Inca de la venirea lui Oleg Protasov in Ghencea, reporterii Gazetei au urmarit antrenamentele pe viu. Au descris sedintele de pregatire desfasurate intr-un spirit inedit pentru Romania. Astazi, punem cap la cap, pentru dumneavoastra, observatiile jurnalistilor, precum si marturii ale fotbalistilor stelisti, culese dupa victoria incredibila din Cupa UEFA: 4-0 cu Lens. Toate acestea povestesc despre un antrenor rece in afara echipei, dar extrem de inventiv, pasionat si profesionist in tot ceea ce tine de meseria sa si de colectivul pe care-l pregateste. Ce fel de antrenamente face in Ghencea, de ce nu-si cearta jucatorii cind gresesc, cum se comporta in vestiar si pe banca, adica totul despre metodele lui Oleg Protasov

Olaroiu, Hagi, Zenga, Dan Petrescu. Ei au refuzat sa preia in vara pe Steaua. Si s-a ajuns la varianta Oleg Protasov. Cum? Explica Gigi Becali: "MM Stoica era disperat. Nu stia ce sa mai faca, pe cine sa mai aducem si atunci s-a decis sa-l ia pe Protasov". Presedintele din Ghencea a ajuns la ucrainean prin intermediul unui prieten din Cipru, foarte bun amic cu Protasov.

Desi inceputul a fost mai anevoios, cu pierderea Supercupei Romaniei si ratarea calificarii in grupele Ligii Campionilor, Protasov a reusit prin ultimele evolutii ale echipei sa convinga ca este antrenor de top. "Se pliaza mai bine Protasov pe stilul echipei decit Zenga", spune MM Stoica despre cel care a condus echipa din Ghencea, joi seara, catre cea mai clara victorie a Stelei in cupele europene in ultimii 13 ani.

Toate antrenamentele sint de finalizare

90 la suta din sedintele de pregatire pe care Protasov le conduce in Ghencea sint exercitii si faze de finalizare. Dar nu oricum, ci numai imitind situatii de joc, adica atacantul nu este lasat sa suteze la poarta aflindu-se singur cu portarul, asa cum se intimpla pe vremea lui Victor Piturca, ci schemele sint facute cu fundasii incercind sa blocheze virfurile.

3 goluri pe meci este media pe care Steaua a reusit-o pina acum in partidele disputate pe teren propriu in cupele europene

Se foloseste mereu mingea

Nu exista antrenament al Stelei, chiar si cele fizice, la care sa nu fie prezenta mingea. Chiar si incalzirea se face folosindu-se balonul. Cum? Protasov tine mingea in mina, iar jucatorul este in fata lui la 6-7 metri. Ii da drumul mingii sa cada, moment in care elevul sau pleaca in sprint si trebuie sa atinga balonul cu orice parte a corpului pina ca el sa cada a doua oara pe pamint.

Toata echipa in atac

Oleg cere tuturor elevilor sai sa ajunga in gura portii, indiferent ca respectivul e fundas, mijlocas sau atacant. "Le tot repeta mereu ca nu e nevoie sa te retragi dupa ce urci in atac, ci poti ramine in presing departe de propria poarta. Cu Dinamo am reusit acest lucru doar 45 de minute, dar apoi cu Farul si cu Lens am tinut presiune in terenul advers aproape 90 de minute. Exact asta vrea Oleg de la Steaua", a spus ieri secundul Stefan Stoica.

10 este numarul jucatorilor care au marcat cel putin un gol pentru Steaua in Divizia A si in cupele europene, din totalul de 18 fotbalisti de cimp folositi de Protasov in aceste partide

Exercitii distractive

Ucraineanul aduce si mult zimbet in sedintele de pregatire. Exemplu: totii fotbalistii stau intinsi pe spate, in stinga si in dreapta lui Oleg. Acesta face semn cu miinile intr-o anumitam directie. Cei care se afla deja in acea directie trebuie sa fuga sa nu fie prinsi de ceilalti coechipieri. De multe ori insa, Protasov duce miinile in sus, in jos sau in ambele directii, debusolind jucatorii, care alearga fiecare in ce directie apuca, se ciocnesc unii de alti. Atmosfera e destinsa, munca pare mai usoara.

SCHEME
Nimeni nu sta pe teren

Doua exercitii demonstreaza modul in care Protasov le cere elevilor sai sa fie intr-o permanenta miscare pe teren. Se joaca "4 contra 2", numai ca jucatorul care se afla la mijloc trebuie sa o recupereze desi se afla tot timpul in marcajul unui coechipier. Apoi, se joaca "3 contra 1", dar cei 3 jucatori care paseaza intre ei trebuie sa-si schimbe mereu pozitia (foto).Nici un moment de respiro.

"Ce m-a impresionat cel mai mult in jocul Stelei in partida cu Lens? Miscarea jucatorilor in teren, apoi presingul fantastic facut pe toata durata jocului"
Dorinel Munteanu

Tacut in afara gazonului

Desi multi antrenori fac un adevarat cult din a discuta cu elevii lor si in afara antrenamentelor, un exemplu fiind Anghel Iordanescu, care iesea cu cite un elev de-al sau prin parc inaintea unui meci important pentru a-i ultimele sfaturi, Protasov nu e adeptul acestei metode. "Foarte putin vorbeste cu jucatorii in afara gazonului, chiar deloc. Ce le spune la antrenamente si inaintea meciurilor, cam atit si nimic mai mult".
"Nu stiu ce-mi face de pot sa joc atit de bine. Numai cind il vad stind linistit pe banca, imi vine sa rup norii pe gazon"
Gabriel Bostina

Evita sa-l strige pe nume

De la venirea sa in Ghencea, Protasov nu le-a spus elevilor sai cum sa-l strige. Cei mai multi ii zic "coach", dar si Mister. "Se cam feresc sa-i spuna Oleg. Unora le mai scapa si se simt jenati, desi Protasov nu e deranjat niciodata de acest lucru", povesteste secundul Stefan Stoica.

"Cind vezi atita bun simt si atita respect din partea antrenorului tau, joci si de rusine gindindu-te ca n-o sa-l poti privi in ochi la final daca nu ai facut tot ce a zis el"
Banel Nicolita

Nu-si cearta jucatorii

Se supara vreodata Protasov pe elevii sai? Secundul Stefan Stoica spune ca ucraineanul "e de obicei calm, chiar si atunci cind face un repros. De regula, daca un jucator greseste ceva la un antrenament, nu-i spune atunci, o face in drum spre vestiare, cind deja a luat sfirsit sedinta".

"Ce rost are ca unui jucator care si asa e darimat dupa o prestatie proasta sa-i mai dau si eu doua suturi? Nu asa se rezolva lucrurile si modul meu de lucru e cu totul altul"
Oleg Protasov

CARACTERIZAREA LUI GIGI BECALI
"Nu-i streseaza in timpul meciurilor"

Cind e intrebat despre Oleg Protasov, patronul Stelei, Gigi Becali, spune ca "el are un stil aparte, deosebit. E foarte linistit si, datorita faptului ca nu-si cearta elevii in timpul meciurilor, echipa se concentreaza la joc, pentru ca fotbalistii nu mai sint stresati. Meritul lui este ca a stiut sa speculeze talentul si calitatile jucatorilor, pentru ca totusi i-am pus la dispozitie o echipa foarte valoroasa. Putea sa vina cel mai mare antrenor din lume. Daca n-avea fotbalisti, degeaba. Protasov a gasit aici niste caractere, care nu beau, nu fumeaza, nu birfesc".

"Mentalitatea lui este total diferita fata de ceea ce este in Romania. Stie exact ce sa ceara de la tine si rezultatele pe care le-a obtinut au demonstrat ca are valoare"
Victoras Iacob


Despre autor:

Gazeta Sporturilor

Sursa: Gazeta Sporturilor


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.