Baremuri regesti, transport, cazare si masa gratuita, stagii de pregatire in cele mai atragatoare statiuni romanesti, relatii in cele mai influente medii. Acestea sint beneficiile unui arbitru de fotbal de top din Romania. Dar pentru a ajunge sa arbitreze cit mai sus, el trebuie sa-si faca mai intii "ucenicia". Iar ucenicie inseamna calirea in batai incasate in campionatele judetene de fotbal.

Pe linga tensiunea meciurilor, arbitrii din "judeteana" traiesc de multe ori momente desprinse parca din romanele absurde. In Suceava, a ajuns deja celebra printre arbitrii de fotbal asa-numita "baba de la Costisa". Cei care sint delegati la meciurile echipei Bucovina Costisa au distractia asigurata, show-ul fiind realizat de o batrina care, la fiecare meci, intervine si opreste desfasurarea partidei, alergind cu o bita in mina dupa jucatori si arbitri.

Suporterii fluiera in sticla

Uneori se petrec lucruri care ar putea parea amuzante pentru cei care privesc din afara. Cu siguranta, nu aceeasi parere o au si arbitrii, care trebuie sa ia decizii corecte, indiferent daca in favoarea gazdelor sau a oaspetilor. "Chiar la primul meci la care am fost delegat am patit un lucru care m-a marcat foarte mult. Meciul avea loc intr-un sat din apropierea orasului Suceava, iar eu aveam niste emotii de nedescris.

Terenul de fotbal nu era deloc imprejmuit, iar spectatorii stateau chiar linga linia de margine, unde eram eu. Cei mai multi aveau in mina sticle cu bautura, iar la un moment dat citiva au scos niste cutite lungi pe care le-au infipt in pamint, spunindu-mi ca, daca ridic cumva fanionul impotriva echipei gazda, imi vor lua gitul. Eu pur si simplu am inghetat de spaima, iar restul meciului am luat decizii care avantajau doar echipa gazda", ne-a spus Alin P., arbitrul in cauza.

O alta problema este saracia, astfel incit cluburile satesti aproape ca nu sint in stare sa faca rost de rumegusul pentru marcarea terenurilor. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca au fost cazuri cind unele cluburi nu aveau fanioanele necesare arbitrilor asistenti, solutia gasita fiind legarea unor prosoape pe bete.

Dinti sparti si picioare rupte

Lucrul care sperie cel mai mult un arbitru de fotbal care activeaza in campionatul judetean este bataia. Cavalerii fluierului spun ca nimeni nu este arbitru adevarat daca nu a incasat cel putin o bataie in timpul meciului sau la vestiare.

Arbitrul care are cea mai bogata "experienta" in acest domeniu este Vasile Tacu (foto). Acesta detine un adevarat record, fiind batut pina acum de noua ori. Ultima data, toamna trecuta, si-a pierdut citiva dinti si a stat doua saptamini in spital. Chiar daca la meciuri sint si politisti care asigura ordinea, au fost si cazuri in care chiar seful de post a intrat in teren si a alergat dupa arbitri, din cauza unei decizii in timpul meciului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.