Ca si cum nu ar fi fost de-ajuns ca sportul romanesc la nivel de echipa este, in acest moment, la pamant, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, prin noua Lege a muncii, vine sa puna bomboana pe coliva

Concret, in noua lege se specifica extrem de clar ca "strainii care lucreaza in Romania, inclusiv sportivii profesionisti, se supun reglementarilor in vigoare, atat in privinta intrarii, sederii si iesirii de pe teritoriul nostru, cat si in ceea ce priveste conditiile in care acestia pot lucra in Romania".

Ce inseamna acest lucru? Concret, cluburile care beneficiaza de aportul unor jucatori straini vor fi nevoiti sa-i angajeze pe acestia cu carte de munca si trebuie sa le rezolve in timp util problema vizelor. Noua legislatie in materie prevede, de acum inainte, introducerea unui tip special de permis de munca pentru sportivii straini. Din pacate, insa, pentru cluburi, acest lucru inseamna renuntarea la stranieri, fiind, practic, imposibil ca acestia sa mai poata ramane in tara in conditiile in care legea se aplica la fel in cazul unui medic, spre exemplu, si a unui sportiv.

Legea ar putea fi foarte usor fentata

Romanul este, insa, inventiv si a gasit imediat solutia ca sa poata fenta legea. In aceste conditii, multe cluburi si-au trimis jucatorii la facultate, iar cei licentiati au plecat in tara natala, pentru a aduce actele care sa ateste faptul ca sunt absolventi de invatamant superior, acte care urmeaza sa fie recunoscute de catre Ministerul Invatamantului! Mai multi presedinti de cluburi au spus ca noua Lege a muncii este una sablon, care este foarte putin gandita. Desi este una europeana, Legea muncii nu are o logica adecvata, pentru ca in ea se includ atat meseriile, cat si sportul, lucruri cat se poate de diferite.

Chiar si asa, insa, este foarte probabil ca, incepand de anul viitor, tot mai multe sporturi sa isi limiteze numarul de sportivi straini care sa fie legitimati la cluburi. Desi nu se specifica destul de clar in ce va consta noul permis de munca, modul concret in care se va obtine acesta va fi stabilit prin Normele Metodologice ce urmeaza a fi aprobate de Guvern in 30 de zile de la publicarea in "Monitorul Oficial" a Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind permisele de munca, aprobata in sedinta din 22 septembrie 2005. Din cate se pare, in ceea ce inseamna sportul, noul permis de munca va fi obtinut in urma contractului de munca ce va fi incheiat intre club si jucator pe o perioada de minimum un an si care va fi aprobat de catre Ministerul Muncii.

S-a cerut o intalnire cu ministrul Blaga

Mai multi presedinti de federatii de la sporturile pe echipa au cerut o intrevedere cu ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, dar si cu Autoritatea pentru Straini, pentru a gasi o solutie legala, dar si buna pentru sportul romanesc. Astfel, saptamana viitoare va avea loc o intrevedere care poate salva ori care poate pune capac performantelor in sporturile de echipa din Romania. Cel mai probabil, sportivii vor fi incadrati intr-o lege mai veche, cea care priveste activitatile ce nu contravin legilor statului. De altfel, de acum inainte, pentru sportivii straini care vor evolua la echipe romanesti vor fi luate vize de sedere de lunga durata, si nu de scurta durata, ca pana acum.

Declaratii

Cristian Gatu (presedinte FR de Handbal): "Pana la urma, este o lege si ea trebuie respectata. Speram ca se vor gasi solutii viabile si bune pentru ambele parti, desi legea este greoaie si, desi este una europeana, va fi foarte greu de aplicat in cazul sportivilor. Speram sa gasim intelegere la organele abilitate ale statului pentru ca, altfel, va fi foarte greu pentru echipele romanesti".

Carmen Branisteanu (presedinte FR de Baschet): "Am cerut o intrevedere la domnul ministru Blaga, dar si la Autoritatea pentru Straini. In Romania nu exista meseria de sportiv si sper sa gasim o portita legala care sa ne convina tuturor. Un lucru este sigur, cel putin pentru baschet. De acum inainte, pentru sportivii care vor fi legitimati la cluburi din Romania vom solicita vize pentru lunga sedere!"


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.