Proiectul de modernizare a stadionului "Lia Manoliu" se afla in prima faza, cea a refacerii suprafetei de joc pentru care s-au alocat in jur de 3 milioane de euro. Desi era asteptata la finalul acestei saptamani, patura de gazon, impreuna cu utilajele aferente instalarii, vor sosi saptamana viitoare, cel putin asa ne-a asigurat inginerul-sef al bazei, Stere Nicolae.

Stadiul lucrarilor la suprafata care a fost fatala nationalei atat sub forma sa de plaja, cat si sub cea de orezarie, este unul intermediar. S-a refacut drenajul, s-a asezat stratul de nisip termoizolant si urmeaza sa se puna o parte din vechiul gazon dupa ce acesta va fi tratat, in prealabil, impotriva daunatorilor. Peste acest strat de gazon se vor aseza mult asteptatele rulouri de gazon, operatiune care nu se poate efectua decat cu utilaje speciale, asteptate si ele din Germania.

In conditii optime, tinand cont ca noul gazon are nevoie de 2-3 saptamani pentru "adaptare", la sfarsitul lunii noiembrie s-ar putea juca pe stadion. Ieri se lucra la finalizarea rigolelor, santurile care preiau apa de suprafata de pe teren. Inginerul Stere Nicolae a afirmat ca pe "Lia Manoliu" e putin probabil sa existe situatii ca cea din Giulesti intervenita saptamana trecuta, cand apa a refulat pentru ca sistemul de canalizare central era plin. Sistemul de drenaj de pe "Lia Manoliu" este prevazut cu o pompa care va trimite apa in afara, in reteaua publica. Insa nu drenajul e problema, ci inexistenta fondurilor pentru o centrala termica necesara incalzirii gazonului in sezonul friguros.

Exista riscul nedorit al instalarii noului gazon si al deteriorarii acestuia din cauza inexistentei centralei. Probleme cu fondurile sunt si la pista de atletism. Deocamdata, se lucreaza la infrastructura, fiind gata umplutura de pamant si stratul de balast. Sunt necesare noi fonduri pentru ca firma care se ocupa de intreaga lucrare, Swietelsky Baugesellschaft mbH, sa termine lucrarea la pista.

Stadionul va fi supus unei transformari mult mai vizibile, fiind necesare aproximativ 50 de milioane de euro pentru finalizarea unui proiect arhitectonic propus de Institutul de Arhitectura "Ion Mincu". Acesta presupune imbunatatirea gradenelor, a tribunei oficiale, a sistemului de iluminare si o acoperire partiala a stadionului. El va semana cu Stadionul Olimpic "Ataturk" din Istanbul (sic!), locul in care s-a desfasurat in acest an cea mai frumoasa finala din istoria campionilor europeni.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.