Transformarea echipei de fotbal Dinamo in societate pe actiuni, schimbare anuntata oficial luni seara, a dat nastere unor reactii contradictorii. In timp ce personajele aflate acum la putere in gruparea "ros-alba" se declara satisfacute si anunta un proces transparent, deschis tuturor celor dornici sa devina actionari, "rechinii" ramasi pe dinafara tuna si fulgera. In toata harmalaia, un singur lucru e cert: marele pagubas ramine statul - si prin el, cetateanul de rind -, care n-a primit nici un ban in schimbul echipei pe care a finantat-o timp de peste patru decenii. Brand-ul, palmaresul, jucatorii, celelalte bunuri - pe scurt, patrimoniul dinamovist - au trecut gratis, in '92, din proprietatea statului in cea privata.

Nicolae Badea (presedintele Consiliului Director de la FC Dinamo), Gigi Netoiu, Cristi Borcea, Vladimir Cohn, Vasile Turcu, Bagher Karimzadeh, Constantin Toma si Petre Badea au avut initial, fiecare, cite unu la suta din actiuni. Ulterior, Constantin Toma si Petre Badea s-au retras. In locul lor a fost cooptat Cornel Dinu, care a primit, de asemenea, unu la suta din FC Dinamo. Fiecare procent costa, in prezent, 50.000 de dolari. Deocamdata, pe dinafara au ramas fratii-impresari Ioan si Victor Becali, care vor de mult sa puna mina pe club. Desi sint puternic sustinuti de vicepresedintele Gigi Netoiu, cei doi n-au reusit inca sa se infiltreze, ceea ce a provocat din partea lor o serie de atacuri "la baioneta".
Un titlu de credit, 10 milioane de lei

Intr-o prima faza, se vor emite titluri de credit. Valoarea unui singur titlu de credit este de 10 milioane de lei (aproximativ 350 de dolari). Pina acum, dupa cum a afirmat presedintele Nicolae Badea, au fost cumparate titluri de credit in valoare de 400.000 de dolari (echivalentul a opt la suta din club). Conform declaratiilor lui Marian Albu, directorul economic de la FC Dinamo, aceste emisii de titluri de credit vor urca bugetul echipei, in 2005, la aproximativ sase milioane de dolari.

Speriati de schimbarile politice

Dincolo de declaratiile oficiale, substratul transformarilor de la Dinamo cuprinde si alte aspecte. Motivatia invocata de conducatori este Legea Sporturilor, care prevede reorganizarea juridica a cluburilor, precum si impulsul performantei, avind in vedere ca oamenii implicati financiar intr-o societate pe actiuni sint mai interesati sa mearga bine treaba decit membrii unei societati non-profit. Legea Sporturilor a fost emisa insa in 2000, iar cea de-a doua explicatie era valabila si acum cinci sau zece ani, fara ca sefii de la FC Dinamo sa se gindeasca la trecerea intr-o formula de societate pe actiuni. O explicatie e furnizata de schimbarile politice petrecute, in ultimele zile, in tara noastra. Conducatorii de la Dinamo, in frunte cu Nicolae Badea si Gigi Netoiu, sint cunoscuti pentru legaturile lor cu PSD si, in special, cu oamenii din anturajul lui Adrian Nastase (Sever Rocsin, unul dintre consilierii prim-ministrului, este membru in Consiliul Director). Insusi Nastase se numara, de altfel, printre membrii fondatori ai clubului. Venirea lui Traian Basescu in postul de presedinte al Romaniei si pericolul ca PSD sa ajunga in opozitie i-a speriat pe actualii sefi de la Dinamo, care au accelerat la maximum procesul prin care urmeaza sa devina proprietari cu acte ai echipei.

Echipa de baza a formatiei Dinamo in 1992

Tene (Stelea) - Kadar, Mihali, Ad. Matei, Selymes - C. Pana, Cheregi, Gerstenmajer, D. Munteanu - Demollari, Moga. Antrenor: Florin Halagian

La vremea respectiva, gruparea "ciinilor rosii" izbutise sa elimine puternica formatie portugheza Sporting Lisabona in turul intii al Cupei UEFA (0-1 in deplasare, 2-0 la Bucuresti). In turul doi, echipa Armeanului a pierdut la lupta in fata echipei italiene Genoa 1893 (1-3 in deplasare, 2-2 la Bucuresti). Se poate lesne observa ca formatia din Soseaua "Stefan cel Mare" era alcatuita din jucatori valorosi, care insumau citeva milioane bune de dolari.

Chestorul Zaharia Toma: "Nici o legatura cu ministerul!"

Chestorul-sef Zaharia Toma, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), ne-a declarat ca procesul de trecere a gruparii FC Dinamo de la o societate non-profit la o societate pe actiuni nu are nici o legatura cu institutia unde lucreaza. "Clubul Sportiv Dinamo - unde este presedinte chestorul Marcel Popescu - se afla, intr-adevar, in subordinea ministerului, pe cind Fotbal Club Dinamo Bucuresti este o societate privata. CS Dinamo are toate sectiile, mai putin cea de fotbal, care s-a desprins in urma cu circa zece ani si a format FC Dinamo", explica chestorul Zaharia. Insa citiva oficiali MAI au ramas legati de societatea privata FC Dinamo pina acum mai bine de un an. "Si eu, si chestorul Nicolae Berechet ne-am retras din Consiliul de Administratie al FC Dinamo cind a aparut Legea 116 si nu mai puteam face parte din conducerea unor societati private. Acum nu mai am nici o legatura cu echipa de fotbal, care are propriul statut. Este societate privata, iar cei care sint actionari acolo, Nicolae Badea, Vladimir Cohn, Cristi Borcea etc., o pot vinde, o pot cumpara, pot face orice doresc cu ea. Ii priveste", ne-a declarat secretarul de stat. Potrivit chestorului Zaharia Toma, exista totusi o relatie contractuala intre FC Dinamo si CS Dinamo, in sensul ca echipa de fotbal a inchiriat stadionul si anexele (care apartin in continuare Internelor) de la CS Dinamo. (Alina Grigore)

Chestorul Marcel Popescu: "Daca lucrurile vor merge prost, ne vom intoarce la forma actuala"

Chestorul Marcel Popescu , comandantul Clubului Sportiv Dinamo, face parte din Consiliul Director al echipei de fotbal, unde reprezinta Ministerul Administratiei si Internelor. Spre deosebire de anii precedenti, cind alte initiative ale conducerii de la FC Dinamo au fost intimpinate cu reticenta la nivelul ministerului, se pare ca, de data aceasta, schimbarile au primit unda verde. Opiniile lui Marcel Popescu sint elocvente.
Domnule Marcel Popescu, se stie care va fi structura actionariatului in noua organizare a clubului de fotbal Dinamo?
In momentul asta, situatia e destul de simpla. 92 la suta din actiuni apartin societatii Dinamo. Doar opt la suta a fost privatizat. Opt persoane detin cite unu la suta din Dinamo. Dar procesul e abia la inceput. Pe parcurs, pe masura ce se vor scoate la vinzare si alte procente, raportul se va schimba. Toata treaba va dura, probabil, peste un an. La final vom trage linie, vom vedea care e situatia si vom sti daca e bine sau nu. Daca vedem ca lucrurile stau mai prost decit inainte, ne vom intoarce la punctul zero, adica la forma actuala de organizare.

"Nu se imparte intre citiva oameni"

Poate un cetatean oarecare, daca vine cu suma necesara, sa preia pachetul majoritar de actiuni?
Deocamdata, e greu de spus. Dar nu cred. Am organizat in asa fel procesul de privatizare tocmai pentru a evita o astfel de situatie. In continuare, oricine doreste si are banii necesari poate sa cumpere actiuni. E un proces controlat, care ne asigura ca la noi nu se va intimpla ca la Steaua, de exemplu, sa ajunga un om sa detina peste 90 la suta din actiuni.
Actionati dupa o formula prestabilita, in care un anumit grup de oameni sa preia treptat controlul? De exemplu, Netoiu, Borcea si Badea vor detine impreuna, la finalul procesului de privatizare, pachetul majoritar?
Sub cuvint de onoare va spun ca nu! Sintem de buna-credinta. Dovada e tocmai modalitatea pe care am ales-o sa privatizam clubul. Nu s-a impartit intre citiva oameni, ci s-a trecut la un proces public, deschis oricui doreste.

Jucatorii, dati gratis in 1992

Cum si cind s-a facut trecerea de la proprietatea Ministerului de Interne, adica a statului, la societatea non-profit?
Operatiunea a fost facuta de fostul presedinte Vasile Ianul, in aprilie 1992.
Cit i-a costat atunci preluarea brand-ului, a palmaresului si a jucatorilor?
Nimic!
Cum, chiar nimic? S-a privatizat fara nici un ban?
Da. De fapt, sectia de fotbal, care tinea de Clubul Sportiv Dinamo, s-a desprins de acesta si s-a transformat in societate non-profit. Sectia de fotbal a devenit de sine statatoare si a capatat personalitate juridica.
A facut cineva, in acel moment, o evaluare a ceea ce s-a trecut de la stat la privat?
Din cite stiu, da. Dar acest transfer n-a vizat decit jucatorii. Alte active n-au fost preluate de FC.
La cit au fost evaluati jucatorii?
Nu stiu.

"Ma gindesc sa cumpar actiuni"

In noua structura a actionariatului, vor exista reprezentanti ai ministerului?
Nu. Din cite stiu eu, ministerul nu va fi reprezentat la nivel oficial. Desigur, la nivel individual, daca vor fi persoane care vor plati ca sa cumpere actiuni, aceasta prezenta este posibila.
Dumneavoastra, chestorul Popescu, puteti achizitiona actiuni?
Da. Chiar ma gindesc sa fac asta. Dar este o optiune personala, n-are legatura cu functia mea in minister sau cu calitatea de comandant la CS Dinamo.
Aceasta societate pe actiuni va fi listata la bursa? Sau va ramine o societate inchisa?
Sigur ca orice societate pe actiuni tinde catre cotatia la bursa. Dar asta se va intimpla, probabil, peste citiva ani buni, in nici un caz acum sau in 2005.

Cornel Dinu: "Nu ma tenteaza aceasta inventie feniciana, banul"

Cornel Dinu, administratorul-delegat al clubului Dinamo, sustine ca el a fost initiatorul proiectului de transformare a societatii non-profit in societate pe actiuni. "Procurorul" detine un procent de unu la suta din actiunile clubului. Se spune ca fostul international a capatat acest procent dupa ce i-a speriat pe ceilalti conducatori ai clubului cu presiunile pe care le-ar fi facut simbata, la sediul Partidului Democrat.

Ce procent din actiunile clubului detineti?
Unu la suta.
Nu va tenteaza mai mult?
Nu am bani. Eu sint un om spiritual si nu m-a interesat niciodata aceasta inventie feniciana, banul.
E adevarat ca v-ati plins la sediul PD de incercarea celorlalti conducatori ai clubului de a pune mina pe pachetul majoritar de actiuni?
E o nebunie. Eu nu ma pling la PD. Nu sint aliniat politic in nici un fel. Am prieteni si la PD, si la PNL. Sint prieten cu toate partidele, iar acestea sint speculatii de cea mai joasa speta. Eu sint prieten cu oricine vrea binele neamului romanesc, dar aceasta poveste e o montura murdara.
Cit valoreaza brand-ul Dinamo?
Valorile acestea nu le poate stabili nimeni. Ce se intimpla acum este o forma reala de recapitalizare a clubului.
De ce s-a facut aceasta schimbare tocmai acum?
Momentul a fost stabilit din luna mai si nu are legatura cu schimbarea politica. Discutii exista de doi ani. Chiar eu am propus aceasta necesitate de creare a unei societati pe actiuni, intr-o sedinta a Consiliului Director. Discutiile pe seama unei coincidente cu schimbarea politica sint murdare.
Titlurile de credit pot fi achizitionate de oricine?
Da. E o emisiune larga, care va dura doi ani. E o forma de recapitalizare pentru stabilitate financiara.
Clubul va fi cotat la bursa?
Da, numai ca in timp. In functie de performante, actiunile vor creste in valoare.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.