Romania va juca in primul tur a Grupei Mondiale a Cupei Davis in deplasare impotriva puternicei formatii a Statelor Unite ale Americii. Echipa Romaniei nu are in palmares nici o victorie in fata SUA in Cupa Davis, in cele cinci intalniri din aceasta competitie, ultima infrangere inregistrandu-se la Sala Polivalenta din Bucuresti, in 1984, scor 0-5, tot primul tur al Grupei Mondiale.

Zeita Fortuna nu a fost de partea noastra la Paris, unde a avut loc tragerea la sorti a meciurilor din turul intai al Cupei Davis. Sortii au decis ca adversara Romaniei sa fie echipa Statelor Unite ale Americii. In anii de glorie ai tenisului romanesc (1969, 1971, 1972), tricolorii au disputat trei finale in compania americanilor, una la Bucuresti si doua peste Ocean, incheiate cu victoria adversarilor.

Contactat telefonic, Dumitru Haradau ne-a declarat ca meciul va fi foarte greu, insa crede ca atat antrenorii, cat si jucatorii vor face tot ce este posibil pentru a pregati cat mai bine acest meci.

"Aveam posibilitatea sa jucam cu cinci echipe din opt pe teren propriu. Toate echipele din Grupa Mondiala sunt foarte puternice. Faptul ca jucam cu americanii in Statele Unite este o situatie grea. Este un meci foarte dificil pe care trebuie sa-l jucam, impotriva americanilor la ei acasa. Dar sunt convins ca si jucatorii, si Segarceanu, si Marcu deja stiu despre ce este vorba si vor incepe sa se gandeasca ce trebuie facut pentru a avea o sansa. Dupa calculul hartiei este foarte greu pentru orice echipa care joaca impotriva Statelor Unite in deplasare sa aiba prima sansa", a spus Haradau.

In timp ce presedintele FRT, Ilie Nastase, s-a aratat un pic dezamagit de tragerea la sorti. "Ne asteptam la un meci greu. Putea sa fie si Spania, si Argentina, si Australia. Nu putem vorbi de sanse inca. Nu putem sti in ce forma se vor afla jucatorii nostri sau americanii in perioada in care se va juca meciul. Sansa tine de valoare. Ei oricum au un lot mai valoros ca al nostru. Trebuie sa ne luam gandul de la dublu pentru cea mai buna pereche din lume. Asa ca trebuie sa ne gandim mai mult la simplu decat la dublu", a comentat Nastase.

Palmares favorabil americanilor

Pamaresul intalnirilor dintre jucatorii americani si romani este favorabil primilor. Astfel, scorul meciurilor dintre Roddick si Pavel este de 3-1, singura victorie obtinuta de roman fiind la turneul de la Montreal, din 2001. Atunci, Pavel s-a impus, in sferturile de finala, cu scorul de 6-4, 6-7, 6-3, tenismanul roman castigand turneul. Cele patru intalniri Roddick - Pavel au avut loc in anii 2001- primele doua, si in 2002, celelalte doua. Roddick si Hanescu s-au intalnit o singura data la Paris Bercy, in 2003, in turul doi, cand americanul s-a impus greu, cu scorul de 7-6, 7-6.

James Black a castigat ambele intalniri disputate cu Hanescu pana in prezent. Cel doua meciuri au avut loc anul acesta, una fiind la New Haven, in semifinale, scor 7-6, 6-7, 6-1, iar cealalta la Queens, in primul tur, scor 6-2, 6-4.

Tot doua partide a jucat Blake si cu Pavel, una fiind castigata de roman, scor 6-4, 6-4, in sferturile de finala ale turneului de la Houston de anul trecut, iar alta de american, scor 7-6, 6-4, in 2002, in turul intai al turneului de la Cinncinati.

Cuplul format din gemenii Bob si Mike Bryan (27 de ani) este cel mai bun din lume la ora actuala, cei doi strangand in acest an peste 600.000 de dolari premii din meciurile de dublu.

Eliminati de croati in editia precedenta

Echipa SUA a pierdut in acest an in primul tur al Grupei Mondiale, pe teren propriu, in fata Croatiei, scor 2-3, americanii reusind o astfel de contraperformanta doar de sase ori in ultimii 24 de ani. De remarcat ca, dupa ce i-a eliminat pe americani, Croatia a trecut si de echipa Romaniei, dupa o victorie cu 4-1, obtinuta la Split.

Performanta croatilor este cu atat mai importanta, cu cat au invins o echipa a SUA formata din cei mai buni jucatori americani de simplu, conform clasamentului ATP, Andy Roddick si Andre Agassi.

SUA a revenit in Grupa Mondiala dupa ce a invins, la baraj, la sfarsitul saptamanii trecute, echipa Belgiei, cu scorul de 4-1.

In aceasta ultima intalnire, care a avut loc la Leuven, formatia americana a fost compusa din Andy Roddick (23 de ani, numarul 3 mondial), James Blake (26 de ani, numarul 34 mondial), pentru meciurile de simplu, gemenii Bob si Mike Bryan, la dublu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.