Daca am trait cu emotie ultimele zile pana la meciul Finlanda-Cehia, in privinta echipei de tineret am asteptat cu calm deznodamantul care a anuntat o noua ratare a calificarii trupei conduse de Florin Marin. Cehia a invins in deplasare Finlanda cu 3-1 si, alaturi de Olanda, merge la barajul pentru Campionatul European - Under 21.

In afara primelor doua echipe din grupa noastra s-au mai calificat la baraj: Danemarca, Ucraina, Portugalia, Franta, Elvetia, Italia, Slovenia, Germania, Anglia, Belgia, Serbia-Muntenegru, Croatia si Ungaria.

Un nou esec pe final

Ultima calificare a nationalei noastre de tineret la un turneu final a fost in 1998, echipa fiind condusa atunci de Victor Piturca. In ultimii 25 de ani, tineretul mai are o singura performanta notabila - participarea la campionatul mondial gazduit de Australia in 1981. Foarte putin pentru o echipa pe la care au trecut fotbalisti tineri de mare valoare, multi dintre ei cunoscand consacrarea la echipa nationala. Istoria s-a repetat si in aceasta ultima campanie de calificare, ratata din nou.

Antrenori de ocazie

De fiecare data cand s-a pornit la drum, s-a vorbit despre cat de buna si valoroasa este echipa noastra si, plecandu-se de aici, a inceput si calcularea sanselor. Asa s-a spus si despre formatia care a ratat acum calificarea. Nu au fost vorbe in vant. La tineret au evoluat jucatori de certa valoare, titulari la echipele lor de club - Plesan, Pulhac, S. Radoi, M. Constantin, Surdu, Nastasie, Prepelita, Zicu, Marica, iar multi dintre ei au ajuns cu formatiile lor in grupele Cupei UEFA.

Ce i-a lipsit atunci echipei de tineret pentru a face performanta? In primul rand, spunem noi, antrenorul care sa puna in valoare acest pachet de jucatori valorosi. Pe la nationala de tineret au trecut, de-a lungul anilor, cu exceptia lui Victor Piturca, antrenori care in momentul numirii lor nu aveau loc de munca, fiind demisi de la echipele de club pentru performante slabe. Asa s-a ajuns si la Florin Marin, ultimul tehnician numit de federatie sa califice echipa de tineret la CE - Under 21. O alegere proasta din capul locului. In tagma antrenorilor, Florin Marin este socotit un tehnician de moda veche, un globetrotter desavarsit, care, in urma rezultatelor slabe, s-a plimbat pe la aproape toate divizionarele A. De la Florin Marin astepta FR Fotbal mare performanta. A fost imposibil ca ea sa vina si s-a vazut din prestatia echipei, chiar in meciurile pe care tineretul le-a castigat. Nu vom merge in trecut si ne vom referi la ultima partida castigata cu Finlanda. O victorie chinuita, cu un gol inscris in primele minute, fara nici o conceptie clara de joc, pentru ca de tactica nu se poate vorbi. Asta stie, asa a condus Florin Marin toate echipele pe care le-a pregatit si era limpede ca nu poate aduce nimic in plus echipei de tineret. Federatia s-a multumit ca are antrenor la echipa, cum de altfel s-a intamplat si in alte dati, bifand cazul ca rezolvat.

"Cenusareasa", o echipa plafonata

Socotita "cenusareasa" echipelor reprezentative, tineretul este rezolvat rapid si mereu cu solutii de compromis, iar antrenorul salvat mereu de scuza: tineretul este sacrificat in favoarea nationalei mari. Foarte bine, nimeni nu poate sa spuna de ce Tamas sau Cocis au fost luati la echipa reprezentativa unde au fost titulari si nu au fost lasati la tineret. Peste tot se intampla asa, lucrurile se cunosc si noi nu putem proceda altfel. Aceasta este si ideea pentru care s-au nascut echipele de tineret. Mutarile nu au insa si darul sa explice evolutiile plafonate ale echipei unde, de multe ori, jucatorii selectionati vin la lot sa indeplineasca o simpla formalitate, unde antrenorii sunt numiti in functie de cartea de munca si daca nu au serviciu.

Problemele echipei reprezentative de tineret nu sunt noi pentru conducerea FRF. Se vorbeste despre ele la fiecare ratare a unei calificari. Salariile tehnicienilor sunt foarte mici, meciurile amicale de pregatire sunt lasate la voia intamplarii, loturile sunt convocate din an in paste, tehnicienii nu-si cunosc elevii decat la antrenamentele din preziua meciurilor. Echipa de tineret a mai ratat inca o data un obiectiv. Poate pentru viitor, totusi, FRF va intreprinde ceva. Nu, insa, numai vorbe si promisiuni.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.