petrecute cu mult inainte de primul fluier al nefericitului arbitru Alexandru Tudor. Nefericit, pentru ca a scapat meciul din mana chiar din primele minute, n-a sanctionat drastic iesirile nervoase ale jucatorilor gata sa se ia de cateva ori la bataie, a luat decizii anapoda (nu i-a acordat, de exemplu, cartonas rosu lui Rada la un fault grosolan si periculos asupra lui Radoi, dar l-a scos mult prea usor la un obisnuit fault de meci comis de Banel Nicolita asupra lui Daniel Nicolae).

Dar, pana la aceste evenimente care au marcat meciul, au avut loc alte si alte intamplari ce prevesteau violenta, dementa si furia de pe gazon si din tribune. Astfel, rapoartele fortelor de ordine consemneaza ca la ora 18.25, in tramvaiul 35, doi rapidisti au "binevoit" sa sparga doua geamuri. De ce? Pentru ca, probabil, asa le-a venit lor! La ora 18.35, un grup de 300 de suporteri stelisti au atacat cu pietre un tramvai cu suporteri rapidisti. De ce? Pentru ca rapidistii sunt dusmanii lor de moarte! Suporterilor implicati in aceste incidente n-ar fi trebuit sa li se permita sa intre pe stadion.

Tot rapoartele consemneaza ca, in min. 30 al partidei, cand Banel Nicolita a primit cartonasul rosu, stelistii au rupt si aruncat inspre teren bucati din scaunele de plastic ale tribunei. Se precizeaza in rapoartele cu pricina ca vor fi analizate imprimarile video ale tribunelor si vor fi identificate persoanele implicate in conflictele care au dus la intreruperea, in doua randuri, a partidei. In legatura cu cele doua intreruperi, colonelul Daniel Georgescu, seful dispozitivului de jandarmi prezent la meci, a declarat ca i-a comunicat observatorului Valentin Alexandru si arbitrului Tudor ca jandarmii isi asuma intreaga raspundere pentru protectia spectatorilor.

Oprirea partidei, a precizat colonelul, ar fi putut degenera in conflicte violente intre suporteri si ar fi periclitat in mod grav siguranta cetatenilor prezenti la meci. Un comunicat al Jandarmeriei precizeaza ca toate solicitarile de pana acum ale fortelor de ordine nu s-au concretizat decat in decizii neimportante fata de amploarea fenomenului. Directia Generala a Jandarmeriei Municipiului Bucuresti propune ca, in conformitate cu Regulamentul Activitatii Fotbalistice, Comisia de Disciplina a LPF sa ia cele mai drastice masuri, chiar si suspendarea terenurilor de joc din Ghencea si Giulesti.

Apropo de respectiva Comisie, presedintele acesteia, Doru Viorel Ursu, a anuntat o sedinta de urgenta in cadrul careia vor fi luate cele mai drastice masuri, dumnealui reiterand ca, vizavi de incidentele de pana acum petrecute pe stadioane si in tribune, si-a prezentat, mai demult, o demisie formala tocmai pentru a trage un semnal de alarma maxima asupra recrudescentei acestui fenomen devenit un veritabil flagel al fotbalului romanesc. Numai ca demisia sa, formala sau nu, n-a fost receptata la adevarata sa dimensiune.

De catre cine? De catre conducatorii FRF si ai LPF. Ambele institutii, conform unor vechi obiceiuri, au "pus batista pe tambal", cum plastic se pronunta Doru Viorel Ursu, si violentele nu numai ca nu au incetat, dar au luat o amploare care a atins apogeul duminica seara, pe stadionul din Giulesti. Un stadion in care sloganurile rasiste au excelat pana la paroxism, contrazicand opinia mai marilor fotbalului romanesc ca UEFA si FIFA ne amendeaza aiurea si fara motiv pentru scandarile si bannerele antirasiste afisate de suporteri pe aproape toate stadioanele tarii.

Colac peste pupaza, la acest meci de trista amintire, Dumitru Dragomir, presedintele LPF, si-a dat in petic rau de tot, adica si-a dat arama pe fata, fiind ingrijorat dumnealui, ca activistii de altadata ai partidului unic, ca la meci participa insusi presedintele tarii si ca, vezi Doamne, ce-o sa zica si ce-o sa creada Presedintele. In pofida tuturor prevederilor si a regulamentelor care spun ca decizia de intrerupere totala a unui meci o ia doar arbitrul central, dupa ce se consulta cu observatorul meciului, vajnicul si ulravigilentul fost militian Dumitru Dragomir a pus mana pe un mobil si, din tribuna, i-a dictat arbitrului sa fluiere imediat continuarea meciului, ceea ce s-a si intamplat, arbitrul insusi afirmand ca "nu reiau meciul decat daca suna Dragomir".

Cand cel mai bine cotat arbitru roman declara ce-a declarat, nu se intelege, oare, ca arbitrii romani inca sunt la discretia maharilor din fotbalul romanesc?! Si intrebarile legate de aceasta intempestiva implicare a lui Dumitru Dragomir intr-un meci aflat in plina desfasurare ar putea continua, cazul fiind, dupa parerea noastra, unic in fotbalul european si mondial.

Vizavi de acest incalificabil gest, Comisia de Disciplina trebuie sa se sesizeze din oficiu si sa-l amendeze pe Dumitru Dragomir cu maxima severitate. Altfel, una vorbim si alta fumam, sau, mai plastic vorbind, bagam carbuni la inspaimantatorul si salbaticul slogan: "Nu va puneti cu noi!"

Rapid a platit datoria dar se judeca pentru ea

Uniunea FC Rapid a platit ieri integral datoriile restante la bugetul de stat. "George Copos a platit toate datoriile la fotbal", ne-a declarat, aseara, Dorin Tiganas, purtatorul de cuvant al Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala (ANAF). George Copos, patronul FC Rapid, a declarat, ieri, ca a platit la bugetul statului suma de 1.511.465 lei noi, datorata de UFC Rapid, fostul administrator al gruparii giulestene.

Dinu Gheorghe, presedintele clubului de fotbal Rapid, explica insa situatia reala: "UFC Rapid a platit toate datoriile la stat azi (ieri - n.r.), dar Fundatia PRO Rapid se afla in proces cu Ministerul Finantelor si orice plata este suspendata pana se va pronunta sentinta finala, nu am nimic de comentat in legatura cu aceste datorii." La initiativa vicepremierului George Copos, Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, si conducatorii unor cluburi de fotbal din diviziile A si B au convenit, in cadrul unei intalniri, de comun acord, ca datoriile din documentele fiscale sunt reale si trebuie achitate, potrivit Fiscului, "in cel mai scurt timp posibil".

"Ministerul Finantelor considera ca problema taxarii cluburilor de fotbal trebuie rezolvata intr-un sistem coerent legat de sportul romanesc si de eventualele stimulente care pot fi acordate pentru dezvoltarea intregului fenomen sportiv din Romania", sustine Dorin Tiganas.Agentia Nationala pentru Sport, federatiile sportive, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei urmeaza sa discute masuri concrete - inclusiv stimulentele - necesare pentru dezvoltarea fotbalului romanesc.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.