Jesse Owens a fost filmat de nazisti in 3D, cu o camera stereoscopica, in timpul Jocurilor Olimpice de la Berlin din 1936.

Renumitul atlet de culoare american a cucerit patru medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936.

Performanta atletului american a facut senzatie in lumea intreaga in acele vremuri, insa i-a suparat teribil de mult pe liderii nazisti, care sustineau principiile doctrinei ariane, informeaza MEDIAFAX.

Joseph Goebbels, ministrul Propagandei Publice in timpul regimului lui Adolf Hitler, spunea, in jurnalul sau, ca acele victorii obtinute de Jesse Owens reprezinta "o rusine" pentru rasa caucaziana.

Cineastul australian Philippe Mora, care a declarat la inceputul acestui an ca nazistii din timpul celui de-al treilea Reich au utilizat tehnologia 3D in filmele propagandistice de dinainte de cel de-Al Doilea Razboi Mondial, a descoperit o serie de dovezi care confirma faptul ca o camera stereoscopica sofisticata a fost utilizata pentru a inregistra performantele atletilor, in timp ce acestia treceau linia de sosire, in cadrul probelor atletice desfasurate pe stadionul olimpic din Berlin.

Un sistem de doua camere identice Zeiss Ikon, declansate de pistolul care dadea startul in cursele de pe stadion, filma aceste curse de pe un turn inalt. Cele doua camere au fost concepute pentru a inregistra cu acuratete performanta fiecarui atlet si pentru a-i departaja pe invingatori cu ajutorul unor fotografii la linia de sosire.

Potrivit unui raport din acea vreme, intocmit de Gottfried Philipp, membru in echipa care a conceput acest sistem video pentru compania Braunschweig U. Technology, acele fotografii erau developate in cel mult sapte minute si aratate apoi arbitrilor, care le examinau cu atentie.

Jesse Owens a castigat la Berlin patru medalii de aur, impunandu-se in patru probe: 100 metri plat, 200 metri plat, saritura in lungime si stafeta de 4 x 100 metri. Performanta sa a fost egalata dupa multe decenii de celebrul Carl Lewis, care s-a impus in aceleasi probe la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din anul 1984.

Citeste si:
Sase momente clasice in istoria Jocurilor Olimpice
Sase momente clasice in...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.