Raminerea Romaniei pe locul doi, care duce la barajul pentru calificarea la CM 2006, depinde de rezultatul partidei Finlanda-Cehia (18.30 - TVR 2). Nordicii au declarat ca vor sa cistige pentru ei, nu pentru noi, respingind ideea unei recompense de la romani.

Finlanda joaca astazi impotriva Cehiei ultima sansa a Romaniei de a mai prinde locul doi in Grupa I si, implicit, barajul pentru CM din Germania. Nordicii nu mai au nici un obiectiv in actuala campanie preliminara, in timp ce elevii lui Bruckner depind de propria evolutie, care trebuie sa se incheie, pentru ei, cu o victorie.

Sesizind diferenta de motivare dintre cele doua tabere, romanii au incercat o abordare tipica Diviziei A, avansind ideea unei recompense. Raspunsul finlandezilor, exprimat de antrenorul reprezentativei, Jyrhi Heliskoski, a fost: "As vrea sa bat Cehia, nu-mi pasa de Romania". Vedeta Samy Hyypia a fost pe aceeasi lungime de unda: "Poate chestii de genul asta se fac in alte parti. Datul banilor se face la voi, in Romania".

La trei zile dupa declaratiile selectionerului si ale jucatorilor reprezentativi, dar imediat dupa reactiile negative ale finlandezilor, si FRF a emis un comunicat in care sustine ca presa este vinovata de spaga promisa si ca institutia condusa de Mircea Sandu "nu are voie sa se implice in incalcarea celor mai elementare norme de fairplay si de respect".

Pornind insa de la comparatia bazata pe valoare, nordicii pornesc cu sansa a doua, elevii lui Karel Bruckner fiind superiori la acest capitol, in ciuda numeroaselor absente, dintre care cele mai importante fiind ale lui Nedved, Koller si, posibil, Baros. De altfel, casele de pariuri ii dau favoriti certi pe oaspeti, cu o cota de 1,4 la victorie, in timp ce egalul sau izbinda gazdelor sint cotate cu 4, respectiv 6.

Destui incerti

In afara absentelor mai vechi, pentru tehnicianul ceh, in momentul de fata, cea mai importanta este situatia lui Milan Baros, care duminica a acuzat dureri la tendonul lui Ahile si nu s-a antrenat. Medicul nationalei cehe, Petre Krejci, a declarat, ieri, ca pare tot mai evident ca Baros nu va putea evolua in aceasta seara, problemele de sanatate neameliorindu-se.

In schimb, UEFA a anuntat federatia ceha ca Ujfalusi si Galasek au drept de joc, ambii avind doar cite un cartonas galben. Nu doar cehii au o lista lunga de absenti pentru meciul de astazi. Ultimul nordic care va rata partida este Aleksei Eremenko, autor a opt goluri in actualele preliminarii, care a fost exclus din lotul antrenat de Jyrhi Heliskoski dupa ce a devenit suspect intr-o ancheta a politiei, legata de un accident rutier. Pe linga Eremenko, de la finlandezi vor mai lipsi Petri Pasanen, Hannu Tihine, Aki Riihilahti si Henri Scheweleff.

"Nu putem sa ne ascundem"

"Meciul de la Helsinki este singurul care ma intereseaza", a declarat Karel Bruckner in momentul in care i-a fost amintita experienta de acum patru ani, cind Cehia a pierdut barajul pentru Cupa Mondiala, contra Belgiei: "Nu vreau sa ma gindesc la baraj, nu am ajuns acolo inca, si nici nu putem aminti dubla cu Belgia". "Nu avem unde sa ne ascundem. Stim ca victoria este singura noastra varianta", a declarat portarul Petr Cech, recunoscind tensiunea existenta in cadrul lotului, in timp ce veteranul Smicer a apreciat: "Cred ca situatia ni se potriveste. In preliminariile pentru Euro ’96, am pierdut in Luxemburg si parea ca nu mai avem sanse. Am cistigat insa tot si, la sfirsit, am primit medaliile de argint in Anglia". Cehii au insa amintiri neplacute de la ultimele doua preliminarii pentru Cupa Mondiala. Astfel, in 1998 au pierdut, acasa, partida decisiva cu Iugoslavia, in timp ce, acum patru ani, Belgia a eliminat Cehia la baraj.

Mircea Sandu: "Fotbalul asta e dat dracu’!"

Presedintele FRF declara ca orice e posibil in meciul de astazi: cehii au multi accidentati, iar finlandezii nu au ce pierde.

In pofida experientei pe care a acumulat-o in fotbalul mare, Mircea Sandu este optimist in privinta sanselor echipei noastre de a prinde barajul pentru CM din 2006. "Se poate intimpla orice. Cehii, chiar daca au echipa foarte valoroasa, sint macinati de accidentari si joaca sub o presiune extraordinara. Doar e un meci decisiv, nu? Finlandezii, ce sa spun… Nu au nici o presiune, in schimb sint foarte ambitiosi. Poate iesi orice rezultat, n-ati vazut ce era sa se intimple la Portugalia - Liechtenstein? Fotbalul asta e dat dracu’!"

Referitor la initiativa "Gazetei sporturilor" de a oferi o prima suplimentara de 10.000 de euro finlandezilor, Sandu a comentat: "Este o grea lovitura pentru imaginea fotbalului romanesc. Nu l-ati vazut pe Jaaskelainen ce spune? Pe el il plateste Bolton, iar la nationala joaca pentru onoare. Superb, nu se mai poate adauga nimic". Altfel, Mircea Sandu se pregateste pentru a doua festivitate de inaugurare a Centrului de la Mogosoaia, in prezenta presedintilor UEFA si FIFA, Josepb Blatter si Lennart Johansson. "Am facut prima ceremonie pentru ca am cazat acolo echipa nationala si momentul trebuia marcat. Acum are loc o a doua festivitate, deoarece atit FIFA, cit si UEFA au contribuit cu bani la risicarea Centrului".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.